Nefret söyleminin hedefi çeşitlendi
Hrant Dink Vakfı, medyada nefret söyleminin izlenmesi hakkındaki raporunu açıkladı.
MEDYADA NEFRET SÖYLEMİ İZLEME RAPORU:
Nefret söyleminin
hedefi çeşitlendi
SERBAY MANSUROĞLU
Hrant Dink Vakfı, medyada nefret söyleminin izlenmesi hakkındaki raporunu açıkladı. Geçen yılın eylül, ekim, kasım, aralık aylarına ait üçüncü dört aylık raporunu açıklayan vakıf, bu dönemde en dikkat çekici gelişmenin nefret gruplarının çeşitlenmesi olarak tespit edildiğini duyurdu.
Nefret söyleminin
hedefi çeşitlendi
SERBAY MANSUROĞLU
Hrant Dink Vakfı, medyada nefret söyleminin izlenmesi hakkındaki raporunu açıkladı. Geçen yılın eylül, ekim, kasım, aralık aylarına ait üçüncü dört aylık raporunu açıklayan vakıf, bu dönemde en dikkat çekici gelişmenin nefret gruplarının çeşitlenmesi olarak tespit edildiğini duyurdu.
Yerel medyanın yanı sıra ulusal basından Zaman, Posta, Hürriyet, Sabah, Haber Türk, Milliyet, Vatan, Akşam, Sözcü, Yeni Şafak, Star, Cumhuriyet, Taraf, Radikal, BirGün ve Evrensel olmak üzere 16 gazete incelendi.
MİLLİYETÇİ MUHAFAZAKAR NEFRET
İncelemeye göre ulusal basında nefret söylemine en çok rastlanan gazeteler arasında Yeniçağ, Yeni Akit, Milli Gazete ve Sözcü yer aldı. Nefret üretiminin ağırlıklı olarak muhafazakar-milliyetçi yayınlarda kendine yer bulduğu, ancak bu dönemin önemli gelişmesinin yerel basında da geçmiş dönemlere göre daha fazla nefret söyleminin üretildiği tespiti oldu. Raporda, nefret söyleminin incelenen dönemde bir önceki dönem gibi yine kendine en çok köşe yazılarında(yüzde 77) yer bulduğu ifade edildi. İncelenen içeriklerde rastlanan nefret söyleminin yüzde 23’ü haberlerin içinde yer aldı. Eylül-Aralık 2011 dönemine ait raporda nefret söyleminin kategoriler arasında en fazla simgeleştirme yoluyla üretildiği belirtildi. Simgeleştirmeden sonra, abartma, çarpıtma, küfür, hakaret, aşağılama ve son olarak düşmanlık ile savaş söylemi nefret üretiminde kullanılan diğer kategoriler.
NEFRET ÇEŞİTLENDİ
Raporun en çarpıcı tespiti, nefret söyleminde grupların çeşitlenmesi. Nefret söyleminin hedefinde geçen sene ilk yayımlanan raporda yedi, ikinci raporda dokuz farklı etnik/dini grubun yer aldığı, son raporda ise on yedi farklı grubun hedefe oturtulduğu belirtildi. Nefret söyleminin hedefinde kategorik olarak sabitlenmiş Ermeni, Kürt, Yahudi, Rum ve Hristiyanlara, bu dönemde Laz, Gürcü, Arnavut, Arap, Boşnak, Zerdüşt ve Abaza’ların eklendiği raporda yer alan bir diğer çarpıcı ifade.
YAHUDİ DÜŞMANLIĞI BAŞI ÇEKTİ
Bu dönem içinde en çok hedefe konulan Yahudilerin, neden hedefe konduğu şöyle açıklandı: “Fransa Parlementosu’nda oylanan, Ermeni soykırımının reddinin cezalandırılmasını öngören yasa teklifiyle doğrudan ilişkilendirmek mümkündür. Söz konusu içeriklerde, ilgili yasa teklifi nedeniyle Fransa’ya yönelik “öfke”, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin Yahudi kökenine yapılan vurguyla dışa vurulmuş, Yahudi olmakla Türkiye karşıtı/düşmanı olmak arasında bir bağ kurulmuştur.
NEFRET KÜRTLERDEN BDP’YE Mİ YÖNELİYOR
2011 yılının son döneminde, önceki iki dönemden farklı olarak Kürtlere yönelik nefret söyleminde bir azalma tespit edildi. Bir önceki dönemde açıklanan raporda nefret söyleminde bulunan köşe yazı ve haberlerin yüzde 10-18’inin Kürtleri hedef aldığı, son rapor döneminde bu oranın yüzde 2’ye indiği belirtildi. Raporda bunun nedeni olarak nefret söylemi hedefinin Kürtlerden, BDP’ye kayıp kaymadığı sorusunun tartışılması gerektiği belirtildi. BDP’nin bir siyasi parti olmasından kaynaklı, BDP’yi hedef alan içeriklerin eleştiri kapsamında tutulduğu, sadece Radikal Gazetesi’nin “Bebek mezara, BDP Meclis’e” maşetinin incelenmeye tabii tutulduğu açıklandı.