Ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, inanılması güç bir açıklama yaparak, son dönemde Borsa İstanbul’a giren miktarın '300 milyar doların üzerinde' olduğunu iddia etti. Kredi faizlerine ilişkin de konuşan Nebati, "Kredi faizlerinin TCMB faiz oranlarına yakınsayacağı şeklinde bir beklentimiz var" dedi. Nebati ayrıca dar gelirliler için 2 yeni projeyi devreye alacaklarını söyledi.

Nebati hızını alamadı: Borsa İstanbul’a giren miktar 300 milyar doların üzerinde
Fotoğraf: Depophotos

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, son dönemde Borsa İstanbul’a (BIST) giren miktar için '300 milyar doların üzerinde' ifadesini kullandı. Bu abartılı sözler, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın sosyal medya hesaplarından paylaşılmazken, Nebati'nin sözlerini haberleştiren iktidara yakın gazetelerin de bu sözlere içerikte yer vermemesi dikkat çekti.

"Doğrudan yatırımlar ve çeşitli enstrümanlarla Türkiye'ye bir giriş olduğunu gözlüyoruz, bunun yansıması nerede? BIST'te. BIST'e giren miktar 300 milyar doların üzerinde" şeklinde konuşan Nebati, şöyle devam etti:

"Dünya güvenli bir liman arıyor ve Türkiye dünyada bu güvenli limanların başında geliyor. Doğrudan yatırımlara geliyorlar, gayrimenkul sektörüne geliyorlar, tüm bunlara baktığımızda DTH'larda bir miktar artma, brüt rezervlerin 110 milyar doların üzerine çıkması gibi bir sonucu ortaya koydu, bu artarak devam edecek."

Nebati, NTV'de gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Dar gelirliler için 2 yeni projeyi devreye alacaklarını ve bu konudaki çalışmaların tamamlandığını söyleyen Nebati, "Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesini gerçekleştireceğiz. Dar gelirlilere yönelik iki yeni destek için çalışmalar tamamlandı, yakında açıklanacak" dedi.

KREDİ FAİZLERİ

Ticari kredi faizlerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Nebati, "Son alınan karar ile üç ayaklı bir model geliştirildi. Atılan adım ile faizlerde gerileme hedeflendi. Bankalar pazartesiden itibaren menkul kıymetlere olan ilgilerini artırdı. 2 ve 10 yıllık tahvillerde 2 puandan fazla düşüşler gördük. Eylül ayında tahvil ihracına çıkacağız, bankalarımızın ihtiyacını karşılamış olacağız, alınan kararların kredilerin uygun ve Türkiye ekonomisi modeline uygun kullandırılması amaçlanıyor. Eylül ayında tahvil ihracına çıkacağız, bankalarımızın ihtiyacını karşılamış olacağız, alınan kararların kredilerin uygun ve Türkiye ekonomisi modeline uygun kullandırılması amaçlanıyor. Yüzde 23 altında kullandırılması teşvik ediliyor, kredi faizlerinin TCMB faiz oranlarına yakınsayacağı şeklinde bir beklentimiz var" diye konuştu.

TÜRKİYE ÖDEME KRİZİ YAŞAR MI?

Açıklamalarında "Türkiye ödeme krizi yaşar mı?" sorusuna da yanıt veren Nebati, "2021 yılında cari açık 13 milyar dolar. Türkiye sıkıntı yaşamadan bunu atlattı. Türkiye ödemeler dengesini karşılama konusunda sıkıntı yaşamadı, yaşanmayacak. 2022 haziranda 32,7 milyar dolar cari açığımız var. 6 aylık süreçte cari açık 45 milyar dolar seviyesine gelsin. İlk 6 ayda 32 milyar dolarını karşıladık. Bundan sonra karşılaşabileceğimiz 13 milyar dolar. Türkiye bunu çok rahat bir şekilde karşılar" ifadelerini kullandı.

BÜYÜME RAKAMLARI

Büyüme rakamlarına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Nebati "İlk çeyrekte 7,3'lük büyüme oldu, ikinci çeyrekte bunun da üzerinde büyüme bekliyoruz" dedi.