İsrail Başbakanı Netanyahu’nun gizlice Suudi Arabistan’a giderek ABD Dışişleri Bakanı Pompeo ve Arabistan’ın veliyaht prensi Selman ile görüştüğü ortaya çıktı.

Netanyahu gizlice Arabistan'a gidip Selman ve Pompeo'yla görüştü

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun dün gizlice Suudi Arabistan'a giderek Veliaht Prens Muhammed Bin Selman ile görüştüğü ortaya çıktı. Netanyahu, görüşmeyi doğruladı.

Haaretz gazetesinin son dakika olarak geçtiği haberde, Netanyahu'nun dün akşam İsrail istihbarat servisi Mossad’ın Başkanı Yossi Cohen ile birlikte Suudi Arabistan'ın Neom kentine gittiği belirtildi.

Netanyahu'nun burada Suudi Arabistan Veliaht Prensi Bin Selman ile bir araya geldiği, görüşmede Cohen'in yanı sıra ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun da hazır bulunduğu ifade edildi.

İLK DOĞRULAMA

Olayın ortaya çıkması ardından ilk doğrulama ‘dolaylı’ yoldan oldu. Netanyahu'nun basın danışmanı Topaz Luk, İsrail basınında Netanyahu'nun gizlice Suudi Arabistan'ı ziyaret ederek Veliaht Prens Muhammed Bin Selman ile görüştüğü yönündeki haberleri ardından Twitter hesabından paylaştığı mesajda, "(İsrail Savunma Bakanı Benny ) Gantz siyasetle uğraşırken, başbakan (Netanyahu) barış yapıyor" ifadesini kullandı.

Bu mesajla Luk'un, Netanyahu'nun dün akşam Suudi Arabistan'ın Neom kentine giderek gizlice Veliaht Prens Bin Selman ile görüştüğü yönündeki haberleri dolaylı olarak yorumlandı.

ROTA PAYLAŞILDI

Öte yandan İsrail basınında Netanyahu ve İsrail istihbarat servisi Mossad’ın Başkanı Yossi Cohen'in Suudi Arabistan'a seyahat için kullandığı uçağın rotası paylaşıldı.

Haberde uçağın yerel saatle 17.00'de Tel Aviv'den hareket ettiği ve 5 saat sonra da tekrar İsrail'e döndüğü belirtildi.

MİLLİ EPĞİTİM BAKANI TEYİT ETTİ

İsrail Eğitim Bakanı Yoav Gallant ise, Netanyahu'nun dün Suudi Arabistan'a gizli bir ziyaret yaparak Veliaht Prens Muhammed Bin Selman ile görüştüğünü teyit etti.

Bakan Gallant, İsrail ordu radyosunda katıldığı programda, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Başbakan Netanyahu'nun dün Suudi Arabistan'ı gizlice ziyaret ettiği yönündeki soruya Gallant, "Her ne kadar şu anda yarı resmi bile olsa kamuoyuna yansıyan toplantının, gerçekten yapılmış olması büyük önem taşıyor." cevabını verdi.

NE OLMUŞTU?

İsrail basınında daha önce çıkan haberlerde, Suudi Arabistan'ın da aralarında bulunduğu bazı ülkelerin ABD'de 3 Kasım'da yapılan başkanlık seçiminden sonra Tel Aviv ile ilişkileri normalleştirmek için görüşmelere başlayacağı iddia edilmişti.

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo'nun Suudi Arabistan'ı İsrail'le diplomatik ilişki kurmaya ikna etmeye çalıştığı belirtiliyor.

Daha önce Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Sudan; ABD Başkanı Donald Trump'ın damadı ve Ortadoğu danışmanı Jared Kushner'in arabuluculuğuyla İsrail'le ilişkilerini normalleştirme kararı almıştı.

Bu kararların büyük ölçüde iki ülkenin İran'dan duyduğu kaygılara dayandığı belirtiliyor.

Riyad yönetimi şimdiye kadar İsrail'le diplomatik ilişki kurması yönündeki çağrıları reddetmişti.

Suudi Arabistan bunun için önce bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını şart koşuyordu.

Riyad yönetimi bir süre önce İsrail uçaklarına Körfez ve Asya ülkelerine uçuşlarında hava sahasını kullanma izni vermişti.

Bu yıla kadar, daha önce İsrail'le diplomatik ilişki kuran Arap ülkeleri Mısır ve Ürdün'dü.