İsrail’de yaklaşık iki ay önce yapılan seçimlerin ardından hükümetin kurulamaması üzerine erken seçimlere gidilecek. İsrail parlamentosu Knesset Perşembe gece yarısı yapılan oylamada kendini feshederek, 17 Eylül’de erken seçimlerin yapılmasının yolunu açtı. Başbakan Benyamin Netanyahu’nun liderliğindeki Likud Partisi tarafından sunulan önerge 45’e karşı 74 oyla kabul edildi. Sağ koalisyon hedefi çöktü İsrail’de 9 Nisan’da yapılan seçimlerde […]

Netanyahu hükümeti kuramadı: İsrail erken seçime gidiyor

İsrail’de yaklaşık iki ay önce yapılan seçimlerin ardından hükümetin kurulamaması üzerine erken seçimlere gidilecek. İsrail parlamentosu Knesset Perşembe gece yarısı yapılan oylamada kendini feshederek, 17 Eylül’de erken seçimlerin yapılmasının yolunu açtı.

Başbakan Benyamin Netanyahu’nun liderliğindeki Likud Partisi tarafından sunulan önerge 45’e karşı 74 oyla kabul edildi.

Sağ koalisyon hedefi çöktü

İsrail’de 9 Nisan’da yapılan seçimlerde çok az oy farkı ile Likud’un birinci olmasının ardından, Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin hükümeti kurma görevini Netanyahu’ya vermişti. Sağcı ve dindar partilerin katılımı ile bir koalisyon kurmayı hedefleyen Netanyahu’nun yürüttüğü görüşmeler, Evimiz İsrail (İsrael Beiteinu) partisinin lideri Avigdor Lieberman’ın herkese zorunlu askerlik hizmetinin yasalaşması ısrarı nedeniyle çıkmaza girdi. Milliyetçi çizgideki Lieberman, ultra Ortodoks erkeklerin de zorunlu askerlik hizmeti yapması gerektiği yönündeki talebinden vazgeçmedi. Bu talebi kesinlikle reddeden ultra Ortodokslar da geri adım atmadı.

Yarış için kolları sıvadı

120 sandalyeli parlamentoda, Likud Partisi 35 sandalye kazanmıştı. Evimiz İsrail 5, ultra Ortodokslar da 16 parlamenter çıkarmıştı. Eski Genelkurmay Başkanı Benny Gantz liderliğindeki Mavi-Beyaz İttifakı ise 35 sandalye kazanmıştı. Netanyahu, koalisyon hükümetinin kurulamamasının sorumluluğunu Lieberman’a yıkmak isteyerek, Lieberman’ın uzlaşma hedefi olmadığını savundu. “Güçlü bir seçim kampanyası” yürüteceklerini söyleyen Netanyahu, “Biz kazanacağız” dedi.

Haaretz gazetesindeki analizinde Amir Tibon, “İsrail’de yeniden erken seçim kararı alınması nedeniyle ABD yönetimi planının açıklanmasını ertelerse kimse buna şaşırmaz” ifadelerini kullandı. Tibon, Trump’ın geçen yıl eylül ayında yaptığı bir konuşmada Yüzyılın Anlaşması’nı Şubat 2019’da açıklayabileceğini duyurduğunu, ancak Aralık 2018’de İsrail’de erken seçim kararı alınması üzerine ABD Başkanı’nın planın açıklanmasını ertelediğini hatırlatarak, “İsrail’de yeniden erken seçim kararı alınması nedeniyle ABD yönetimi planın açıklanmasını ertelerse kimse buna şaşırmaz” ifadesini kullandı. ABD Başkanı Donald Trump’ın İsrail-Filistin meselesinin çözümü konusunda öne sürdüğü, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Mısır’ın da destek verdiği belirtilen “Yüzyılın Anlaşması” planını Filistin tarafı “Yüzyıllık İhanet” olarak adlandırıyor.

Yolsuzluklarla gündemde

1996’da ilk kez başbakan seçildiğinde de hakkında yolsuzluk yaptığı iddiaları olan Netanyahu hakkında, o dönem başsavcını “Yeterli delil yok” demesiyle soruşturma açılmamıştı. Bu kez ise hakkında yolsuzluk suçlamalarına yönelik 3 farklı iddianame var. Başsavcı, seçimden sonra Netanyahu’yu dinleyeceğini açıklamıştı fakat dinleme geçtiğimiz günlerde ikinci kere ertelenmişti. Parlamentoda ise dokunulmazlık için çalışmalar başlamıştı. Geçen hafta on binlerce kişi meydanlara inerek Başbakan Binyamin Netanyahu’ya dokunulmazlık verilmesi için parlamentoda atılan adımları protesto etmişti.