Anıl Ataş Motosiklet sürücüleri, kazalarda çok sayıda ölümlere neden olan ve bıçak etkisi gösteren demir bariyerlere dikkat çekmek için geçen sene ‘Katil bariyer istemiyoruz’ kampanyası başlatmıştı. Ölümlerin engellemesi için farklı bir bariyer sistemi kurulmasını isteyen sürücülerin başlattığı kampanyaya ocak ayında Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) ve Bakanlıklar olumlu dönüş yapmıştı. Yerel seçim sürecinde de gündeme gelen […]

Ne oldu bizim ‘katil’ bariyer meselesi?

Anıl Ataş

Motosiklet sürücüleri, kazalarda çok sayıda ölümlere neden olan ve bıçak etkisi gösteren demir bariyerlere dikkat çekmek için geçen sene ‘Katil bariyer istemiyoruz’ kampanyası başlatmıştı. Ölümlerin engellemesi için farklı bir bariyer sistemi kurulmasını isteyen sürücülerin başlattığı kampanyaya ocak ayında Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) ve Bakanlıklar olumlu dönüş yapmıştı. Yerel seçim sürecinde de gündeme gelen bu kampanyanın ardından İstanbul, Bursa ve Antalya’da birkaç yerde düzenlemeler yapıldı ancak seçimin sonlanmasıyla konuyla ilgili gelişmeler son buldu.

Sosyal medyada ‘Kolaçan’ lakabıyla tanınan motosiklet kullanıcısı Mevlüt Sağlam, “Belediyelerden taleplerimize karşı sadece yanıt geldi. Başka bir şey yapmadılar. İstanbul’da birkaç kritik noktada düzenlemeler yapıldı; Antalya’da Kenan Sofuoğlu’nun katılımıyla ‘bariyerleri düzenliyoruz’ gibisinden bir açıklama yapıldı ama o da orada kaldı, sonrasında hiçbir şey yapılmadı. Bunun yanı sıra yine Bursa’da bir çalışma başlatılmıştı. Ancak şuan bilgimiz dâhilinde devam eden herhangi bir çalışma yok” dedi.

Canımızı veriyoruz

Kampanya sürecini anlatan Sağlam, “Sosyal medya çalışmalarımızla bir şeyler yapmaya çalıştık. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ve KGM ile görüştük. İlk başta çok sıcak bakılmamıştı, çünkü döner bariyer sistemi ciddi bir maliyet ve bakım gerektiren bir sistemdi. Yani ‘şu anki haliyle kalacağına demir olsun, çarpmayı yumuşatmasın ama en azından bir taraflarımız kesilmesin derdine düştük. Bunun üzerine Türkiye Motosiklet Platformu en düşük maliyetle en işlevli bariyer sistemini dosyalayıp sundu. Bariyerlerin düzenleneceğine dair söz aldık ama bu söz seçim vaadine dönüştü” ifadelerini kullandı.

İstanbul seçiminde tarafların vaatlerine değinen Sağlam, “Seçimlerde motosiklet kullanıcılarına yönelik vaatler verildi. ‘Köprü geçişleri motosikletlilere ücretsiz olacak’ gibisinden vaatler bariyer meselesinden daha öne çıkarıldı. Hâlbuki köprülerde üç kuruş veriyoruz, bariyerlerde ise canımızı. Bu ikisi kıyaslanamaz” dedi.

İBB ve KGM’den açıklama

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Yol Bakım ve Altyapı Koordinasyon Daire Başkanlığı, seçimler ve ihalenin farklı bir firmaya devredilmesi söz konusu olduğundan dolayı çalışmalara ara verildiğini; en geç bir ay içerisinde düzenlemelere devam edileceğini söyledi. Bunun yanı sıra KGM Trafik Güvenliği Dairesi Başkanlığı ise, ilgili bariyer çalışmasının daha şartnamesinin bile hazırlanmadığını; hazırlansa bile maliyeti sebebiyle her yerde bariyer düzenlemelerinin gerçekleşemeyeceğini aktardı. Bütçe meselesinin kendilerini aştığını dile getiren Başkanlık, bütçe verilse bile ilerleyen süreçte yalnızca belli başlı kritik noktalara bu düzenlemenin uygulanabileceğini söyledi.