Yeni senenin başlarında Federasyon Kupası’nda 3. tur maçları… Ağustos ayında 736 takımın katılımıyla Emirates Havayolları’nın sponsorluğunda başlayan kupada kalan takım sayısı 64. Premier Lig takımlarının giriş yaptığı turun açılışında, kadrosunun büyük bölümü karantinada olan Aston Villa’nın Liverpool maçına U18 ve U23 karmasıyla çıkması tarihe düşen notlar. Genç rakibini açmakta zorlandığı ilk devreden sonra açılıyor Klopp’un öğrencileri, maçı 4-1’lik skorla kazanıp turu geçen takım oluyor. Maçın muhtemel en güzel anekdotu, geçen sezonun şampiyonu karşısında sahaya çıkan Aston Villa’nın gençlerini stada ailelerinin getirmiş olması, zira çoğu ehliyet alabilecek yaşta değilmiş. Ne diyelim, yaşı geçmiş eskinin yıldızlarına yatırım yapmak yerine gençleri parlatmak iyi yönetilen kulüplerin işi. İlk yarıda rakip savunmayı peşine takıp golü atan Louie Barry, 2003 doğumlu. Barcelona alt yapısından Villa’ya 800 bin avro karşılığında transfer oldu. Maçtan sonra o golü hayatının en mutlu anı olarak anlatıyor. O maçtaki performansından sonra takibe alınmıştır şüphesiz. Futbolun güzel hikâyeleri...

O maçtan sonra cumartesi akşamı buza kesmiş Emirates Stadı’nda 'Kupa Beyi' Arsenal evinde Newcastle United karşısında. Tarihinde kupayı 14 kez kazandı topçular, kupayı en çok kazanan takım. Pepe, Willian, Nelson üçlüsünün önünde Aubameyang gol umutları. Newcastle kupada Premier Lig takımları karşısında son 12 maçın 11’inde elendi, kupanın bahtsızı. 1936-2008 arasında kupada Arsenal’e üç kez konuk oldular, üç maçı da kaybettiler. Siyah beyazlıların 1955’ten beri kupa kazanamadığını hatırlatalım.

Ev sahibi istekli başlıyor maça, ilk beş dakikada Nelson ve Pepe’nin vuruşları kaleci Dubravka’da kalıyor. İlk 15 dakikada topa yüzde 62 oranında sahip misafir takım ama gol yollarında etkisizler. 5-4-1 dizilişinde, gol umutları Carroll. İki takımın da golü aradığı dakikalarda Arsenal hücumunda Aubameyang’ın vuruşu kaleciden dönüyor, müsait pozisyonda kaleyi bulamıyor Willian. 28’de Tierny’nin enfes pasında Nelson kaleye vurmakta tereddüt edince Arsenal golden oluyor, ilk 30 dakikanın en net pozisyonu. Devrenin bitimine yakın Willian ve Pepe ile kullandıkları kornerlerden sonuç alamıyorlar. Arsenal’in topa yüzde 62 oranında sahip olduğu, rakip kaleyi 7 kez yokladığı devre golsüz kapanıyor.

2. devreye savunmanın ortasında Lascelles’in yerine Ritchie’yi alarak başlıyor misafir takım. Rakip ceza sahasına yakın tüm duran toplarda Carroll’a pozisyon üretmeye çalışıyorlar ama kalabalık savunma arasında kayboluyor 7 numara. 60’ta savunma arkasına atılan pası çaprazdan gole çeviremiyor sezonun suskun golcüsü Aubameyang. 63’te Nelson yerini Smith-Rowe’a bırakıyor. İki dakika sonra Willian’ın yerine Saka sahada. Chelsea’den büyük umutlarla transfer edilen Brezilyalı sezonun hayal kırıklıklarından. Tüm baskısına rağmen rakip savunmayı açamıyor Arsenal, eksikleri final pasını atacak oyuncunun olmayışı. Son bölümde iki değişiklik yapıyor Newcastle, üç gün sonra ligde oynayacakları Sheffield United maçını düşünüyor olmalı hocaları Bruce. 90’da Smith-Rowe’un rakibe müdahalesine kırmızı kart çıkıyor, VAR hakeminin uyarısıyla kart sarıya dönüşüyor. Newcastle’ın gol umudu Carroll’un gole çeviremediği iki net pozisyondan sonra maç uzatmalara gidiyor.

İlk uzatma bölümünün akılda kalan pozisyonu Xhaka’nın gelişine vurduğu topu Dubravka’nın üst köşeden çıkarışı. Sonrasında ceza sahasında düşürülüyor Aubameyang, ne hikmetse pozisyon VAR’a gitmiyor. İkinci uzatma devresinde Pepe’nin yerine Lacazette sahada. Aradığı golü bitime 10 dakika kala buluyor Arsenal, rakip savunmanın uzaklaştıramadığı topu Saka, Smith-Rowe’un önüne bırakıyor, uzak köşeye bırakıyor 32 numara. O gol direncini kırıyor Newcastle’ın, bitime 3 dakika kala Tierny’nin pasında yakın mesafeden kaçırmıyor Aubameyang, turu geçen Arsenal oluyor. Newcastle United için artık hedef lige tutunmak, küme düşme potasının 8 puan üzerindeler ama gol yollarında etkisizler. Maç sonu basın toplantısında hocaları Steve Bruce takımının elinden geleni yaptığını, son bölümde iki net fırsatı gole çeviremediklerini ama skora rağmen takımından memnun olduğunu dile getiriyor.