Henüz kesinleşmeyen yüzde 49,37’lik oy oranı ile Cumhur İttifakı, çok sayıda tartışmalı ismi TBMM çatısı altına soktu. Ankara'yı, “Parsel parsel satan” Melih Gökçek'in oğlu Osman Gökçek, Sinovac aşısını devlete fahiş fiyattan satan Cantürk Alagöz ve Hizbullah sempatizanı çok sayıda isim milletvekilliği mazbatası için geri sayıma başladı.

“Ne olursan ol gel” Meclis’i
Fotoğraf: AA

Mustafa BİLDİRCİN

14 Mayıs seçimlerinin henüz resmi olmayan sonuçları kapsamında TBMM'ye giren 600 vekil belli oldu. Yüzde 49,37 oy oranı ve 321 milletvekili ile Meclis çoğunluğunu elde eden Cumhur İttifakı çatısı altında çok sayıda tartışmalı isim de TBMM’ye adım attı.

Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu Üyesi olan ve “İlaç firmalarına danışmanlık yaptığı” iddia edilen Ümmü Gülşen Öztürk ve Sağlık Bakanlığı’na Sinovac aşısını fahiş fiyattan sattığı öne sürülen Cantürk Alagöz’ün de aralarında olduğu çok sayıda tartışmalı isim milletvekilliği mazbatasına hak kazandı.

15 Mayıs itibarıyla resmi olmayan sonuçlara göre, Cumhur İttifakı Meclis’ye çoğunluğu elde etti. İttifakın oy oranı yüzde 49,37 olurken TBMM’ye soktuğu milletvekili sayısı 321 ile ifade edildi. Cumhur İttifakı çatısı altında seçimlere giren partilerden çok sayıda tartışmalı isim Meclis’e girdi.

KÜÇÜK GÖKÇEK MECLİS’TE

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde, “Ankara’yı parsel parsel sattığı” gerekçesiyle hakkında çok sayıda suç duyurusunda bulunulan Melih Gökçek’in oğlu Osman Gökçek, AKP’den Ankara 2’nci Bölge adayı olarak milletvekili seçildi. İsmi AKP kulislerinde dahi tartışmalı olan ve “Darbe gecesi ortadan kaybolduğu” öne sürülen Efkan Ala da AKP Bursa 1’inci Bölge Milletvekili olarak Meclis’e girenler arasını adını yazdırdı.

SAĞLIKSIZ LİSTE

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun kuzeni Mehmet Soylu’nun bir dönem ortağı olduğu RD Global/Invamed’in cihazlarını tanıtan doktorlardan biri olan Halit Yerebakan da AKP çatısı altında Meclis’e girenlerin arasında yer aldı. BirGün’ün, “AKP’nin sağlığa zararlı milletvekili adayları” şeklinde duyurduğu listede ismi bulunan Cantürk Alagöz sıfatları arasına, “Iğdır AKP Milletvekili” sıfatını ekledi. Alagöz ismini, “Çin’den alınan Sinovac aşısının Türkiye distribütörü” olarak duyururken, “Toplam 7 dolardan aldığı aşıyı devlete 12 dolardan sattığı” gerekçesiyle tepki çekti.

HİZBULLAH SEMPATİZANLARI

Cumhur İttifakı ile Meclis’e giren tartışmalı isimlerden bazıları ise şöyle sıralandı:

• Gülşen Öztürk: Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu Üyesi de olan Öztürk, “İlaç firmalarına danışmanlık yaptığı” gerekçesiyle tartışılıyor. Öztürk’ün, ismi çeşitli yolsuzluklarla anılan Yeşilay’ın Genel Başkanı Mücahit Öztürk’ün eşi olduğu biliniyor.

• Fatih Erbakan: Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair 6284 Sayılı Kanun’un değiştirilmesi tartışması ile gündeme gelen ve "Zinanın suç sayılması için Milli Görüş Meclis'e" paylaşımı yapan kadın düşmanı Fatih Erbakan da milletvekili olan isimler arasında yer alıyor.

• Zekeriya Yapıcıoğlu: Radikal dinci terör örgütü Hizbullah'a yakınlığıyla tartışılan HÜDA PAR’lı Yapıcıoğlu AKP ile Meclis’e girenler arasında bulunuyor. Yapıcıoğlu, “Medrese eğitim sistemi” talebiyle dikkati çekiyor.

• Şehzade Demir: HÜDA PAR’lı demir, AKP’den Gaziantep Milletvekili olarak Meclis’e girmeye hazırlanıyor. Demir,  kapatılma kararı verilen Mustazaflar ile Dayanışma Derneği davasının kararında, “Hizbullah’ın yayın organı” olarak geçen İnzar Dergisi’nin bir dönem yazarlığı yapmasıyla tanınıyor.

• Faruk Dinç: Mersin 4’üncü sıradan aday olan ve Meclis’e girmeye hak kazanan Faruk Dinç ise 2019’da Hizbullah lideri Hüseyin Velioğlu’nun anıldığı ve Hizbullah propagandası yapan Rehber TV’de, “Nebevi Davet” adlı programlar yapıyor.

***

SANDALYE DAĞILIMI

Kesinleşmeyen sonuçlara göre, Cumhur İttifakı TBMM’de 321 milletvekili, Millet İttifakı 213 milletvekili, Emek ve Özgürlük İttifakı ise 66 milletvekili ile yer alacak. Meclis’teki sandalye dağılımı partilere göre ise şöyle olacak:

• AKP: 266
• CHP: 169
• Yeşil Sol Parti: 62
• MHP: 50
•  İYİ Parti: 44
• Yeniden Refah Partisi: 5
• TİP: 4