Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, AKP’nin 30. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’nda yaptığı sunumda, “Biz bir yol ayrımına gittik. Enflasyonla birlikte büyümeyi tercih ettik. Yoksa enflasyonu düşürmek için çok sert tedbirler alabilirdik” diye konuştu. 6 ay önce yaptığı açıklamada 2023 seçimlerine tek haneli enflasyon ile girileceğini iddia eden Nebati, yıl sonu enflasyon beklentisini de değiştirdi, 2023 sonu için enflasyon hedefinin yüzde 19,9 olduğunu söyledi.

Nebati enflasyon tahmininden çark etti: Enflasyonla birlikte büyümeyi tercih ettik
Fotoğraf: AA

AKP’nin 30. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’nda yaptığı sunumda bir sunum yapan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 2023 sonu için enflasyon hedefinin yüzde 19,9 olduğunu söyledi. Nebati, “Biz bir yol ayrımına gittik. Enflasyonla birlikte büyümeyi tercih ettik. Yoksa enflasyonu düşürmek için çok sert tedbirler alabilirdik” ifadelerini kullandı.

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, bugünkü “Milletvekilleri ne sordu, Erdoğan ne yanıt verdi” başlıklı yazısında AKP’nin 30. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’nı ve toplantıya ilişkin bazı detayları yazdı.

Selvi’nin aktardığına göre, burada bir sunum yapan Bakan Nebati şunları kaydetti:

"Dövizi düşürmek için yüksek faiz artışı yapabilirdik. Ama o zaman üretim bundan olumsuz etkilenirdi. Biz bir yol ayrımına gittik. Enflasyonla birlikte büyümeyi tercih ettik. Yoksa enflasyonu düşürmek için çok sert tedbirler alabilirdik. Yüksek faiz artışı yapardık. O zaman üretim dururdu. Kur korumalı TL’ye geçerek bir yandan doları frenledik. Diğer yandan üretimi ve büyümeyi tercih ettik. Bu sistemden dar gelirliler hariç üretici firmalar, ihracatçılar kâr ediyorlar. Çarklar dönüyor. Büyümeyi tercih ettiğimiz için büyüme rakamları iyi geliyor, büyüme istihdama da olumlu olarak yansıyor. Ama biz dar gelirli vatandaşlarımıza yönelik gelirlerini arttırıcı düzenlemeler yapıyoruz. Böylece onları enflasyonun karşısında korumaya çalışıyoruz."


EKONOMİK KRİZ ENFLASYON TAHMİNİNİ DEĞİŞTİRDİ

Kızılcahamam’da, Türkiye’nin enflasyon hedefleri ve 2023 yol haritası da anlatıldı. “2023’e giderken en önemli hedeflerden biri enflasyonda kalıcı düşüşün sağlanması” mesajının öne çıktığı toplantıda, Nebati’nin, 2022 yılı sonu için yüzde 48-49; 2023 yılı sonu için ise yüzde 19.9 enflasyon tahminini paylaştığı öğrenildi.

Nebati, 3 ay önce yaptığı açıklamada Türkiye'nin 2023 seçimlerine enflasyonda tek haneyle gireceğini savunmuştu.

'FIRSATÇILIK YAPANLARIN CANINA OKUYACAĞIZ'

Burada yaptığı açıklamalarda konut fiyatlarındaki fahiş artışa ilişkin de konuşan Nebati, konut satışı yapılan internet sitelerinde sahte ilanlarla fiyatların şişirildiğinin tespit edildiğini söyledi. Nebati “Fırsatçılık yapanlara bunun hesabını soracağız, canlarına okuyacağız” dedi.

Nebati, şu ifadeleri kullandı: "İnternette olmayan bir evin ilanını satışa koyuyorlar. Olmayan bu hayal ürünü evin fiyatını ise neredeyse her gün arttırıyorlar. Diğer ev sahipleri de bunu görüyor ve fiyat arttırıyor. Şu ana kadar bu şekilde Fırsatçılık yapan 65 bin kişi tespit edildi. Fırsatçılık yapanlardan bunun hesabını soracağız, onların canına okuyacağız."