Trump'ın ekibi giderayak İsrail'le Suudi Arabistan'ı "barıştırmaya" çalışıyor. İsrail basını, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman arasında gizli bir "üçlü zirve" yapıldığını duyurdu.

NEOM’da gizli zirve

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de Donald Trump yönetimi iç kamuoyunu seçimlerde usulsüzlük iddialarıyla oyalarken dış kamuoyunda Ortadoğu'ya yönelik son politikalarını hayata geçiriyor. Bir hafta boyunca İstanbul, Tiflis, Doha ve Tel Aviv ziyaretleri yapan Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun son durağı olan Suudi Arabistan'da "barış anlaşması" ile ilgili görüşme yürüttüğü ortaya çıktı.

İsrail basını dün, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman arasında Pompeo'nun da katıldığı gizli bir görüşme yapıldığını yazdı. İsrail'le Körfez ülkelerini "barıştırmayı" amaçlayan Trump icadı anlaşma için sıradaki ülkenin Suudi Arabistan olacağı daha önce kamuoyuna yansımış ancak ülke yönetiminin bölge ülkelerinin tepkisinden çekindiği, bu nedenle uzlaşmaya yanaşmadığı dile getirilmişti. Ancak yapılan bu görüşme ülke basınında "Yeni bir dönemin habercisi" olarak değerlendirildi.


NEOM'DA ÜÇLÜ ZİRVE

İsrail'in önde gelen yayını Haaretz gazetesinin haberine göre, Netanyahu, istihbarat servisi Mossad’ın Başkanı Yossi Cohen'le birlikte iki gün önce Suudi Arabistan kenti Neom'a gitti. Veliaht Prens bin Selman'la buluşan Netanyahu'ya Pompeo eşlik etti. Gazete, Tel Aviv’den kalkan özel bir jetin Kızıldeniz kıyısında bulunan Neom şehrine iniş yaptığını gösteren havacılık izleme verilerini paylaştı. Haberde uçağın beş saat sonra tekrar İsrail'e döndüğü belirtildi.
Reuters’ta yer alan habere göre Pompeo, gerçekleştirilen üçlü zirvede İran’la ilgili endişeleri öne sürerek tıpkı Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn gibi Suudi Arabistan’ın da İsrail’le resmi ilişkiler kurması için bin Selman’ı ikna etmeye çalıştı.

'NETANYAHU BARIŞ YAPIYOR'

İsrail Başbakanlık Ofisi ve Kudüs’teki ABD Büyükelçiliği, söz konusu “üçlü zirve” ile ilgili herhangi bir açıklama yapmadı. Ancak İsrail Eğitim Bakanı Yoav Gallant, Netanyahu'nun Suudi Arabistan ziyaretini doğruladı. Gallant, İsrail ordu radyosuna yaptığı açıklamada, "Her ne kadar şu anda yarı resmi bile olsa kamuoyuna yansıyan toplantının, gerçekten yapılmış olması büyük önem taşıyor" dedi.

Netanyahu'nun danışmanı da söz konusu ziyareti dolaylı olarak doğruladı. Netanyahu'nun basın danışmanı Topaz Luk, ziyaretle ilgili basında yer alan haberlerin ardından Twitter hesabından "(İsrail Savunma Bakanı Benny) Gantz siyasetle uğraşırken, başbakan (Netanyahu) barış yapıyor" ifadelerini kullandı.

FİLİSTİN'DEN TEPKİ

Neom'da yapılan görüşmeye ilişkin Filistin'den açıklama geldi. Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye "Arap ülkeleriyle İsrail’in normalleştirilmesini, Filistinlilerle barışa alternatif olarak gösterme çabaları hakikatten kaçmaktır" tepkisi verdi. n Dış Haberler

***

Biden kabinesini oluşturuyor: Blinken gündemde

ABD'de Joe Biden da dış politikaya yönelik hazırlıklar yürütüyor. Biden'ın kabinesinde yer alacak bazı isimleri bugün açıklaması beklenirken ABD basını, Dışişleri Bakanlığı görevi için ortak bir isme işaret etti. Buna göre, Biden, Dışişleri Bakanlığı görevine 'Arap Baharı' adı verilen süreçte görevde olan Hillary Clinton'ın eski yardımcısı Antony Blinken'ı getirecek.

New York Times'ın haberine göre Blinken'ın önceliği Paris İklim Anlaşması ve İran ile yapılan nükleer anlaşmaya vermesi bekleniyor. Biden'ın Senato Dış İlişkiler Komitesi'nde yardımcısı olan 58 yaşındaki Blinken, eski başkan Barack Obama döneminde Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı olarak görev yapmıştı.