Bakan Nureddin Nebati’nin GES hakkında “9 Haziran’da, bilerek -özellikle benimde ısrarımla arkadaşlar- bu şekilde açıklama yapıp tepkileri ölçüyoruz” derken HDP’li Paylan’dan, “Hangi açıklamaları sayın bakanım?” sorusu yöneltildi. Bakan’ın yanıtı ise, “9 Haziran’da bizim işte ‘Gece açıklamalar yapacağız’ şeklindeki şeylerimiz” şeklinde oldu.

Nebati’den ‘gece önlemleri’ açıklaması: Bilerek yapıyoruz, tepki ölçüyoruz

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 9 Haziran’da piyasada merak uyandırıp dolar/TL’de dalgalanma yaratan ‘önlem’ açıklamasının ‘tepkileri ölçmek’ için yayımlandığını söyledi. Meclis tutanaklarında HDP’li Paylan’ın “Hangi açıklamaları sayın bakanım?” şeklindeki sorusuna Nebati, “9 Haziran’da bizim işte ‘Gece açıklamalar yapacağız’ şeklindeki şeylerimiz” yanıtını verdi.

9 Haziran haftası AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ‘iktidarın faizleri indirmeye devam edeceğini’ söylemesi sonrası dolar/TL kuru 17,2’nin üstüne kadar çıkmıştı. Hazine Bakanlığı da 9 Haziran’da akşam saatlerinde Twitter’da bir duyuru geçerek, o gece ‘Türkiye Ekonomi Modeli’ çerçevesinde yeni önlemlerin açıklanacağını bildirmişti.

Kur bir anda 17,2’den 16,7’ye kadar inmiş, gecikmeli de olsa yeni ‘önlemin’ gelire endeksli devlet iç borçlanma senedi (GES) olduğu ortaya çıkmıştı.

Bakanlığın açıklamasında GES’in getirisi, taban faizi ve vadesi hakkında bir bilgi yer almamıştı. Senetlerin endeksleneceği gelirler de belirtilmemişti. Aynı zamanda vade ve getiri oranıyla ilgili bilgi de yoktu. Ekonomistler açıklanan yeni üründeki belirsizliğe sert tepkiler yöneltirken dolar, yeniden yükselişe geçmişti.

KAFA KARIŞTIRAN AÇIKLAMALAR

GES’le ilgili süreç TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu tutanaklarına da yansıdı. Nebati’yle HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan arasındaki konuşma ise dikkat çekti.

Komisyonda söz alan Bakan Nebati, “Fiyat ve finansal istikrarın sağlanması sürecinde iletişim önemlidir ve kullanılacak araçlardan biridir. 9 Haziran’da, bilerek -özellikle benimde ısrarımla- arkadaşlar bu şekilde açıklama yapıp tepkileri ölçüyoruz, bazen ihtiyacımız oluyor; bunları yapıyoruz yoksa bir manipülasyon – zaten öyle bir şey olamaz da – spekülasyon…” derken HDP’li Garo Paylan tarafından, “Hangi açıklamaları sayın bakanım?” sorusu yöneltildi.

Bakan’ın yanıtı ise dikkat çekti:

“9 Haziran’da bizim işte ‘Gece açıklamalar yapacağız’ şeklindeki şeylerimiz. Bu bir manipülasyon ya da spekülasyon amacıyla yapılmış bir şey değil. Beklentileri büyütmedik, gördük yani GES’le ilgili de. İletişim önemli, iletişim aracını kullanıyoruz şu anda görüldüğü üzere yani birbirimizin gözlerine bakarak da konuşuyoruz, pazardakilerle de konuşuyoruz, sizinle konuşuyoruz, hocamla da konuşuyoruz; sorun yok.”