Neo-naziyi oybirliği ile belde yöneticisi yaptılar

BİRGÜN FRANKFURT

ALMANYA, aşırı sağcı NPD Başkan Yardımcısı Stefan Jagsch’ın oy birliğiyle belde yöneticisi seçilmesinin şokunu yaşıyor. Hessen eyaletinin Wetterau Bölgesi’nde 2 bin 500 nüfuslu Altenstadt beldesinde SPD, CDU ve FDPli belediye üyeleri neo-Nazi Stefan Jagsch’ı ‘email yazabilen tek kişi’ olduğu gerekçesiyle yönetici seçtiler. Neonazi Jagsch’ın başkan seçilmesi SPD, CDU ve FDP’li bölge, eyalet ve federal yöneticilerini küplere bindirdi. Wetterau Bölgesi aşırı sağcı NPD’nin en çok oy aldığı, büyük toplantılarını organize ettiği bölgelerden biri olarak biliniyor. Irkçı parti, son yerel seçimlerde yüzde 14,4 oy almıştı. 2008’de NPD Hessen Meclisi milletvekili adayı olan Stefan Jagsch’ın neo-Naziler’in ‘Koruma bölgesi’ gibi federal düzeyde yapılan eylemlere katılıp ‘göçmen şiddeti’ne karşı nöbet tutması yaptığı olağan işler olarak açıklandı.

MERKEL'İN VARİSİ MÜDAHALE ETTİ

TAZ gazetesinde yeralan habere göre oylamanın kamuoyuna yansımasının ardından gelen tepkilere anlama veremediğini kaydeden belde meclisi üyesi CDU’lu Norbert Szielasko, “Bilgisayar ve yeni şeylerden anlayan birisi lazımdı, Jagsch Nazi parolarıyla dikkat çeken biri değildi” görüşünü savundu. Szielasko’nun aksine Başbakan Angela Merkel’in varisi CDU Genel Başkanı Annegret Kramp-Karrenbauer Alman birinci televizyonu söyleşisinde, tepkileri çok doğru bulduğunu, hatanın bir an önce giderilmesini istediğini söyledi. CDU Wetterau teşkilatı, Alterstadt yönetimi ile Eyalet Milletvekili Lucia Puttrich de, seçimi ‘anlaşılmaz ve kabul edilemez’ olarak nitelediler. Hür Demokrat Parti (FDP) de ilgili yerel teşkilatın artık FDP için çalışmamasını istediklerini açıkladı.

SPD: NAZİLERLE İŞBİRLİĞİ YAPMAYIZ

Belde yönetiminin kararını ‘anlaşılmaz ve hiçbir gerekçeyle haklı kılınmaz’ olarak değerlendiren SPD Genel Sekreteri Lars Klingbeil Twitter’da “Bu mutlaka geri döndürülmeli. SPD’nin açık bir tutumu var: Biz Nazilerle işbirliği yapmayız. Hiçbir zaman. Federal düzeyde, eyalette ve yerelde” açıklamasını yaptı.