Paris’te Ahmet Kaya Kültür Merkezi’ne yapılan ve üç kişinin katledildiği saldırı protesto edildi. Kültür Merkezi önünde bir araya gelen on binlerce kişi ırkçılığı lanetledi ve katliamın aydınlatılmasını istedi.

Nefret kazanmasın
Fotoğraf: AA

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Fransa’nın başkenti Paris’in Saint Denis semtindeki Ahmet Kaya Kültür Merkezi’ne yönelik ırkçı saldırı on binlerce kişinin katıldığı yürüyüşle protesto edildi. Başkentin 10. Bölgesi’ndeki Enghien Caddesi’nde bulunan kültür merkezinin önünde bir araya gelen kitle buradan République Meydanı'na yürüdü. Katliamı protesto etmek amacıyla Avrupa’nın dört bir tarafından gelen kalabalık kitle yürüyüş boyunca Kürtçe ve Fransızca sloganlar attı. Yapılan konuşma ve açıklamalarda katliamın perde arkasının aydınlatılması istendi.

Önceki gün öğleden sonra 69 yaşındaki bir Fransız vatandaşı tarafından Kültür Merkezi’ne yönelik gerçekleştirilen saldırıda Kürt kadın hareketinden Emine Kara (Evin Goyi), Kültür Hareketi’nden Mîr Perwer (Mehmet Şirin Aydın) ve Abdurrahman Kızıl yaşamını yitirmişti. Dört kişi de yaralanmıştı.

ÖZELLİKLE HEDEF ALDI

Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron yaptığı açıklamada, “Fransa Kürtleri Paris’in ortasında hain bir saldırının hedefi oldu” ifadesini kullanırken İçişleri Bakanı Gerald Darmanin ise olay yerinde şu ifadeleri kullandı: “Saldırgan bilinçli olarak yabancıları hedef alsa da Kürtlerin özellikle hedef alındığı söylenemez.”

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, “Bu üzücü günde kalbim Kürt toplumu ve Fransız halkıyla birlikte” ifadelerini kullanırken Almanya Başbakanı Olaf Scholz, “Paris ve Fransa’yı sarsan korkunç bir olay" dedi. Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, “Nefret asla kazanmamalı” mesajını paylaştı.

nefret-kazanmasin-1104878-1.

DERHAL AYDINLATILMALI

İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly ise, “Paris’teki silahlı saldırıyla ilgili trajik haberler aldık” dedi. Avusturya Dışişleri Bakanlığı’nın Twitter hesabından saldırının Paris’i yasa boğan korkunç bir eylem olduğu belirtilerek, “Nefret kazanmayacak” mesajı paylaşıldı.

İspanya Milletvekilleri Kongresi, Unidas Podemos ve Galicia yaptıkları ortak açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Kürtlere yönelik saldırıya ilişkin mutlak öfkemizi, dayanışmamızı ve her şeyden önce endişelerimizi ifade ediyoruz. Saldırının arkasında kim ya da kimlerin bulunduğunun açıklığa kavuşturulması için hızlı ve kapsamlı bir soruşturma yürütülmesini talep ediyoruz.”

IRKÇI SALDIRGAN

Saldırganın, Fransa’nın resmi demiryolu şirketi SNCF’den emekli olduğu daha önce de 2016 ve 2021’de 2 kez cinayete teşebbüs ettiği belirtildi. Irkçı saldırganın Aralık 2021’de de elinde kılıçla Paris’te bir göçmen merkezine saldırdığı, 2 kişiyi yaraladığı ve hapisten şartlı tahliye ile 13 gün önce çıktığı kaydedildi. Paris’teki saldırıyı protesto eden kitleye ırkçı saldırı girişimi yaşandı. Bozkurt işareti yapan bir arabanın kitle arasına girmesine tepki gösteren yurttaşlarla polis arasında çatışmalar yaşandı. Yurttaşlar hem polis saldırısına hem de ırkçı saldırı girişimine karşı tepki gösterdi. Polis saldırısında çok sayıda kişi yaralandı.