Zonguldak'ta Nersoy Tekstil, sendikaya üye oldukları gerekçesiyle beş işçiyi işten çıkardı.

Nersoy Tekstil’de işçi kıyımı: Sendikaya üye olan işçiler kovuldu

Haber Merkezi

Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinde faaliyet gösteren Nersoy Tekstil’de çalışan işçiler, bir süre önce Öz İplik İş Sendikası'na üye oldu. Sendikaya üye olan 5 işçinin işten çıkartılmasının ardından fabrika önünde 2 gündür örgütlenme çalışmasına devam eden sendikacıların protestolarını sona erdirmeleri istendi.

Batı Karadeniz Bölge Temsilcisi Mehmet Çakır konuyla ilgili yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

"İşçilerin sendikamıza üye olma çağrısı üzerine Çaycuma Nersoy Tekstil’in önünde bulunan sendikamız yetkililerine, emniyet güçlerince bulundukları bölgeden ayrılmaları yönünde baskı yapıldı. Öz iplik iş burada örgütlenecektir hukuk dışı yollar örgütlenmeyi asla engelleyememiştir, gelecekte de engelleyemeyecektir. İşvereni ve bütün tarafları örgütlenme hakkına saygıya çağırıyoruz.

Zonguldak Çaycuma’da faaliyet gösteren Nersoy Tekstil San. ve Tic. Ltd. Şti’de çalışan işçiler, bir süre önce sendikamız Öz İplik İş’e üye olmuşlardır. İşçilerin sendikamız Öz İplik İş’e üye olmasından haberdar olan işveren ve işveren vekilleri tarafından işçilere baskı yapılmıştır. İşçilerin anayasal, sendikal hak ve özgürlükleri engellenmiştir. Sendikaya üye olan beş işçi arkadaşımız işten çıkarılmıştır.

Fabrikanın önünde bulunan sendikamız yetkililerinin, emniyet güçleri tarafından organize sanayi bölgesinden çıkarılması tavrını anlayamıyoruz. İşçiler burada sendikamıza üye olmak istiyor. Anayasal haklarını kullanmak istiyor. Bizler işçilerin çağrısı üzerine, hukuka uygun şekilde fabrika önünde bulunuyoruz. Sendikalaşma anayasal bir haktır. Burada Anayasanın 51. Maddesi ve 6356 sayılı yasanın 25. maddesi olan sendikaya üye olma özgürlüğü ihlal ediliyor.

Asıl hukuksuzluk fabrika yönetimince yapılıyor. Nersoy Tekstil yetkilileri söz konusu tutum ve davranışlarıyla Türk Ceza Kanunu’nun 118’nci maddesi kapsamında kamu davasına da konu olabilecek suç işliyor. Sendikalaşmayı engellemek suçtur. Örgütlenme bizim en doğan hakkımız."