Neandertallerin türlerinin yok olmasında yakın akrabalarıyla çiftleşmelerinin de etkisi olabileceği kaydedildi.

Neandertallerin türlerinin yok olmasında çiftleşme alışkanlıklarının etkisi olabilir

Dış Haberler Servisi

40 bin ile 230 bin yıl önce Avrupa ve Orta Asya'da yaşayan Neandertallerin yakın akrabalarıyla çiftleşme alışkanlıkları vardı. Pek çok araştırmada ortaya çıkan genetik örüntüler ve kemik anomalilerinin, yakın akrabalar arasında yaşanan birleşmelerden dolayı geliştiği düşünülüyor.

Neandertallerin yakın akrabalar arasında ilişkiye girdiklerinin ilk güçlü kanıtı 2014 yılında gelmişti. Sibirya'nın Altay dağlarında bulunan bir ayak parmağı kemiğinden alınan genom üzerinde yapılan bir çalışma, bu kadının akraba ilişkisinden dünyaya geldiğini gösteriyordu.

'ÇİFTLEŞME ALIŞKANLIKLARI SAĞKALIM ŞANSLARINI AZALTTI'

İspanya El Sidron bölgesinde 2500'ü aşkın kemik üzerinde yapılan başka bir çalışmada ise iskeletlerin 50 bin yıl önce birlikte ölen bir yakın akraba Neandertal grubuna ait olduğu ortaya çıkmıştı. El Sidron'da yapılan başka bir araştırma ise 4 neandertal bireye ait 17 kemikte, yakın akrabalar arası çiftleşme sonucu ortaya çıkan doğumsal anomaliler tespit edilmişti.

Tüm bunlardan hareketle Bridget Alex ise Discover'da yayımlanan yazısında Neandertallerin yakın akrabalarıyla çiftleşme alışkanlıklarının onların sağkalım şanslarını azalttığı ve "hatta türlerinin tükenmesine katkı sağlamış olabileceği" sonucuna varıyor.