Netanyahu gitti ama fikirleri iktidarda

DIŞ HABERLER SERVİSİ

İsrail’de işgaller ve cinayetlerle anılan, görevi sırası işlediği yolsuzluk suçlarından yargılanan Binyamin Netanyahu’nun 12 yıllık başbakanlığını sona erdiren yeni koalisyon hükümetine Filistinliler ve İsrail solu temkinli yaklaşıyor.

Aşırı sağcı Yamina Partisi lideri Naftali Bennett ve Gelecek Var Partisi lideri Yair Lapid öncülüğündeki sekiz partili koalisyon hükümeti dağılmadığı takdirde Ağustos 2023’e kadar Bennet’in başbakanlık koltuğunda oturması bekleniyor. Filistinlilere karşı tutumuyla ve işgal bölgelerindeki yasadışı yerleşim yerlerini savunmasıyla adından söz ettiren aşırı sağcı Bennett’i ilk tebrik edenlerden biri ABD Başkanı Joe Biden oldu. Biden, Bennett’i telefonla arayarak İsrail’in güvenliğine “sarsılmaz” desteğini yinelerken Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de “Yapıcı işbirliğinin gelişmesini umuyorum” diyerek Bennett’i kutladı.

ESKİDEN FARKI YOK

Yeni koalisyon hükümetine Filistin tarafından da farklı açıklamalar geldi. Filistin Dışişleri Bakanlığı, “Değişim hükümeti” olarak tanımlanan Bennett hükümetinin eskilerden farklı olmayacağı değerlendirmesinde bulundu. Açıklamada, “Bu kez İsrail’de Netanyahu’suz bir hükümet kuruldu. Ancak, Netanyahu’nun artık orada olmadığı söylenmedikçe, buna ‘değişim hükümeti’ demek yanlış olur” denildi. Gazze’de etkin olan Hamas’tan ise “Yönetim değişikliğini önemsiyoruz” mesajı verildi. Hamas Sözcüsü Fevzi Barhum, “İsrail hükümetinin biçimi ne olursa olsun, ona direnilmesi gereken bir işgalci varlık olarak yaklaşacağız. Başta silahlı mücadele olmak üzere her türlü direnişle haklarımızın geri alınması gerekiyor” dedi.

İsrail solu da Bennett hükümetine mesafesini koruyor. İsrail Komünist Partisi (Maki) konuya ilişkin “Ciao Bibi” başlığıyla yayımladığı yazılı açıklamada, başkent Tel Aviv’de Netanyahu karşıtlarının kutlama eylemlerine dikkat çekildi. Açıklamada, “Balfour protestolarından bu yana daha önce hiç bu kadar çok gülümseme olmamıştı. Ancak, Naftali Bennett bu gösteriler için ‘provokasyonların zamanı değil’ dedi, protestocuların ‘Netanyahu’ya ve ailesine saygılı olmasını’ istedi” diyerek Bennett yönetimine de karşı mücadelenin devam edeceğini aktardı. Demokratik Görüş ve Eşitlik Partisi (Hadaş) de “İsrail’i Netanyahu’nun başarısız ve yozlaşmış yönetiminden kurtarmanın ve yeni bir dönemin başlangıcının eşiğindeyiz, ancak Naftali Bennett’in sağcı politikalarına da kayıtsız kalmamalıyız” açıklaması yaptı.