Neçirvan Barzani'den Irak Federal Mahkemesi'ne referandum tepkisi: Karar tek taraflı

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, Irak Federal Mahkemesi’nin referandumun anayasal olmadığıyla ilgili kararı hakkında açıklama yaptı. Barzani "Maalesef tek taraflı bir karar almışlardır" dedi.

IKBY merkezli Rudaw'ın haberine göre, Erbil'deki basın toplantısında konuşan Başbakan Barzani, Irak Federal Mahkemesi'nin referandumun anayasal olmadığıyla ilgili kararı hakkında, "Federal Mahkeme'nin kararı son karardır, temyize gitmez. Maalesef tek taraflı bir karar almışlardır" dedi.

'Anayasa tek bir paket'

Rudaw'ın aktardığına göre, Bağdat'a yönelik diyalog çağrılarının sürdüğünü ifade eden Barzani, "Eğer Bağdat ve uluslararası toplum Irak'ın bütünlüğüne bağlı ise anayasa tamamen uygulanmalı" ifadelerini kullandı.

Barzani "Anayasa tek bir paket. Ve bütün olarak uygulanmalı, seçime bağlı olarak değil" dedi.

Barzani ayrıca "Bize göre eğer anayasa olduğu gibi uygulanırsa bu ülkede hiçbir sorun kalmaz. Eğer anaysa uygulansaydı, referanduma gerek kalmayacaktı" ifadelerini kullandı.

Irak Federal Mahkemesi'nin referandum kararı sırasında IKBY'den herhangi bir temsilcinin bulunmadığına dikkat çeken Barzani Bağdat ile diyalog için 3. bir tarafın olması gerektiğini de işaret etti.

Irak Federal Mahkemesi, IKBY'nin 25 Eylül'de gerçekleştirdiği bağımsızlık referandumunun anayasal olmadığı ve sonuçlarının iptal edilmesi yönünde karar almıştı.

Mahkeme Sözcüsü İyas es Samuk, yaptığı yazılı açıklamada, "Irak Federal Mahkemesi, Kürdistan bölgesi ve dışındaki tüm bölgelerde 25 Eylül'de yapılan referandumun anayasal olmadığına karar verdi" ifadelerini kullanmıştı. Samuk ayrıca, mahkemenin söz konusu referandumun sonuçlarının iptal edilmesine karar verdiğini açıklamıştı.