Nefes kesen yarış

Mustafa Yumlu’nun İbrahimoviç’i hatırlatan vuruşu haftanın golü olurken Alanyaspor’a tek başına direnen ve Konyaspor’a yeniden hayat veren galibiyetin mimarı olan kaleci Serkan Kırıntılı da haftanın oyuncusu olmayı hak etti. Başakşehir’i ve eksiklerini iyi analiz eden Aykut Kocaman haftanın teknik direktörü olurken, lig liderini, deplasmanda, üstelik rakibine pozisyon vermeden mağlup eden Fenerbahçe de haftanın takımıydı.

Yeni Malatyaspor – Kasımpaşa eşleşmesinde erken gelen gollerle zevkli ve bol gollü karşılaşma bekleyenler yanıldı. Mücadele dozu yüksek olsa da seyir zevki ve pozisyon sayısı düşüktü. Kasımpaşa için deplasmandan alınan her puan kıymetli. Boutaib, Chebake ve Adem Büyük gibi önemli eksikleri olan Yeni Malatyaspor’da yeni transfer Gilberto da ilk kez forma şansı buldu.

Haftanın en keyifli maçlarından biri İzmir’de oynandı. Göztepe, Osmanlı karşısında 2-0 öne geçmesine rağmen galip gelmeyi başaramadı. Yoan Gouffran’ın ve Demba Ba’nın Göztepe formasıyla ilk gollerini atması Jahoviç’siz dönem için umut verici olsa da ligin deplasman karnesi en zayıf takımından 3 gol yemek düşündürücü. Üstelik kaleci Beto’nun müthiş kurtarışlarına rağmen… Hücumda Serdar Gürler dışındaki oyuncuların da sorumluluk alması Osmanlıspor’a bu sezon ikinci deplasman puanını kazandırdı. Ligin boyu kısaldıkça, alınan her puan kıymetli…

Trabzonspor Burak Yılmaz’sız çıktığı ikinci maçta da gol atmaya muvaffak olamadı. Karadeniz temsilcisi takım savunmasını oturttuğu için iki haftadır puan almayı başarıyor ancak üst sıralara tırmanmak istiyorsa hücumdaki Burak Yılmaz bağımlılığına bir çözüm üretmesi gerekiyor. Yenilmezlik serisini sekiz maça çıkartan Gençlerbirliği ateş hattından yavaş yavaş uzaklaşıyor. Ancak Gençlerbirliği’nin oyun felsefesi gereği yakalanan gol fırsatlarını bu kadar cömertçe harcama lüksü yok.

Beşiktaş evinde Karabükspor’u farklı mağlup ederek zirveye bir adım daha yaklaştı. Birbirinden güzel iki gol atan Talisca’nın yükselen formunun temel nedeni Şenol Güneş’in yeniden Oğuzhan ile oynamaya başlaması. Cenk Tosun’un takımdan ayrılmasının ardından forma şansı yakalayan Negredo’nun boynuna Vagner Love giyotini inmek üzere. Zira İspanyol golcü ne kadar istekli ve kuvvetli olursa olsun, bir golcüden beklenen skor üretmesi. Brezilyalı yarım saate iki gol sığdırarak ilk 11’e giden yolu açtı. Karabükspor’un direncini erken gelen goller kırdı. Ancak skor ne olursa olsun Levent Açıkgöz ve Karabüksporlu oyuncuların mücadelesi takdiri hak ediyor. Başakşehir, Beşiktaş gibi takımlara karşı farklı kaybetseler de geçen hafta olduğu gibi kendilerini hafife alan rakip bulduklarında her an ceza kesebilirler.

Lige iyi başlayan ancak sonradan düşüşe geçen iki takımın mücadelesinde kazanan ev sahibi Akhisar oldu. 12 haftadır kazanamayan Akigolar için üç puan oynanan oyundan daha önemliydi. Okan Buruk ve oyuncuları yeni stadyumu dolduran Akhisarlıların önünde galip gelerek üzerlerindeki baskıyı bir nebze azalttılar. Bursaspor iki haftadır oyun olarak toparlasa da bunu skora yansıtmayı başaramıyor. Batalla’nın dönüşü bu sıkıntılara çözüm olabilir.

Rohinho’nun Türkiye kariyerinin gol defterini muhteşem bir şekilde açtığı karşılaşmada Kayserispor ile Sivasspor puanları paylaştı. Hafta içi kupa mesaisi yapan Kayserisporlu oyunculara üç günde bir maç oynamak fiziksel olarak değil belki ancak mental olarak ağır gelmiş olacak ki kalelerinde golü görene kadar alışılmış performansı gösteremediler. Sahada beklenenin aksine önde baskı kurmak yerine rakibini geride bekleyen bir Kayserispor vardı. Rakip set hücumu konusunda yetersiz bir kontra atak takımı olunca ortaya haftanın en kısır karşılaşmalarından biri çıktı. Robinho’nun serbest vuruştan bulduğu gole, kariyerinin en golcü sezonlarından birini yaşayan Umut Bulut ile cevap veren ev sahibinin maçın son bölümünde kurduğu baskı galibiyet için yeterli olmadı.

Konyaspor Alanya deplasmanından altın değerinden 3 puan çıkardı. Konyaspor’un yeni transferi Eto’o, penaltı vuruşundan da olsa yeni takımı için ilk golünü atmış oldu. Son yarım saati 10 kişi oynayan Konya, ecel terleri dökse de kazanmayı başardı. Biri penaltı vuruşu olmak üzere rakip kaleye 30’un üzerinde şut çeken Alanyaspor, bunları gole çeviremeyince mağlubiyet de kaçınılmaz oldu.

Fenerbahçe 31 maçtır kendi sahasında yenilmeyen Başakşehir’i 2-0 yenerek şampiyonluk yarışında kartların yeniden dağıtılmasını sağladı. Belki sezonun en iyi oyununu oynamadılar, ancak doğru bir taktikle ligimizin en oturmuş takımlarından Başakşehir’in organizasyonunu bozmayı başardılar. Fernandao’nun iki gol atarak eski günlerini hatırlatması da gelecek haftalar adına umut vericiydi. Başakşehir kadro derinliğine rağmen Emre, Epureanu ve Mossoro’nun eksikliğini hissetti. Özellikle oyun kurmakta zorlanan Boz Baykuşlar, Fenerbahçe forvet oyuncuları hücum pres yaptığında topu çıkartmakta zorlanarak gereksiz top kayıpları yaptılar.

Hata yapmayan Galatasaray, ezeli rakibi Fenerbahçe’nin gümüş tepsi içerisinde sunduğu liderlik şansını geri çevirmedi. Seyircisinin de desteğiyle maça hızlı başlayan Galatasaray Gomis’in iki şık golüyle rakibin direncini erkenden kırdı. Selçuk İnan’ın performansıyla eski günlerini hatırlatması da gelecek haftalar için Galatasaraylı futbolseverlere umut verdi. Yeni transfer Nagatomo da izleyenlerden geçer not almayı başardı. Hamza Hamzaoğlu ile yeni bir döneme giren Antalyaspor erken gelen goller sebebiyle maça ilk yarıda havlu attı. Akdeniz temsilcisinin haftayı puansız kapatması ateş hattıyla arasındaki farkın erimesine sebep oldu.