Google Play Store
App Store

Cinsel suçtan hüküm giyenlerin yanı sıra birçok mahkûmu serbest bırakacak Ceza ve İnfaz Yasası’nda değişiklik yapılmasına ilişkin teklif Meclis’te. ‘Düşünce suçları’ndan ceza alanların cezaevinde tutulmasının kabul edilemeyeceğini belirten muhalefet ve sol partiler, teklifte ‘vicdan ve eşitlik yok’ diyor

Ne vicdan var ne eşitlik

AKP ve MHP tarafından hazırlanan ve 100 binin üzerinde tutuklunun aşamalı olarak tahliyesini öngören Ceza ve İnfaz Kanunu’nda değişiklik yapılmasına ilişkin teklifin görüşmeleri dün TBMM Genel Kurulu’nda başladı. Salgını fırsat bilen AKP’nin teklifine göre cinsel suçtan hüküm giyenler, kadına şiddet uygulayanlar, uyuşturucu hükümlüleri, hırsızlar ve katiller serbest bırakılırken gazeteciler, siyasetçiler ve insan hakları savunucularının cezaevinde tutulacak.

TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edilen teklif, ayrıca bir yılın altında hapis cezası alan ve hakaret gibi basit suçları işleyen kişilerin bile cezaevine girmesini sağlıyor. Demokratik kitle örgütleri, sol partiler ve toplumun farklı kesimlerinden tepki toplayan teklifin görüşmeleri öncesi açıklama yapan Meclis’teki muhalefet partileri, infaz yasasında eşitlik ve herkes için adalet çağrısı yaptı.

‘MUHALİFLER TERÖRİST SUÇLAMASI GÖRÜYOR’

Önceki gün teklife ilişkin şerh yayımlayan CHP’li komisyon üyeleri “Anayasaya aykırılık” vurgusu yaptı. “Yargı bağımsızlığının olmadığı talimatla tutuklama ve yargılamaların yapıldığı, siyasallaşmış bir sistemde, cezaevlerini boşaltmak soruna kalıcı çözüm olmayacaktır” denilen açıklamada, “AKP iktidarına yapılan en ufak bir eleştiri içeren iletiye karşı savcılar harekete geçmekte vatandaşlar tutuklanmaktadır. Muhalifler, gazeteciler terörist suçlaması görüyor. Bu nedenle terör suçlarında asıl ölçüt, şiddet öğesi olmalı. Şiddete bulaşmayan söz, yazı, slogan ve eylemler, şiddet ve silah kullanımından ayrı tutulmalıdır” ifadeleri yer aldı.

CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel ise, infaz düzenlemesine ilişkin, “İnsan hakları savunucularının, yazarların, gazetecilerin, siyasetçilerin sadece konuştukları, yazdıkları, düşündükleri için cezaevinde kalmaya devam edecekleri ama gaspçının, çete reisinin ve mensuplarının, dolandırıcının dışarıya rahatlıkla elini kolunu sallayarak çıktığı bir süreci yaşayacağız. Bunda vicdan, eşitlik yok” ifadelerini kullandı.

‘YASAYA KARŞI SUSKUN KALMAYALIM’

“Muhalif duruşları ve ifadeleri nedeniyle cezaevinde olanların ölüme terk edileceğini” belirten HDP, tüm kesimlere çağrı yaparak “İktidarın bu infaz yasasına karşısında suskun kalmayın” dedi. Basın toplantısında konuşan HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, infaz düzenlemesine dair birçok partiyle görüşmeler yaptıklarını ve önerilerini ilettiklerini ifade etti. Muhalefetin hiçbir önerisinin ve sözünün ciddiye alınmadığını söyleyen Oluç, “İktidarın günü kurtarma adımları atıyor ve yandaşlarına af getiriyor” dedi. Oluç, “Normalde baktığımızda aslında bu tür eşitsizlikleri barındırmaması gereken bir yasadır. Türk Ceza Kanunu (TCK) ve Terörle Mücadele Kanunu’na göre (TMK) göre, ceza almış olanların, bir de infaz yasası yüzünden ceza alması hukuka aykırıdır” diye belirtti.

‘YAŞAM HAKKI AÇIKÇA İHLAL EDİLİYOR’

Aralarında SOL Parti, Türkiye Komünist Partisi (TKP), Emek Partisi (EMEP), Türkiye İşçi Partisi’nin de (TİP) bulunduğu sol parti ve platformlar da ortak bir açıklama ile teklife karşı çıkmıştı. Cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlülerin sağlık ve yaşam hakları devletin ve iktidarın güvencesi altında olduğu vurgulanan açıklamada, “AKP-MHP bloğu yaşam ve sağlık hakkı bağlamında sadece kendisine yakın olanları düşünmektedir. Kendisine muhalif olanların yaşam ve sağlık hakkı ise açıkça ihlal edilmektedir. Bu iktidar ayrımcıdır. Muhalif duruşları nedeniyle tutuklu veya hükümlü bulunan siyasiler, geçm dönem milletvekilleri, belediye başkanları, gazeteciler, akademisyenler, sosyal medya paylaşımları ile düşünce ve ifade özgürlüğünü kullanmış olan yurttaşlar, öğrenciler bu düzenlemenin kapsamı dışında tutulmaktadır” ifadeleri yer aldı.

BAŞARISIZLIK ANKETLERE YANSIYOR

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, düzenlediği basın toplantısında karantina sürecini hükümetin kötü yönettiğini de hatırlattı. Elindeki anketin verilerini paylaşan Özel ‘hükümetin yurt dışından gelenleri karantinaya almasında geç kaldığını düşünüyor musunuz?’ sorusuna, halkın sadece yüzde 34’ünün hayır dediğini belirtti. “3 kişiden 1’i hükümet ‘doğru’ iş yaptı diyor. 3 kişiden 2’si ise ‘yanlış’ iş yaptı diyor” ifadelerini kullanan Özel, “Tek adam kafasıyla yürürseniz böyle olur. Kendi seçmeninizde bile yüzde 50’ye, yüzde 45’lik oranla kötü yönettiğinizi düşünüyor. MHP’nin Meclis’te verdiği desteğin sahada verilmediğini rakamlar gösteriyor” şeklinde konuştu.