Resmi ilanlara yüzde 20 zam yapıldı. Artış meslek örgütleri tarafından olumlu ama yetersiz görüldü: “Nefes aldıracak ama sorunu tam olarak çözmeyecek”

Nefes aldırdı, sorunu çözmeyecek

RIFAT KIRCI

Resmi ilan fiyat tarifesine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Karara göre, resmi ilanların bir santimetresinin tek sütundaki yayın ücreti KDV hariç 15 lira olarak belirlendi. Bu yayın ücretinin günlük fiili satış ortalaması 50 bin adetten az olmayan gazeteler için KDV hariç 45 lira olarak uygulanması kararlaştırıldı. Karara göre, resmi ilanların yayın ücreti, gazetelerin sayfa düzenleri esasını teşkil eden sütun boyu üzerinden bir santimetrelik ölçüm ile elde edilen sütun-santim birimi esas alınmak suretiyle hesaplanacak. Kâğıdın ithal edildiği Türkiye’de dolar kurundaki artış nedeniyle birçok basılı gazete ve dergi kapanmak zorunda kalmıştı.

Resmi ilan fiyatlarının tespit edilmesine meslek örgütlerinin ve gazetelerin çağrısı üzerine, Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Kurulu’nun teklifi üzerine karar verildi. Yeni ilan tarifesi aybaşından itibaren yürürlüğe girecek. Önceki tarife elli bin altı satış yapan gazetelerde tek sütundaki yayın ücreti KDV hariç 12.4, 50 bin üstü satış yapan gazetelerde ise sütun fiyatı 40 tl'ydi.

NEFES ALDIRACAK
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Turgay Olcayto ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş, artışın sorunu tam olarak çözmediğini söyledi.

Ücret kararını, “Basılı medya kuruluşlarının ithal kâğıt nedeniyle yaşadığı sorunu çözebilecek düzeyde olmasa da bir nebze olsun nefes aldıracak bir karar” olarak tanımlayan Durmuş, şunları söyledi: “Daha önce sendikamızın da girişimleri ile zorunlu baskı ve sayfa sayıları azaltılmış, arkasında yapılan bu zam ile sorunun üzerine örtülmüş gibi gözüküyor. Ancak Türkiye kâğıt üretmediği sürece bu sorun sık sık gündeme gelecek. Basılı medya kuruluşlarının ve yayıncıların sorunlarının çözümü Türkiye'nin kağıt üretmesi ve devletin kağıt sübvansiyonu yapmasıdır.”

MORAL OLDU
Olcayto ise şunları ifade etti: “Resmi ilanların sayısı günden güne azalıyor. Bu da hem yaygın hem de yerel medyayı olumsuz etkiliyor. Varolan kağıt krizi de buna eklendiğinde işsiz gazeteci sayısının artacağı ortada. Yeni uygulamayla yaygın ve yerel gazetelere verilen resmi ilanlara yüzde 12 ila yüzde 20 arasında artış sağlandı. Bu sorunu tam çözmese de gazetelere ve meslektaşlarımıza moral oldu. Umarız kağıt sorunu için de adım atılır, gazeteler kapanmaya, gazeteciler işsizliğe mahkum olmaz.”