Adli Tıp Kurumu, Meclis Araştırma Komisyonu üyelerine, Rabia Naz olayından hareketle intihar ve kazalar arasındaki farkı anlatan bir rapor sundu. Raporda, “Olayın nedenini hekimler tespit edemez” dendi

Nedeni hekimler tespit edemez

HÜSEYİN ŞİMŞEK

Giresun’un Eynesil ilçesindeki evinin önünde 12 Nisan 2018’de yaralı bulunan ve kaldırıldığı hastanede yaşamını yitiren 11 yaşındaki Rabia Naz Vatan’ın şüpheli ölümü ile ilgili olarak kurulan Meclis Araştırma Komisyonu’na Adli Tıp Kurumu tarafından bir rapor sunuldu.

Söz konusu raporda, Rabia Naz’ın ölümün nedeninin adli tıp hekimleri tarafından kesin olarak belirlenememesine yönelik eleştirilere yanıt verildi. Ölüme neden olan yaralanmaların ne şekilde meydana geldiğinin, olayın intihar mı ya da kaza mı olduğunun tespitinin hekimlerin görevi olmadığı ifade edilen raporda, olayın aslının olay yeri incelemesi ve adli soruşturmadan elde edilen diğer delillerle birlikte yargı makamlarınca belirlenebileceği belirtildi.

Bir ölümün nedeninin anlaşılmasının ‘kolay olmadığı’ bildirilen raporda, dikkat çekici bir değerlendirmeye de yer verildi. Daha önce olayın intihar olduğuna yönelik bir rapor hazırlayan Adli Tıp Kurumu, “İnsanların neleri yapabilecekleri ya da yapamayacakları konusunda iddialı yorumlarda bulunmak, fikir yürütmek ve olay sırasında kişilerin ruh halini dikkate almamak, kazanın nedenleri ile ilgili yanılgılara neden olabilir” ifadelerini kullandı.

YÜKSEKTEN DÜŞENLER GENELDE İNTİHAR EDER

Yüksekten düşmeye bağlı ölümlerin sonuçları anlatılan Adli Tıp Kurumu raporunda, “Bu tip ölümler genelde intihar sonucu yaşanır. Cinayet oldukça nadir olup sadece düşmeyle izah edilemeyecek derecede farklı travmatik bulguların saptanmasıyla belirlenebilir. Ayak bileği ya da topuklarda açık kırıklarla birlikte ayak tabanında yaralanmalar, bu vakaların karakteristik bulgularıdır” denildi.

KAZA OLSAYDI ÖN CAMA ÇARPARDI

Trafik kazasına bağlı yaralanmalar hakkında da bilgi verilen raporda, “Otomobil bir bireye 20 kilometre saat hızın altında bir hızla çarparsa aracın tamponu, bireyin diz altı seviyesinde temas gerçekleştirir ve bu seviye ekimoz, travmatik yara veya kırık gibi her türden değişim oluşturabilecektir” ifadeleri kullanıldı. Çarpma hızının daha yüksek olduğu durumlarda ise aracın yayanın orta kısmına çarpacağı ve yayanın kalçasını kaputa çarpacağı vurgulandı. Yaralanan kişinin bu yolla aracın ön camına çarpacağı ve farklı yaralanmaların oluşacağı da bildirildi.

cukurda-defineci-avi-540867-1.