Nerede direniş var, solcular orada!

Politika Servisi

Rize’de konuşan AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan birtakım itiraflarda bulundu. Erdoğan, ülkenin dört bir tarafında süren ‘yağma ve talan’a solcu ve komünistlerin karşı çıktığını söyledi.

Erdoğan, "İyidere-İkizdere Yolu ve Tünelleri Açılış Töreni"nde açıklamalarda bulundu. Burada yaptığı konuşmada, İkizdere’de Cengiz İnşaat’ın yapmak istediği taş ocağına karşı direnenleri hedef alan Erdoğan, "Türkiye’nin değişik yerlerinden ne kadar sol varsa, komünist varsa alıp buraya getiriyorlar. Siz bizim önümüzü kesemezsiniz" diye konuştu.

Açıklamalarında Millet İttifakı’nı da hedef alan Erdoğan, "Bu malum Millet İttifakı diye zillet ittifakı var ya, ben inanıyorum ki bunlara en büyük dersi Rize, hemşehrilerim verecektir" dedi.

DİRENİŞ ALANI KUŞATILDI

Cengiz’in taşocağı projesine karşı direniş ise sürüyor. Rize merkezden direnişin sürdüğü İkizdere yüzlerce jandarmayla kuşatıldı. İkizdere direnişçilerinden yapılan açıklamada, "Yaşam alanımızı korumaktan başka bir amacımız olmadı. Sadece bu yıkımın karşısındayız" denildi. Ormanları, denizleri, dereleri savunanları hedef gösteren Erdoğan, yağma ve talanın gözde şirketi Cengiz Holding’i unutmadı. Erdoğan’ın kararıyla Cengiz’e devlet desteği sağlanacak.

Samsun’da başlangıç tarihi 1 Mart olarak belirtilen, Cengiz Holding iştiraki Eti Bakır’ın katot bakır ve kimyasal gübre üretim tesisinin tevsi ve ürün çeşitlendirme yatırımına proje bazlı devlet desteği sağlanacak.

Resmi Gazete’de AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dün yayımlanan karara göre, sabit yatırım tutarı 1,6 milyar TL olarak belirlenen projenin 4 yılda tamamlanması ve 300 ilave, 20 de nitelikli personel istihdamı yaratması öngörülüyor.

Tevsi ve ürün çeşitlendirme yatırım süresi sonunda, işletmenin yıllık 15 bin ton katot bakır, 250 bin ton da DAP gübresi ek üretim kapasitesine ulaşması planlanıyor. Karar kapsamında projeye, gümrük vergisi, KDV istisna ve iadesi, vergi indirimi, azami tutar sınırı olmaksızın 10 yıl süreli SGK işveren primi desteği, 10 yıl süreli gelir vergisi stopaj desteği, azami 20 milyon TL tutarında ve 5 yıl süreli nitelikli personel desteği, 75 milyon TL ile sınırlı 10 yıla kadar enerji tüketim harcamalarının yüzde 50 oranında enerji desteği ve yatırım yeri tahsisi teşvikleri sağlanacak.

100 MİLYON DOLAR KATKI

Açıklamaya göre, Eti Bakır’ın Samsun İşletmesi’nde bakır üretimine entegre bir gübre tesisi yatırımı yapacak. Tesis 250 bin ton diamonyum fosfat (DAP) gübresi üretecek.

Eti Bakır Genel Müdür Yardımcısı Asım Akbaş, “Katot bakır üretimi sonucu ortaya çıkan sülfürik asidi katma değeri yüksek ürüne dönüştürmenin en rantabl şekli gübreye çevirmek. Türkiye bugün fosforik asit ve gübre türevleri ihtiyacını büyük ölçüde ithalat yoluyla karşılıyor. İstihdamın artmasına da destek verecek bu yatırım, cari açığın azaltılmasına her yıl 100 milyon dolarlık katkı sağlayacak” diye konuştu.

Açıklamaya göre, yeni yatırımın tamamlanmasıyla Eti Bakır’ın toplam gübre üretimi 1,2 milyon tonun üzerine çıkacak.