Fransa'daki Uluslararası Yatırımcılar Toplantısı'nda açıklamalarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, enflasyonda yaz aylarından itibaren ve özellikle de yıl sonundan itibaren düşüşün ve normalleşmenin görüleceğini söyledi. Kuru istikrarlı ve öngörülebilir çizgiye getirdiklerini söyleyen Nebati, yabancı yatırımcılara seslendi: "Bu ülkeye yatırım yaparsanız malınız da canınız da güven altındadır."

Nebati, yabancı yatırımcılarla görüştü: "Bu ülkeye yatırım yaparsanız malınız da canınız da güven altındadır"

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, kur korumalı mevduat ile kuru istikrarlı ve öngörülebilir çizgiye getirdiklerini söyledi. Bakan Nebati, "Şubat ayı itibariyle bizi en çok petrol, emtia fiyatları ve enflasyon yoruyor. Zayıf alanlarımızı biliyoruz ve onların üstesinden gelecek adımlar atıyoruz. Enflasyonda yaz aylarından itibaren ve özellikle yıl sonundan itibaren düşüşü ve normalleşmeyi hep beraber göreceğiz. Enflasyonun 2023 Haziran seçimlerinde tek rakamlı olması hususunda kararlılıkla yolumuza devam ediyoruz" dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Fransa'nın Cannes şehrinde bugün uluslararası yatırımcılar toplantısında konuştu. Gerek finansal gerekse fiyat istikrarı ile gıda fiyatları üzerindeki baskıya karşı önlemler almaya devam etiklerini anlatan Nebati, kur korumalı mevduat ile kuru istikrarlı ve öngörülebilir çizgiye getirdiklerini söyledi.

'TÜRKİYE'DE SERBEST PİYASA VE KAMBİYO REJİMİ GARANTİ ALTINDA'

Türkiye'de serbest piyasa ve kambiyo rejimi garanti altında olduğunu söyleyen Bakan Nebati, şunları söyledi:

"Türkiye çok özel bir yere konumlanmış ülke, bunu en iyi şekilde kullanacak. Dünyanın farklı bölgelerinin taleplerini karşılayabilecek ender ülkelerden biri Türkiye'dir, herkesle iletişimi en iyi şekilde gerçekleştirebilecek ülkelerden biri. Türkiye'de serbest piyasa rejimi ve kambiyo rejimi garanti altında. Yurt dışındaki yatırımcılar ‘Türkiye var’ demeye başladı.

2022 yılına hızlı başladık. Şubat ayı itibariyle bizi en çok petrol, emtia fiyatları ve enflasyon yoruyor. Zayıf alanlarımızı biliyoruz ve onların üstesinden gelecek adımlar atıyoruz. Önlemlerimizi tek tek uygulamaya koyuyoruz. Orta gelir tuzağını aşarak yolumuza devam ediyoruz. Neyle biliyor musunuz orta akıl tuzağını da aşıyoruz. Yeni enstrümanlarla tedbirler alıyoruz ve imkanlar sunuyoruz. Enflasyonla mücadele ediyoruz. Gerek yurt dışı arzdan kaynaklı, emtia fiyatlarından, lojistikten, gerginliklerden kaynaklı fiyat artışlarıyla mücadele ediyoruz gerekse de Yeni Türkiye Ekonomik Modelin risklerini bertaraf edecek adımlar atarak, en iyi şekilde uygulamaları ortaya koyuyoruz. Enflasyonda yaz aylarından itibaren ve özellikle yıl sonundan itibaren düşüşü ve normalleşmeyi hep beraber göreceğiz. Enflasyonu 2023 Haziran seçimlerinde tek rakamlı olması hususunda kararlılıkla yolumuza devam ediyoruz.

Bu ülkeye yatırım yaparsanız malınız da canınız da güven altındadır. Yatırımlarınızı Türkiye Cumhuriyeti'ne çok rahat şekilde yapabilirsiniz. Bu anlayışla 2021'i büyük bir başarıyla kapattık, yüksek emtia fiyatları, lojistikteki problemler, Karadeniz'deki gerginliklere rağmen Türkiye'de ticaret tahminlerin ötesinde büyük heyecanla devam ediyor. Çarklar dönüyor."

'GAYRİMENKUL SEKTÖRÜNÜ DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ'

Uygun finansman koşulları sağlayarak gayrimenkul sektörünü desteklemeye devam edeceklerini belirten Bakan Nebati, şunları söyledi:

"İnşaat ve gayrimenkul sektörleri Türkiye ekonomisi açısından son derece önemlidir. Son 19 yıllık dönemde hızlı kentleşme nedeniyle her yıl ortalama 550 bin konut üretilmekte ve ihtiyacı artmaktadır. 2022 yılının ocak şubat itibarıyla toplam konut satışı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 22 daha yüksektir. Dünyanın en büyük sosyal konut üreticilerinden birisi TOKİ 19 yıl içerisinde 1 milyonu aşkın konut inşa etti. Yabancılara yapılan konut satışları 2021 yılında bir önceki yıla göre yüzde 43,5 artarak 58 bin 506 oldu.

'RUSYA-UKRAYNA KRİZİNİN ÜLKEMİZE ETKİSİ YADSINAMAZ'

Ukrayna ve Rusya arasında çıkan son dönemdeki gerilim ülkemizi de dünyayı da fena şekilde hissettiriyor. Bu gelişmenin ülkemize etkisi yadsınamaz. Bu anlamda biz gerek inşaat gerek Türk müteahhitlerinin yurt dışında üstlendikleri projelerde üzerimize düşen her türlü gayreti ortaya koyacağız. Bu iki ülkenin ortaya koymuş olduğu sıkıntılı dönemin bir an önce bitmesi ve Türkiye’nin göstermiş olduğu dirayetli çalışmalarını da sonuçlandırmasını umuyoruz."

ANKA