Neo Nazilere 11 eyalette kapsamlı operasyonlar

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Almanya’da Federal Başsavcılık dün sabah 11 eyalette aşırı sağcı çok sayıda gruba karşı operasyon yaptı. Almanya medyasında yer alan haberlere göre, ülkede neo-Nazilere karşı son yılların en büyük operasyonu yapılıyor, haberlere bakılırsa bu operasyonlar neo-Nazilere karşı büyük bir darbe.


Federal Başsavcılığın yaptığı açıklamaya göre dün 800'ü aşkın polisin katılımıyla, Almanya’nın 11 eyaletinde sabah erken saatlerde eşzamanlı operasyonlar düzenlendi. Federal Kriminal Polis Dairesi (BKA) görevlileri farklı eyaletlerde aşırı sağcılıkla suçlanan 50 kişinin evlerinde arama yaptı. Operasyonların yapıldığı eyaletlerin Thüringen, Rheinland-Pfalz, Aşağı Saksonya, Mecklenburg-Vorpommern, Schleswig-Holstein, Brandenburg, Berlin, Hessen, Kuzey Ren Vestfalya, Saarland ve Baden-Württemberg olduğu bilgisi paylaşıldı. Federal Başsavcılık, bu operasyondan önce terör örgütleri arasında sayılan aşırı sağcı neo-Nazi örgütü ‘Nükleer Silahlar Birimi’ne (Atomic Weapons Division-AWD) yönelik soruşturma başlattı. Güvenlik yetkililerine göre grup 2015 yılında ABD’de oluşturuldu; 2018’deyse ‘Nükleer Silahlar Birimi Almanya’ (Atomic Weapons Division Deutschland) kuruldu.

IRKÇI SÖYLEMLER

Alman güvenlik birimleri ABD'de beş ayrı cinayetten sorumlu tutulan örgütü, ilk olarak 2018 yılının Haziran ayında merceğine aldı. Örgüt Almanya kamuoyunda 2019 sonbaharında Yeşil politikacılar Cem Özdemir ve Claudia Roth'a yönelik ölüm tehdidinde bulunduklarında tanındı.Haber kanalı Tagesschau’da yer alan müfettiş raporunda Atomic Weapons Division’ın açıkça ırkçı, Yahudi aleyhtarı, şiddeti yücelten söylemlerle yeni bir ırk savaşını başlatmayı savunduğu belirtiliyor.

Şüpheliler, “kısmı terör örgütü kurmak ve üye olmak” veya “yasaklı dernekleri işletmeye devam etmek” ile suçlanıyor. Şüphelilerden birininse Federal Almanya Silahlı Kuvvetleri’nde aktif bir asker olduğu belirtildi. Verilen bilgilere göre 26 yaşında olan subay, Aşağı Saksonya'nın Munster kentinde zırhlı kuvvetlerde görev yaptı. Askeri Karşı İstihbarat Teşkilatı (MAD) bir süre şüpheli askeri izledi ama bu süre zarfında şüphelinin “silah ve mühimmata sürekli erişimi” vardı.

SPD'li eyalet İçişleri Bakanı Roger Lewentz, operasyonların odağında ’Combat 18’in yanı sıra ‘Sonderkommando 1418’ ve ‘Knockout 51’ gruplarının olduğunu doğruladı. Operasyon sırasında yasaklı ‘Combat 18’ grubuna üye olduğu belirtilen en az 20 kişi de arandı.