Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, KKM ile döviz kurlarındaki oynaklığın dengelendiğini öne sürerek, “Son 20 yıllık süreçte devrim niteliğindeki adımlar, ülkemizin gerek yasal altyapı gerek denetim ve gözetim çerçevesiyle dünyada parmakla gösterilen bir finansal sisteme kavuşmasını sağladı” dedi.

Nebati’ye göre Türkiye dünyada ‘parmakla’ gösteriliyor
Fotoğraf: İHA

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, İstanbul'da ‘Finansın Geleceği Zirvesi’ programına katıldı.

Hayata geçirilen 'yapısal reformların' ve 'atılan proaktif adımların' finansal sektörü güçlendirdiğini iddia eden Nebati, "Finansal sektörümüz son yıllarda dünyada yaşanan zorlu süreçlerde ekonomimizin en önemli direnç unsurlarından birisi olarak ön plana çıktı" dedi.

'YENİ FİNANSAL İŞ MODELLERİ GELİŞTİRECEĞİZ'

Nebati, son 20 yıllık süreçte ekonomi ile ilgili atılan adımların 'devrim niteliğinde' olduğunu savunarak, “Ülkemizin gerek yasal altyapı gerek denetim ve gözetim çerçevesiyle dünyada parmakla gösterilen bir finansal sisteme kavuşmasını sağladı. Hayata geçirdiğimiz yapısal reformlar ve attığımız proaktif adımlarla güçlenen finansal sektörümüz, son yıllarda dünyada yaşanan zorlu süreçlerde ekonomimizin en önemli direnç unsurlarından birisi olarak ön plana çıktı" ifadelerini kullandı.

Döviz kurlarındaki hareketliğin KKM (Kur Korumalı Mevduat) ile dengelendiğini ve yeni atılacak adımlarla finansal istikrara katkı sağlayacağını öne süren Nebati, “Bu kapsamda atacağımız yeni adımları yakın zamanda kamuoyu ile paylaşacağız. Bu yeni adımlarımız da Kur Korumalı Mevduat gibi finansal istikrara katkı sağlayacaktır. Ayrıca, önümüzdeki dönemde ülkemizde girişimcilik ekosisteminin yaygınlaştırılmasını teminen yeni finansal iş modelleri de geliştireceğiz’’ şeklinde konuştu.

4 DİJİTAL BANKANIN KURULUŞU ONAYLANDI

Bakan Nebati, dijitalleşme ve yeşil dönüşüm alanında çalışmaları kapsamında üç katılım bankası ile birlikte dört dijital bankanın kuruluşu için BDDK tarafından onay verildiğini kaydederek, “Dijital Bankacılık lisanslamalarına başladık. Dijitalleşmenin yanı sıra çağımızın bir diğer önemli trendi olan yeşil dönüşüm alanında da finansal sektörümüzün etkin rol almasını sağlamak amacıyla gerekli adımları atıyoruz. Nitekim, BDDK tarafından hazırlanan “Sürdürülebilir Bankacılık Strateji Belgesi” geçtiğimiz yıl yayımlandı’’ diye konuştu.

'EKONOMİMİZ SON 8 SENEDİR BÜYÜMESİNİ SÜRDÜRÜYOR'

'Selektif kredi politikasının istikrarlı bir şekilde uygulandığını' söyleyen Nebati, sözlerine şöyle devam etti:

‘’Uyguladığımız politikalar neticesinde, ekonomimiz son sekiz çeyrektir büyümesini kesintisiz sürdürürken vatandaşlarımıza yeni iş imkanları sunmaya da devam ediyor. Ekonomimizin daha fazla katma değerli üretim potansiyeline ulaşabilmesi amacıyla Türkiye Ekonomi Modelimizin sac ayaklarından biri olan selektif kredi politikasını istikrarlı şekilde uyguluyoruz. Böylece, reel sektörün finansmana kesintisiz erişimini sağlarken kredilerin de tüketimden ziyade üretken alanlara yönlendirilmesini sağlıyoruz. 21 Ekim itibarıyla toplam kredi hacmi yıl sonuna kıyasla 2 trilyon lira artarak 6,9 trilyon liraya ulaştı. Bu artışın yaklaşık yüzde 83’lük kısmının reel sektörümüze açılan ticari kredilerden kaynaklanıyor olması oldukça önemlidir. Ticari kredilerde ihracat, işletme ve yatırım kredilerindeki artışlar ile imalat sanayine kullandırılan kredilerin payının yüksek seyretmesi de son derece olumlu bir göstergedir. 2022 yılında, selektif kredi anlayışıyla, Hazine Destekli KGF Kefalet Sistemi’nde 111,3 milyar liralık kredi hacmi oluşturmuş durumdayız.’’

(İHA)