Ağaçlandırma günü kapsamında konuşan Erdoğan, doğa talanına karşı mücadele eden yaşam savunucularının ‘sahte çevreci’ olduğunu iddia etti. Erdoğan’ın “Bir tek dalın kırılmasına razı değiliz” sözleri maden, enerji ve inşaat şirketlerinin talan ettiği ormanları akla getirdi.

Nefesi, kolladığınız şirketler aldı!

Gökay BAŞCAN

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ‘11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü’ kapsamında düzenlenen ‘Geleceğe Nefes, Dünyaya Nefes Programı’nda konuştu. Doğasını, toprağını, suyunu, ağacını talancı şirketlerden koruyanlara ‘sahte çevreciler’ diye hitap eden Erdoğan suçu yine ‘Gezicilere’ attı.

Uzmanların ‘dikim zamanı değil’ uyarılarına rağmen iktidar rekor kırmak için fidan dikme kampanyasından vazgeçmedi. Geçen yıl dikilen 14 milyon fidanın yüzde 95’ninin tuttuğu iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirten uzmanlar bu sene dikilen fidanlarda oranın daha da düşeceğini belirtti. Ayrıca uzmanlar tüm Türkiye’ye aynı anda fidan dikmenin iklim şartlarından dolayı mümkün olmadığını belirtmesine rağmen Erdoğan, 81 vilayetin 973 ilçenin tamamında eş zamanlı olarak gerçekleştirdiklerini ifade etti.


ORMANLAR SALDIRI ALTINDA

Erdoğan’ın "Biz, tabiatla kardeş, ağaçla, çiçekle, yeşille, toprakla dost bir milletiz. Ağaca, bitkiye, hayvanata değer veren, onların hukukuna saygı gösteren güzel bir geleneğe sahibiz. Son nefesinde ağaç dikmeye özendirilen, tabiatı korumayı hayırlı işlerden sayan bir medeniyetin, kültürün mensubuyuz” sözleri mega projelerin talan ettiği Kuzey Ormanları’nı, Kanadalı şirketin ağaç katliamı yaptığı Kazdağları’nı ve maden projeleriyle kuşatılan ülkenin birçok noktasındaki ormanları hatırlattı.

5 YILDA 400 BİN HEKTAR ALAN

Türkiye'nin çevre hassasiyeti bakımından altın dönemini son 18 yılda yaşadığını iddia eden Erdoğan, orman varlığının artırıldığını öne sürdü. Ancak Erdoğan, ormanlık alanların ormancılık dışı faaliyetlere açılmasına değinmedi. 2019 yılına kadar 700 bin hektar ormanlık alan ormancılık dışı faaliyetlere açıldı. Bunun sadece 400 bin hektarlık alanı 2004 yılı sonrası oldu. Sadece 2019 yılında 11 bin 398 hektarlık ormanlık alanda madencilik faaliyetlerine izin verildi. Ormancılık dışı faaliyetlerinde başında ise madencilik yer aldı.

nefesi-kolladiginiz-sirketler-aldi-804012-1.

***

Erdoğan samimi değil

Erdoğan’ın açıklamalarına CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç da tepki gösterdi. CHP’li Öztunç, “Çevre hassasiyetinde ‘kara dönem”’ son 18 yılda görüldü” dedi. Çevreye zarar veren ne kadar proje varsa AKP döneminde hayata geçirildiğine dikkat çeken CHP’li Öztunç, “Cumhurbaşkanı ’sözde orman sevgisi’ üzerine güzellemeleri yapıyor. Ama samimi değil. Cumhurbaşkanı üçüncü havalimanı için kesilen ağaçları neden telafuz etmiyor? Kanal İstanbul projesi olursa neler olacak farkında mı? Kazdağları’nda, Cerattepe’de, Erzincan’da, Bergama’da, Gümüşhane’de altın için neler yapıldığından haberi var mı? Sinop İnceburun’da Nükleer Santralı için ne düşünüyor?” ifadelerini kullandı.