İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’nde o kadar çok akraba bulunuyor ki okul ‘nepotizm üniversitesi’ olarak anılmayı hak ediyor. Üniversitenin ilk rektörü Prof. Dr. Gökhan Akkan bile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün akrabasıydı.

Nepotizmin adresi  İzmir Kâtip Çelebi

Haber Merkezi

AKP döneminde üniversiteler ciddi zarar gördü. İzmir’in dördüncü üniversitesi olarak açılan İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) de bunlardan birisi. Son dönemde İKÇÜ en çok nepotizm (akraba kayırmacılığı) ile anılıyor. Siyasilerin akrabalarından, rektör yardımcılarının kızlarına kadar üniversitede birçok nepotizm vakası yaşanmıştı.

FETÖ SORUŞTURMALARI

2010 yılında kurulan üniversitenin ilk rektörü Prof. Dr. Galip Akhan’ın rektörlüğü döneminde 15 Temmuz’un ardından çok sayıda akademisyen FETÖ soruşturmaları nedeniyle tutuklandı. Akhan hakkında da YÖK’e şikayet yapılmasının ardından kurul tarafından soruşturma açıldı. Bunun üzerine Akhan istifa etti. Akhan Abdullah Gül’ün de akrabasıydı.

195

Bir AKP üniversitesi olan İKÇÜ’nün durumunu özetleyen olay 2019 Sayıştay raporlarında saklı. Rapora göre kişiye özel ilanlarla 195 kişiye öğretim üyesi kadrosu açıldı.

EŞ-DOST-AKRABA

İKÇÜ karşımızda tam bir eş-dost-akraba üniversitesi olarak duruyor. Üniversitede öğrencisi olmayan iki bölüme 2019 yılında AKP’li iki kişi atanmıştı. Olay sadece bundan ibaret de değil. Üniversitenin Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Dişçilik Hizmetleri bölümündeki iki öğretim görevlisi kadrosuna rektör yardımcılarının kızları atanmıştı. Ardından üniversitenin Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi’nin medya ve iletişim bölümüne evli bir çift atanmıştı.

16 VE 27

Son olarak üniversitedeki nepotizm CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat’ın soru önergesine verilen cevapla ortaya çıktı. Rektör Prof. Saffet Köse Polat’a konuyla ilgili şu cevabı gönderdi:

“Şube müdürlüğünden daha üst görev niteliğinde bulunan kadrolardan 16’sının şube müdürlüğü kadrolarına sınavsız olarak atamasının yapıldığı; rektör, rektör yardımcısı, dekan ve öğretim görevlileri arasından tespit edilebilen 27 kişinin birbiri arasında akrabalık bağı bulunduğu görülmüştür.”

İKÇÜ ise durumun nepotizm olmadığını öne sürdü. Açıklama yayınlayan rektörlük, tüm çalışanların sadece yüzde 1,6’sında akrabalık bağının tespit edildiğini, buna nepotizm demenin kötü niyetli bir yaklaşım olduğunu iddia etti.