Nefret söylemleri hayvanlara zulüm ve ölüm olarak döndü

HABER MERKEZİ

Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM), İstanbul’da 50 hayvan koruma gönüllüsü ve 3 bakımevi veterineri ile yaptıkları görüşmeler sonucunda elde ettiği bilgileri dün kamuoyuyla paylaştı. İstanbul Beyoğlu’nda bulunan Burak Özgüner Hayvan Hakları Çalışma Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında sokak hayvanlarının yaşamına yapılan saldırılara dikkat çekildi.

HAKİM tarafından yapılan açıklamada megakentin sokaklarında yaşayan köpeklere yönelik tecrit ve sürgün politikalarının sürdüğü vurgulandı: “Hayvanlar devlet kurumları aracılığı ile öldürülmeye devam ederken hayvan düşmanı söylemler de yıllar içerisinde sistematik olarak arttı. Toplum medya aracılığı ile kışkırtılıyor. Özellikle son dönemlerde ‘başıboş köpek sorunu’ denilerek sokakta yaşam mücadelesi veren hayvanların toplatılması ya da zehirlenmesi yönünde çağrıları hayvanlara zulüm ve ölüm olarak geri döndü.”

HAKİM’den Fatma Biltekin gönüllüler ve bakımevi çalışanları ile yaptıkları görüşmelerin özetini paylaştı: “Orman beslemesi yapan gönüllüler avcılar tarafından vurulan hayvanlar bulduklarını, her gittiklerinde farklı köpeklerin özellikle yasaklı ırkların ormana atıldığını, bölge halkının hayvanların durumları ile ilgilenmediklerini belirtiyor. Gönüllülere ‘bakımevlerinde gördükleri en büyük problemler nedir?’ diye sorduk. Gönüllülerin yüzde 53,3’ü ekipman eksikliği, yüzde 51’i hayvan sayısının çok fazla olması, yüzde 40’ı veteriner hekim eksikliği cevaplarını verdi.”

MÜCADELE DEVLET ELİYLE DARALTILDI

Hayvanlara Adalet Derneği Başkanı Hülya Yalçın, hayvan hakları mücadelesinin devlet eliyle daraltıldığını kaydetti. Cumhurbaşkanının açıklamalarından sonra nefret söyleminin ve şiddetin arttığını hatırlatan Yalçın, mücadelenin hem hukuki olarak hem sokakta sürmesi gerektiğini söyledi.