İsveç Parlamentosu’nun sene sonu kapanış raporu geldi. Parlamenterlerin bu yıl nasıl çalıştığını değerlendiren Metro gazetesi, 2016 yılı boyunca önerge sürecinde olan 3409 önergeyi gözden geçirdi. Gazetenin gelişim editörü Anton Säll, bu haberi toparlamış. Anton Säll, Metro gazetesini daha eğlenceli hale getirmekten sorumlu. Bu gencecik editörü, gazete yedi aydır, sadece bu sebeple çalıştırıyor. İsveçli okuyucu gazetesini okurken kahkahalara boğsun diye. Anton da İsveç’teki esas eğlenceyi Parlamento’da bulmuş.

İsveç Parlamentosu’ndaki vekillerin verdiği 3409 önergeyi inceleyip aralarından “Büyük ihtimalle hiç duymadığınız 10 parlamento önergesi” diye toparlamış haberini. Anton’un gazetesinin tabloid boyutta olduğunu düşünürsek, tek sayfa ayrılmış habere, en fazla ilk on sığar. Yine de sayfa sekreteri zorlanmıştır, yetenekliymiş.

İsveçli okurları güldürmek için toparlanan “hiç duyulmamış” parlamento önerilerinin ilki koalisyon iktidarının büyük ortağından. Sosyal Demokrat Parti’den bir vekil çok gürültülü araba ses sistemlerinin yasaklanmasını istemiş. Parlamentoda kızgın bir sesle önergesini okuyan vekil “Son zamanlarda Arvika Bölgesi’nde yaşayan vatandaşlarımız, defalarca akşamları rahatsız edildi. Büyük bir nüfusumuzun oradan geçen arabaların çaldığı yüksek sesli müziklerden dolayı uykuları kaçırıldı” diyerek giriş yapmış.

Gazetenin editörünün ikinci sıraya aldığı öneri beni biraz gerdi. Irkçı kökleri olan İsveç Demokratları Partisi’nden gelen öneri, sene içinde kuzgun avlanma sürecinin uzatılmasıyla ilgili. Parlamenter önergesinde “Kuzgunlar inanılmaz kötüler. Kuzgunlar küçük kuzu ve danalara saldırmaya bayılıyor. Kurbanlarının gözlerini gagalıyor ve yeni doğan hayvanın hayatta kalma mücadelesini gözetliyorlar” diyor. Bu sebeple kuzgun avlama süresinin genişletilmesini savunuyor.

Muhalefette oturan Liberal Parti’nin dört vekili birlikte hazırladıkları önergede, İsveç’te büyük bir tünel inşa edilip içindeki havayı emip tünelde vakum oluşturup çok hızlı bir tren hattı tasarlanmasını önermişler. Hayır bunu korkarak yazdım lütfen Türkiye’de hiçbir siyasetçi ciddiye almasın.

Yine sağ kanat muhalefette oturan Hıristiyan Demokratlardan bir vekil, traktörlerin daha hızlı kullanılması için izin verilmesini önerge olarak sunmuş. Önergede traktörlerin kullanım hızının saatte 50 kilometreye çıkmanın daha iyi olacağı ve bu değişikliğin tehlikeli sollamaları da önleyeceği savunulmuş.

Işık kirliğine karşı, sağ kanattan Merkez Parti’den bir vekil, “Yıldızları daha iyi görebilmek için ev dışında yanan lambaların gece yarasından sonra azaltılması için” çalışmak istemiş.

İktidarın küçük ortağı Çevre Partisi’nden bir vekil, 2016 yılında önergesiyle, İsveç Parlamentosu’ndaki sigara kabinlerinin ve balkonlarının kaldırılmasını isterken aynı partiden bir başka vekil, iş yerlerinde ağız tütünü çiğnemenin yasaklanamayacağının yasalaşmasını istemiş. Gazete, Çevre Partisi’ni tütün kullanımı konusunda politik bir birlikteliğe çağırmış. İktidarın büyük ortağı Sosyal Demokratların bir parlamenteri sınırsız internet bağlantısı Wi-Fi’yi kaldıralım diye önerge hazırlamış. Özellikle okullarda, sağlığı tehdit ediyor ve strese neden oluyor diye sınırsız internetin kaldırılması önerge haline getirilmiş.

Ana muhalefetten İsveçli Opera Sanatçısı Jussi Björling’in onuruna Dalarna Bölgesi’nde bir sanat merkezi açılması önergesi, parlamenterin “büyük bir turist akımı olacaktır” gerekçesiyle habere taşınmış. İsveç Demokratlarından bir başka vekil de önerge konusunda hızını alamayıp İsveç Devlet Radyosu üçüncü kanalı P3’e çeşitli radyo programı önerilerinde bulunup bunların yürürlüğe girmesini istemiş. Bu önergelerinin hiç birinin yasalaşması beklenmiyor. Yılın günleri mi fazla geliyor, siyaset mi insanı böyle yapıyor, kestiremiyorum. 349 vekilin olduğu bu parlamento, neşeli haberler okutuyor. Yine de siyasetçi yüz güldürüyorsa iyidir.