Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, TÜİK'in açıkladığı Aralık 2022 enflasyon verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Nebati, yıllık enflasyonun baz etkisi ile kasım ve aralık ayında gerilemesine ilişkin "Kasım ayından itibaren enflasyonda belirgin bir düşüş trendine girdik" yorumunu yaptı. Nebati ayrıca "2022 yılını başarıyla geride bıraktıklarını" iddia ederek 'Türkiye Ekonomi Modeli'ni övdü.

Nebati 'baz etkisi' ile gerileyen enflasyon için "Düşüş trendine girdik" dedi, ekonomi modelini övdü
Fotoğraf: DHA

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı aralık ayı ve yıllık enflasyon verilerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Nebati, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, enflasyonun kasım ayından itibaren düşüş eğilime girdiğini ve 2022 yılını ‘başarıyla’ geride bırakıldığını öne sürdü.

Fiyat artışlarına yönelik alınan tedbirlerin ve ücretlerde yapılan iyileştirmelerle yurttaşın alım gücünün korunduğunu savunan Nebati, “TEM çerçevesinde enflasyona karşı uyguladığımız politikaların birikimli etkilerini önümüzdeki aylarda tüm vatandaşlarımız daha net hissedeceklerdir” ifadelerine yer verdi.

Nebati, paylaşımında şunlara yer verdi:

“Aralık ayında aylık bazda yüzde 1,18 seviyesinde gerçekleşen tüketici enflasyonu ile yıllık TÜFE enflasyonu 20,12 puan düşerek yüzde 64,27’ye gerilemiştir. Kasım ayından itibaren enflasyonda belirgin bir düşüş trendine girdik ve 2022 yılını Orta Vadeli Program hedefimizin altında bir noktada kapatıyoruz.

Aynı dönemde, yurt içi üretici fiyat endeksinin (Yİ-ÜFE) de aylık bazda yüzde -0,24 oranında gerçekleştiğini ve yıllık Yİ-ÜFE’nin 38,30 puan azalarak yüzde 97,72’ye gerilediğini görüyoruz. Tüm dünyada zorlu koşullara sahne olan 2022 yılını, yatırım, istihdam, üretim ve ihracatı önceleyen Türkiye Ekonomi Modelimiz (TEM) sayesinde başarıyla geride bıraktık.

"İŞSİZLİĞE YOL AÇMAYAN POLİTİKALARI UYGULAMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Fiyat artışlarına yönelik aldığımız önlemler ve ücretlerde yapılan iyileştirmelerle, vatandaşlarımızın alım güçlerini koruduk. TEM çerçevesinde enflasyona karşı uyguladığımız politikaların birikimli etkilerini önümüzdeki aylarda tüm vatandaşlarımız daha net hissedeceklerdir.

Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ülkemizi Türkiye Yüzyılı’na hazırlarken, enflasyona karşı sürdürdüğümüz amansız mücadelemizde, işsizliğe ve küçülmeye yol açmayan politikaları uygulamaya devam edeceğiz."

TÜİK, aralık ayı enflasyonunun yüzde 1.18, yıllık enflasyonun ise baz etkisiyle yüzde 64, 27 olarak açıkladı.

Akademisyenlerin ve ekonomistlerin bağımsız biçimde oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) verilerine göre, enflasyon aralık ayında yüzde 5,18 artmıştı.

Son 6 aylık enflasyon oranı ise yüzde 38.57 oldu. Yıllık enflasyondaki artış yüzde 137,55'e ulaşmıştı.