Google Play Store
App Store

BirGün’ün kuruluş sürecini ve 20 yıllık bağımsız gazetecilik mücadelesini anlatan Bir Düş belgeselinin ilk gösterimi İstanbul’da, Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda gerçekleştirildi. Etkinliğe bine yakın kişi katılırken izleyicileri yer yer gülümseten yer yer de duygulandıran belgesel büyük beğeni topladı.

Neşe, hüzün ve direniş: Bir Düş belgeselinin ilk gösterimi İstanbul’da yapıldı
Fotoğraf: Fatih Pınar

BirGün’ün 20 yıllık serüvenini anlatan Bir Düş belgeselinin ilk gösterimi dün akşam gerçeleştirildi.

İstanbul Şişli’deki Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda düzenlenen ilk gösterim etkinliğine bine yakın kişi katıldı.

Etkinlikte BirGün çalışanları ve yazarları, belgeselin yönetmeni Ümit Oktay Aymelek ile ekip arkadaşlarının yanı sıra Berkin Elvan ve Can Atalay’ın aileleri, Ahmet Kaya'nın eşi Gülten Kaya; Petrol-İş üyesi işçiler; CHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Karabat, SOL Parti MYK Üyeleri Alper Taş ve Deniz Demirdöğen, EMEP Genel Başkanı Seyit Aslan, TKH Genel Başkanı Aysel Tekerek; milletvekilleri Gamze Akkuş İlgezdi ve İskender Bayhan; Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan, Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney; İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat; eski vekiller Ercan Karakaş, Kadir Gökmen Öğüt, Levent Tüzel, Süleyman Çelebi ve Rıdvan Budak; eski İstanbul Barosu Başkanı Turgut Kazan, ÇYDD Genel Başkanı Ayşe Yüksel, TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, DİSK Basın-İş Genel Sekreteri Tolga Balcı, Birleşik Metal İş Sendikası Başkanı Özgür Atar, Kırmızı Kedi Yayınevi Kurucusu Haluk Hepkon, Veli-Der Başkanı Ömer Yılmaz ile birlikte çok sayıda siyasi parti, meslek odası, sendika, demokratik kitle örgütü temsilcisi, sanatçı, akademisyen, yazar ve gazeteci yer aldı.

Gösterim öncesi belgesele dair bir konuşma yapan BirGün Yayın Koordinatörü Yaşar Aydın, BirGün’ü hiçbir zaman yalnız bırakmayan gazete dostlarına teşekkür etti. BirGün’ün AKP iktidarının içine doğduğunu ve sadece bir gazete olmadığını belirten Aydın, gazetenin 20 yıllık geçmişini anlatan belgeselin de bu gerçekliğe ışık tuttuğunu vurguladı. Aydın sözlerini “Bu daha başlangıç, mücadeleye devam” sözleriyle noktaladı.

GÜLÜMSETTİ, DUYGULANDIRDI, DAKİKALARCA ALKIŞLANDI

Aydın’ın konuşmasının ardından BirGün’ün geçmişten bugüne yürüttüğü bağımsız gazetecilik mücadelesini konu alan Bir Düş belgeseli ilk kez izleyiciyle buluştu. Yaklaşık 50 dakika süren, salondakileri yer yer gülümseten yer yer de duygulandıran Bir Düş, izleyicilerden büyük beğeni topladı. Davetlilerin belgeselin sona ermesiyle başlayan alkışı dakikalarca sürdü.

Belgeselden sonra Bir Düş’ün yönetmeni Ümit Oktay Aymelek, belgesel ekibi ve BirGün adına belgeselin yürütücü yapımcılığını üstlenen BirGün TV Yayın Koordinatörü Emre Yıldırım sahneye çıkarak konuşma yaptı.

BirGün çalışanlarına ve okurlarına teşekkür ederek sözlerine başlayan yönetmen Aymelek, belgesel sürecinde ekibiyle birlikte yoğun efor sarf ettiklerini belirtti. Böyle bir belgeseli ortaya çıkarmaktan büyük mutluluk duyduklarını kaydeden Aymelek, belgeselin hazırlık sürecinde BirGün’ün kendilerine sağladığı özgürlüğe de vurgu yaptı ve bunun çok değerli olduğunu ifade etti. Aymelek, salona gelen izleyicilere de teşekkürlerini iletti.

Emre Yıldırım da yaptığı konuşmada belgesel ekibine teşekkür etti. BirGün olarak gazetenin 20 yıllık yayın mücadelesini belgesele dönüştürme fikrini baştan bu yana çok önemsediklerini belirten Yıldırım, ortaya çıkan işin kendilerini mutlu ettiğini söyledi. Yıldırım sözlerinin sonunda gazetenin bugünlere ulaşmasında büyük katkıları olan, BirGün’ü hiçbir zaman yalnız bırakmayan okurlara selam gönderdi.

Konuşmalar sonrasında sahneye BirGün çalışanları davet edildi. İzleyiciler BirGün çalışanlarını, BirGün çalışanları da izleyicileri alkışladı. Daha sonra yolu BirGün’den geçenlerin ayağa davet edilmesiyle eski BirGün çalışanları da ayağa kalktı. Etkinlik bu anlarla son buldu.

Fotoğraf: Kadir İncesu

"GEÇMİŞTEN GELECEĞE UZUN BİR KÖPRÜ"

Bir Düş'ün ilk gösterimine katılanlar BirGün ile ilgili duygu ve düşüncelerini şöyle ifade etti:

CHP Genel Başkan Yardımcısı CHP'li Özgür Karabat: Öğrencilik yıllarım bittiğinde BirGün'ün sürecine yakından tanıklık ettim. BirGün gazetesi sadece gazete değil, geçmişten geleceğe uzun bir köprü. Bir demokratik geleneği aktaran köprü, aynı zamanda Türkiye'nin politik atmosferine katkı sunan bir basın organı. Daha güçlü olmasını diliyorum, BirGün her şey çok daha güzel olacak.

SOL Parti MYK Üyesi Alper Taş: BirGün varlığımızın bir parçası, BirGün ile yatıp onunla kalkıyoruz. Genç emekçilere sahip BirGün ve gazetecilik esasen gerçek ve gerçeği dile getirmek, majestelerin gazeteciliğini yapmak değil, majestelere rağmen gazetecilik yapmak. İktidara rağmen gazetecilik yapmak, muhalefet etmek, devrimci olmak, doğruyu, gerçeği her zaman dile getirmek ve sırtını sadece okura, halka dayandırmak. İyi ki BirGün var.

Eski CHP Milletvekili Süleyman Çelebi: BirGün'süz bir gün zor. Yaşamımızın her alanında BirGün var. BirGün bu ülkenin gerçek demokrasisinin inşasında ve her yerde var. nerede bir direniş ve eylem varsa orada... Bu mücadelenin ve gazetenin yüzyıllar yaşayacağına yürekten inanıyorum. BirGün'e sahip çıkmak, kendinize sahip çıkmaktır.

Emek Partisi Genel Başkanı Seyit Aslan: Türkiye'nin demokratikleşmesi, hak ve özgürlüklerinin kazanılması, barış, eşitlik ve kardeşlik içerisinde bir yaşamın örülmesi konusunda BirGün'ün üstlendiği görev ve sorumluluklar, gösterdiği mücadele bizim açımızdan çok önemli. Tek adam ve tek parti iktidarına karşı BirGün'ün yaptığı haberler, attığı manşetler kıymetli. Nice 20'li yıllar diliyorum.

TKH Başkanı Aysel Tekerek: BirGün gazetesi Türkiye için, Türkiye emekçileri, Türkiye halkları için, kadınları, gençleri, hatta çocukları ve doğa için çok önemli bir gazete. Çünkü haber alma hakkımız var, en doğal ve temel haklardan biri. Ne yazık ki iktidarın en fazla saldırısına uğrayan haklardan biri. Tam da böyle bir düzlemde BirGün gazetesi gibi bir yayın organının halkın en temel haklarını savunması, biz buradayız demesi, meydan boş değil demesi, bizim için ekmek gibi su gibi değerli. BirGün'ün arkasındayız.

Birleşik Metal İş Genel Başkanı Özkan Atar: BirGün kuruluşundan bu yana Türkiye'de emekçilerin, ezilenlerin, demokrasi mücadelesi içinde olanların, halkın kadınların gençlerin daha güzel bir ülke arzu edenlerin, başka bir dünya mümkündür diyenlerin sesi ve soluğu oldu. Nice 20 yıllara.

Eski Kültür Bakanı ve SODEV Onursal Başkanı Ercan Karakaş:Türkiye'de özgürlükten, emekten, barıştan, adaletten, cinsiyet eşitliğinden yana bir gazetenin 20 yıl yaşaması ve 20. yılda halen bu değerler için mücadele etmesi çok önemli. Kuruluşunda da bulundum, 20. yılı kutluyorum, emeği geçen herkesi tebrik ediyorum.

“GAZETECİLİĞİN FABRİKASI”

Eski CHP Milletvekili Melda Onur: BirGün Türkiye'de çok önemli bir boşluğu doldurdu. Son dönemde aradığımız gerçek araştırmacı gazeteciliğin fabrikası, okul gibi. BirGün mutlaka güzel günler gelecek dediğimiz BirGün'e nice yıllar.

Eski Adalar Belediye Başkanı, gazeteci Erdem Gül: Çocukluğumda daha ilkokula ortaokula giderken bir film vardı. BirGün mutlaka. BirGün kurulurken o filmi hatırlamıştım, şimdi de diyorum BirGün var ve oldu, nice yılları olsun.

BirGün yazarı Zafer Arapkirli: BirGün günlük kağıda basılan gazetenin aslına ne kadar mükemmel olabileceğini, ne kadar özgün olabileceğini ve ne kadar giderek ilgi göreceğini göstermesi kanıtlaması açısından çok önemli bir başarı öyküsüdür. Ben de o başarı öyküsünün küçücük bir parçası olmaktan büyük mutluluk duyuyorum.

Cumhuriyet Gazetesi yazarı Miyase İlknur: Bugün bağımsız medya kuruluşlarının en önemli temsilcilerinden biri. Kuruluşta emeği geçen herkese teşekkürler. BirGün son 3-4 yıla damga vuran, sansasyonel olayları ortaya çıkaran gazete. İyi ki BirGün var, BirGün olmasaydı bunlar karanlığa gömülecekti, kimse duymayacaktı.

ÇYDD Başkanı Prof. Ayşe Yüksel: BirGün gazetesinin varlığı beni çok mutlu ediyor. Nice nice yıllara ulaşmasını diliyorum. İyi ki var.

Aksoy Araştırma Başkanı Ertan Aksoy:  Bu ülkede her alan kirlendiği gibi medya da kirleniyor. BirGün bütün bu kirliliğin içinde tertemiz bir yayın kuruluşu olarak faaliyetine devam ediyor. BirGün'ü bir kelime ile tarif et deseniz namus derim. Gazetecilik namusuna son derece bağlı kalan bir kadro ve iyi ki var.

Evrensel gazetesi yazarı Ayşen Şahin: BirGün sadece habercilik anlamında değil attığı her manşet ile bizi biraz ayakta tuttu. Yolu açık olsun, daha güzel günlerde de kutlama yaptığımız manşetlerde de görüşmek umuduyla.

Diş hekimi Hüseyin Özkahraman: Tam 20 yıl önce bugün bu gazetenin kuruluşunda kurucu olarak yer aldım, gazetenin kuruluşunda çok emek verdim. BirGün sayesinde insanlar doğru haberi alıyorlar. BirGün gazetesini çıkaran arkadaşları canı gönülden kutluyorum.

BİR DÜŞ GÖSTERİMLERİ HAKKINDA

14 Nisan 2004’te kurulan ve bu yıl 20. yaşını dolduran BirGün’ün hikayesini anlatan Bir Düş, ilk gösteriminin ardından farklı kentlerde izleyiciyle buluşacak.

Belgeselin gösterim tarihleri ve tanıtım etkinlikleri önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşılacak.