Dolar TL karşısında 2022’nin rekorunu kırarak 17,5’i gördü. Maliye Bakanı Nebati’nin “Sanayi verileri döviz kazandırıcı bir sektörün ivme kazanarak güçlendiğini göstermekte” paylaşımıyla yine şaşırttı.

Nebati’nin gözleri rekoru görmedi
Fotoğraf: Depo Photos

Ekonomi Servisi

Dolar tırmanışını dün de sürdürerek 17.50 TL'yi gördü ve 2022'nin zirvesine ulaştı. ABD'de açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi'ndeki (TÜFE) yükseliş beklentileri geride bırakırken, resesyon endişesi ve güvenli liman alımları nedeniyle artan dolar talebi sonrası güçlü kalmaya devam eden dolar endeksi, 108,6 ile son 20 yılın zirvesini gördü.

Dolar grafiğindeki yıllık değişime bakıldığında TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 31.99 olurken aylık kayıp yüzde 4.78 oldu.

Kurda yılın zirvesinin ardından gözler pazartesi ekonomi yönetiminin alabileceği önlemlere çevrildi. Perşembe günü de Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısı yapılacak. Yüzde 14 seviyesindeki politika faizinde değişiklik beklenmiyor.

Öte yandan 0,9998 ile 2002 yılından bu yana en düşük seviyesini gören euro/dolar paritesi dün 1 seviyesinin üzerinde kalmaya çalıştı. Euro/TL 17.55'i gördü.

Sanayi üretimine ilişkin TÜİK verileri de dün açıklandı. Sanayi üretimi Mayıs'ta aylık bazda yüzde 0.5 artarken, yıllık artış yüzde 9.1 oldu. Üretimde aylık yüzde 0.3 daralma ve yıllık bazda yüzde 8 artış bekleniyordu. Üretim Nisan'da yıllık yüzde 10.8 artış göstermişti.

NEBATİ’NİN EKONOMİYE BAKIŞI

Sanayi verilerinin ardından Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati Twitter hesabından yaptığı paylaşımla yine şaşırtmadı. Nebati oluşturduğu tweet zincirinin tamamında şu ifadelere yer verdi:

Türkiye Ekonomi Modeli’nin nihai hedefi büyümeyi sürdürülebilir, dengeli ve kapsayıcı kılmaktır.

Dün açıklanan Mayıs ayı işgücü verileri ekonomik aktivitedeki artışın istihdam sağladığını ve kapsayıcı olduğunu göstermekteydi.

Bugün açıklanan sanayi üretimi verileri ise, Türkiye Ekonomi Modeli sayesinde sanayi gibi dış ticarete konu ve döviz kazandırıcı bir sektörün ivme kazanarak güçlendiğini göstermekte.

Reel ekonomimizde elde ettiğimiz tüm bu başarıların ilerleyen dönemde de artarak devamını sağlamak için tüm çalışmalarımıza kararlılıkla devam ediyoruz.

Nebati'nin TÜİK verilerindeki göstergelerin olumlu olduğuna dair paylaşım yaptığı dakikalarda dolar/TL 17.30 seviyesinde işlem görüyordu.

TL’NİN DEĞER KAYBI SÜRÜYOR

Dolar grafiğindeki yıllık değişime bakıldığında TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 31.99 olurken aylık kayıp yüzde 4.78 oldu.

17,5 MİLYAR DOLAR YAKILDI İDDİASI

Doların dizginlenmesi için döviz rezervlerinin satışına ilişkin iddialar devam ederken eski hazineci ve bankacı Ömer Fırat Gencal son 37 günde satılan miktarı açıkladı. Gencal, Merkez Bankası’nın bugün kasasında olması gereken 17.55 milyar doların arka kapı operasyonlarıyla yakıldığını öne sürdü. Satışın mayıs sonundan temmuz başına kadar olan zamanda yapıldığını söyledi.

İŞ İNSANINA DOLAR BOZUN ÇAĞRISI

Dünya Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ, iş insanlarının Merkez Bankası’ndan “Şu anda sıkışıklığımız var, bir miktar dolar satın” içerikli telefon çağrıları aldıklarını aktardı. Güldağ, Bloomberg HT'de katıldığı programda şöyle dedi: Genç bir iş insanı anlattı, ‘Geçenlerde bir telefon aldım, önce şaka sandım’ dedi. Merkez Bankası’ndan birisi aramış, ‘Bir kısım dolar satmanızı istiyoruz’ demiş. ‘Bizim ihracatımız var, yakınlarda alım yapmamız lazım’ demiş. ‘Evet sizi çok yakından biliyoruz ama şu an bir sıkışıklık var, bir kısım dolarınızı satın’ demiş arayın. Onun üzerine ne yapıp edip bir miktar dolar satmış. Arayıp teşekkür etmişler, ‘Size minnettarız’ demişler. Bu tablo bana işlerin çok düzgün gitmediğini anlatıyor.