Netanyahu’nun planları çökerken hükümet krizi

DIŞ HABERLER SERVİSİ

İsrail'de mart ayında yapılan dördüncü erken seçimler sonrasında hükümeti kurmakla görevlendirilen Başbakan Binyamin Netanyahu, yasal süre içinde koalisyon oluşturmayı başaramadı. Ülkede en uzun süre başbakanlık yapan isim olan Netanyahu yerine yeni bir isme hükümetin kurulması görevinin verilmesi bekleniyor. Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin'in nasıl bir adım atacağı ise henüz bilinmiyor.

İsrail basınında yer alan haberlere göre, Rivlin koalisyon kurma görevini başka bir milletvekiline vermeye sıcak bakıyor. Yeş Atid partisinin lideri Yair Lapid ile Yamina partisinin başkanı Naftali Bennett, söz konusu görev için öne çıkan isimler oldu. Rivlin onay verdiği yeni aday 28 gün içinde koalisyon kuramazsa, parlamentodan üç hafta içinde bir aday üzerinde anlaşma talebinde bulunabilir. Eğer parlamento bunu da başaramazsa, İsrail bir seçime daha gidecek. İsrail'de 23 Mart'ta yapılan parlamento seçimlerinde Netanyahu'nun liderliğindeki Likud partisi sandıktan birinci güç olarak çıkmış, bunun üzerine Cumhurbaşkanı Rivlin hükümeti kurma Netanyahu'ya vermişti. Netanyahu'nun koalisyon hükümeti kurabilmek için Dindar Siyonist Partisi lideri Bezalel Smotrich ve Birleşik Arap Listesi Ra'am'ın da desteğini alması gerekmişti. Ancak, aşırı sağcı Dindar Siyonist Partisi Arap vekillerle koalisyonu reddetmişti.

SURİYE'YE HAVA SALDIRISI

İsrail kamuoyunda hükümet kurma süreci tartışılırken önceki gün İsrail jetleri, Suriye'nin kentleri Lazkiye ve Hama'ya hava saldırıları düzenledi. Suriye devlet ajansı SANA'nın haberine göre, bir sivilin hayatını kaybettiği saldırılara hava savunma sistemleri karşılık verdi. Saldırılarda, Lazkiye'ye bağlı El Haffah ve Hama'nın batısındaki Masyaf bölgelerinin hedef alındığı ve yaralananlar arasında bir çocuğun bulunduğu aktarıldı.