Arnavutluk Başbakanı Rama, harçları protesto eden öğrencilere “başarısızlar” dedi. Victor Orban mesai saatlerinin artmasına tepki gösterenlere “eskiden açtılar” derken Sarı Yelekliler’le ilgili ilk açıklamasında ise Macron, “serseriler” demişti

Neoliberal yıkıma ve kibirli iktidarlara öfke

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Sarı Yelekliler kriz olarak görüp, çıkış yolu arıyor. Protestocularla diyalog kapsamında önlem listesi hazırlığında olan Macron, sendika ve Sarı Yelek temsilcileri ile görüştü.

Kişiliğinden de şikâyetçiyiz
Macron en son 27 Kasım’da televizyondan halka hitap etmiş ve “serseriler” yüzünden politikalarını değiştirmeyeceğini söylemişti. CFDT sendikası Laurent Berger, dün verdiği demeçte, Macron için, “Güçlü bir yanıt bulmak zorunda kalacak ve çok fazla empati göstermek zorunda kalacak. Çünkü başkanın kişiliğine dair pek çok şikâyet duyuyoruz” dedi. Dördüncü haftasında giren sarı yelek eylemlerinde şimdiye kadar 2 bine yakın insan gözaltına alırken bunların bin 700’ü tutuklandı.

Harçlar yarıya insin
Arnavutluk’ta binlerce öğrencinin, harç ücretlerinin yarı yarıya düşürülmesi talebiyle başlattığı eğitim boykotu eylemleri sürüyor. Arnavutluk başbakanı Edi Ram, öğrenciler için “başarısızlar” dedi. Tiran’da binlerce üniversite öğrencisinin katıldığı gösterilerde öğrenciler, harçlarının yüksek olmasına tepki gösteriyor ve harç ücretlerinin yarı yarıya düşürülmesini talep etmişti. Arnavutluk hükümeti ise, üniversite harç miktarıyla ilgili bir değişik yapmayacağını açıklamıştı.

Gençlerin harç taleplerinin yanı sıra hükümetin kullandığı dile de öfkeleri büyük. Reddit’te neden eyleme katıldıklarını anlatan gençler, Başbakan Edi Rama’nın “bunlar nereden çıktı” sözlerine tepkiyle Plato’nun mağarasından çıktık diyorlar. Almanya’ya gerçekleşen beyin göçünü eleştiren ve öğrencilerin başarısız olduğunu söyleyen Eğitim Bakanı Lindita Nikolla’ya karşı “Endişelenme Lindita 9.8 / 10 kötü bir not ortalaması değildir” diyorlar.Bakanın kızını yurtdışında okutmasına tepki göstererek “Bizim paramızla, onun çocukları Harvard’da okuyor” sloganları atıyorlar.

‘Benden önce açtılar’
Macaristan’da ise sendikalar ‘köle yasası’ olarak adlandırılan hükümetin çalışma saatlerini düzenleme planını protesto ediyor. Budapeşte hükümeti geçtiğimiz hafta çalışanların yıllık mesai saatlerini 250’den 400’e çıkaran tasarı için düğmeye bastı. Parlamento binasına yürümek isteyen yüzlerce kişi güvenlik güçleri tarafından engellendi. Victor Orban protestocular için, eskiden açlardı demişti.

***

Demiryolu işçilerinin grevi

Alman Demiryolu ve Taşımacılık Sendikası (ile Alman Demiryolları arasında iki aydır süren ücret pazarlıklarının başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından sendika grev ilan etti. Sendikalar yüzde 7,5 oranında ücret artışı talep ederken, Alman Demiryolu yönetimi yüzde 5,1’lik bir artış teklif ediyor. Alman Demiryolu ve Ulaştırma Birliğinin Sözcüsü Uwe Reitz, daha iyi bir teklifin ardından toplu pazarlık yapmaya devam etmek istediğini söyledi. İspanya’nın başkenti Madrid’de de metro makinistlerinin 10 günlük grevi başladı. Madrid Metro Makinistleri Sendikası, personel eksikliği ve toplu sözleşme maddelerinin tam olarak yerine getirilmemesinden kaynaklanan güvenlik sorunları gerekçesiyle makinistlerin greve başladığını açıkladı.