Nehrin karşısında referandumu izlemek

İsmail DAYE/ ZaporojIya

Geceki roket saldırılarının altında Zaporojiya referanduma uyandı. Dinyeper Nehri’ üzerine kurulu Zaporojiya’nın yüzde altmışı şu an Rusların denetiminde. Şehir merkezi ve benim yaşadığım bölge hala Ukrayna güçlerinin denetiminde. Referandum, benim yaşadığım yeri 25-30 km mesafe ile bizi ayıran nehrin öte yakasında oluyor. Bu genişlikteki nehre burada deniz denildiği de oluyor. Üstünde gemiler çalışıyor. Plajlar var.

Önceki gece yaşanan saldırılardan sonra gün boyunca bölgede tam bir ölüm sessizliği vardı. Eski günlerden bir gün yaşıyor. Uzun süreden beri neredeyse hiç duymadığım yüksek sesle müzik çalan bir araba yoldan geçti. Bugünkü tek duyduğum yüksek ses bu oldu.

SİLAHLARIN GÖLGESİNDE

Karşıda ne olup bittiğini öğrenmeye çalışıyorum. İnsanların evlerinden çıkmadıkları söyleniyor. Referandumun ne ile sonuçlanacağını buradaki insanlar neredeyse kesin olarak biliyorlar. “Evet” dışında bir sonuç bekleyen yok. Silahların gölgesinde başka ne sonuç çıkabilir ki diyorlar. Ukrayna güçleri insanları evlerinden dışarı çıkmamaya çağırıyor ve referanduma katılırlarsa oğullarının ve eşlerinin askere alınacaklarını belirten bildiriler dağıtıyorlar.

Karşımızdaki yerleşim yeri Vasilivka nın nüfusu 20 bin, yine karşımızdaki nükleer santral bölgesindeki Energadar şehrinin nüfusunun da 50 binin üzerinde olduğu söyleniyor. Bölgenin en büyük yerleşim yeri Melitopol. Yine gece bu kentte de patlamanın olduğunu basından okudum.

SONUCU BELLİ OYLAMA

Sonucu şimdiden belli olan referandumun sonunu beklemek heyecanlı olmasa da, geçecek dört günde ne olup biteceğini herkes gibi ben de merak ediyorum.

Gelecek salı gününe kadar sürecek olan teferandum kenti de fiili olarak bölmüş olacak. Referandum sabvaşı da buradaki yaşamı da derinden etkileyecek. Görünen o ki, bu iş daha uzun süre devam edecek. Olan halklara, iki ülke insanına oluyor.