İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında imzalanan ‘ilişkilerin normalleştirilmesine’ yönelik anlaşmalar kapsamında İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun yarın BAE’yi ziyaret edeceği duyuruldu. Netanyahu’nun ziyaretiyle birlikte, ilk kez İsrailli bir üst düzey yönetici BAE’yi ziyaret etmiş olacak.

Netanyahu BAE’ye gidiyor: Tarihte bir ilk

DIŞ HABERLER SERVİSİ

İsrail Başbakanı Netanyahu’nun yarın ‘ilişkilerin normalleştirilmesi” anlaşması kapsamında Birleşik Arap Emirlikleri'ni (BAE) ziyaret edeceği duyuruldu.

Netanyahu, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, ziyaretin aslında geçen hafta gerçekleştirilmesinin planlandığı ancak Covid-19 önlemleri sebebiyle bir hafta sonraya alındığını bildirdi.

Geçtiğimiz yıl Beyaz Saray’da eski ABD Başkanı Donal Trump öncülüğünde Bahreyn, İsrail ve BAE arasında ‘ilşkilerin normalleştirilmesi’ kapsamında bir anlaşma imzalanmıştı.

Yapılan anlaşma, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, BAE Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayid Al Nahyan ve Bahreyn Dışişleri Bakanı Abdullatif bin Raşid ez-Zeyani tarafından imzalanmıştı.

‘İbrahim Anlaşması’ adı verilen anlaşma kapsamında üç ülke arasında, ticaret, turizm ve siyasi ilişkiler kurulması hedefleniyor.

İKİ ÜLKEDEN KARŞILIKLI BÜYÜKELÇİ ATAMALARI

Anlaşmadan kısa bir süre sonra, BAE, Eylül 2020'de ilişkilerini normalleştirdiği İsrail'e ilk defa büyükelçi atamıştı. Bunun üzerine İsrail de, Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abu Dabi'de, büyükelçilik açtığını duyurmuştu.

Anlaşmadan sonra İsrail Başbakanı Netanyahu ve BAE Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayid Al Nahyan’dan peş peşe açıklamalar gelmişti.

Netanyahu anlaşmayla ilgili, “Yahudi halkı binlerce yıl barış için dua etti, Yahudi devleti de onlarca yıldır barış için dua ediyordu. Bu anlaşma imzacı üç ülke içinde tarihi bir dönüm noktasıdır” demişti.

Al Nahyan ise “Bu anlaşma Filistin halkının yanında durmaya devam etmemizi sağlayacak, istikrarlı ve huzurlu bir bölgede bağımsız bir devlet kurma umutlarını gerçekleştirmelerini sağlayacaktır” ifadelerini kullanmıştı.

FİLİSTİNLİ AKTÖRLER TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Filistin Başbakanı Muhammed İştiyye'nin 'Kara Gün' ilan ettiği anlaşmayla ilgili, "Arap milletinin tarihinde kara bir gün olacak, Filistin acısının takvimine ve Arap yenilgilerinin rekoruna bir yenisi daha eklenecek" ifadelerini kullanmıştı.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) ise "Etnik ayrımcılık yapan bir rejimde, İsrail işgali yönetimi altında köle olarak yaşamayı kabul edecek bu yeryüzünde bir Filistinli yoktur. Mescidi Aksa'nın ve Kıyamet Kilisesi'nin İsrail'in egemenliği altında olmasını kabul edecek bir Filistinli yoktur" diyerek anlaşmaya tepki göstermişti.