Hrant Dink Vakfı’nın medyadaki nefret söylemlerini içeren raporu yayımlandı. Rapora göre Yeni Akit, 284 nefret söylemiyle ilk sırada. Nefret söyleminin yer almadığı tek gazete BirGün

Nefret söyleminin yer almadığı tek gazete BirGün

Hrant Dink Vakfı’nın ‘Medyada Nefret Söyleminin İzlenmesi’ çalışmasının hazırladığı ‘Medyada Nefret Söylemi ve Ayrımcı Söylem 2018 Raporu’ yayımlandı. Raporda, ‘Türkiye yazılı basınında nefret söylemi’, ‘Türkiye yazılı basınında çocukların temsili’, ‘Türkiye ulusal basınında Cumartesi Anneleri\ İnsanları’, ‘Ayrımcı Söylem Raporları- 2018’ başlıkları inceleniyor. Raporda Yeni Akit gazetesinin nefret söyleminde ilk sırada yer alması ise dikkat çekti. Raporda BirGün ile ilgili nefret söylemi bulgusuna rastlanmadı.

Ülkedeki ırkçılık ve ayrımcılıkla mücadele etmeye katkı sağlamak amacıyla hazırlanan rapora göre 2018’de ulusal, etnik ile dini grupları hedef alan 4 bin 839 köşe yazısı ve haber metni tespit edildi. İncelenen metinlerin 98 farklı grup hakkında 6 bin 517 nefret söylemi görüldüğü paylaşılan raporda, metinlerin 2 bin 577’sini köşe yazıları, 2 bin 45’ini ise haberler oluşturdu. Raporda nefret söylemi örneklerine de yer verildi.

Raporda, nefret söylemlerinin yüzde 40’ı ulusal, yüzde 60’ı’nın da yerel gazeteler tarafından üretildiği bildirildi. Raporun içeriğinin yüzde 53’ünü köşe yazısı, yüzde 42’sini haber ve yüzde 5’ini diğer kategorisi oluşturdu. Basın arşivi sayfaları, kitap tanıtımı, yazılar ve benzeri metinler diğer başlığı altında değerlendirilirken burada da 217 metinde nefret söylemine rastlandı.

Yahudilere yönelik bin 133 nefret söylemi

Ulusal basında 40 gazete içinde en çok nefret söylemi yapan ı ise Yeni Akit oldu. Yeni Akit, yazı ve haberlerinde 284 tane nefret söylemine yer verdi.
Rapora göre incelenen yazılarda 26 kategori içinde en çok Yahudilere yönelik nefret söylemi yapıldı. Geçen yıl ilk sırada bin 133 yazı da Yahudilere dönük nefret söylemi yer alırken, bunu Ermenilere 973, Suriyelilere 918, Yunanlara 672 ve Rumlara ise 439 yazı yer aldı. Listenin sonundaysa 20 nefret söylemiyle Suudiler yer aldı.
Listeye göre, Yahudiler medyada çeşitli komploların ardındaki gizli güç olarak sunuldu ve Türkiye’nin ulusal güvenliğine yönelik bir tehdit olarak gösterildi. Yahudiler, bir toplum olarak şiddetle özdeşleştirilerek, düşmanlaştırıldı. Ermeniler ise metinlerde şiddet ve katliamla ilişkilendirilerek düşmanlaştırıldı ve terörle özdeşleştirildi.