Ülkenin dört bir yanında on binlerce yurttaş, Newroz’u kutlamak için alanlara akın etti. HDP’nin kapatılma girişimi, Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesi, İstanbul Sözleşmesi Newroz’a damga vuran başlıklar oldu. Kutlamalarda iktidarın artan baskılarına karşı direnme çağrısı yapıldı.

Newroz mesajı direniş oldu

POLİTİKA SERVİSİ

Baharın müjdesi olan Newroz, birçok ilde kutlandı. Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) öncülüğünde gerçekleşen kutlamalara emek ve demokratik kitle örgütleri katılırken bu yıla HDP’nin kapatılmasına yönelik iddianame, İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılması, Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesi, hükümetin muhalefete yönelik artan saldırıları damga vurdu.

İstanbul’da kutlamaların adresi Yenikapı miting meydanı oldu. “Newroz ateşiyle direnelim, özgürleşelim” sloganıyla gerçekleşen etkinliğe kalabalık yurttaş gurubu katıldı. “Faşizm yenilecek, direnen halklar kazanacak” mesajı verildi.


ASLA TESLİM OLMAYACAĞIZ

İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri Platformu adına ortak basın metnini okuyan Zeynep Çelik, “Bugün Türkiye’nin dört bir yanında meydanları dolduran, tarihiyle, kültürüyle, emeğiyle, renkleri ile direnen, baharı müjdeleyen bütün halklara selam olsun” dedi. Anayasa ve hukukun hiçe sayıldığını dile getiren Çelik, “Ülkenin tüm demokratik değerlerine, tüm hak ve özgürlüklere büyük bir saldırı var. Ancak şu iyi bilinmeli ki, barış, adalet, eşitlik ve demokrasiden yana güçler olarak bu faşist saldırılara asla boyun eğmeyeceğiz. Üzerimize örtülmeye çalışılan bu karanlığa asla teslim olmayacağız” diye belirtti.

CEVAP SANDIKTA VERİLECEK

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ise AKP iktidarının ülkeyi içerisine sürüklediği ekonomi ve demokrasi krizinin üzerini HDP’yi hedefe koyarak kapatmaya çalıştığını söyledi. Buldan, “Hem içeride hem dışarıdaki bütün krizlerin nedeni AKP iktidarının bu yanlış politikalarından kaynaklanıyor. Bu bedelin cevabını Türkiye halkları size sandıkta verecektir” ifadelerini kullandı.

Çok karanlık ve sancılı bir süreçten geçildiğine dikkat çeken Buldan, “Türkiye halkları ya karanlığı ya da aydınlığı, ya faşizmi ya da demokrasiyi tercih edecek” diye konuştu. Tek adam iktidarının Saraylarda şatafat içerisinde yaşadığını, halkların ise sefalete sürüklendiğine dikkat çeken Buldan, HDP’ye açılan kapatma davasına ilişkin ise şunları söyledi: “Bu ülkede yoksulluk sorunu var, işsizlik var. Kürt sorunu denilen devasa bir sorunu var, tecrit sorunu var, bu ülkede kadınların haklarına, kadınların mücadelesine büyük bir saldırı var. Bugün yaptıkları bütün yanlışları halklara yüklemeye çalışanlara yanıt vereceğiz.” Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesinden çekilmesine ilişkin de konuşan Buldan, “Efendiler, son sözü kadınlar söyler, İstanbul Sözleşmesi kadınlar bitirmeden bitirilemez. Bu sözleşme TBMM’de bütün partilerin ortak kararı ile çıkarılmıştır. Tek bir adamın ‘bunu iptal ediyorum’ demesiyle bitirilemeyecektir.” Eski HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, cezaevinden Newroz’u selamladı. Selahattin Demirtaş, “Sevgili halkımız, partimiz ve sizlere yönelik akıl almaz baskıların artarak devam ettiği bugünlerde hepinizin Newroz direnişini selamlıyorum. Newroz direnişiniz kutlu olsun” mesajı gönderdi.

***

İZMİR
İzmir’de Gündoğdu Meydanı’nda miting düzenlendi. Olumsuz hava şartlarına rağmen mitinge HDP İzmir Milletvekilleri Serpil Kemalbay’ın yanı sıra siyasi partiler ve çok sayıda yurttaş katıldı. Kadınların mücadele taleplerini bir gece yarısı KHK ile kaldırdıklarını ifade eden HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, “İstanbul Sözleşmesi kadınların Anayasasıydı çiğnediniz. Tıpkı bu ülkenin yasalarını ayaklar altına aldığınız gibi. Dayanışma ve özgürlük barış mücadelesi veriyoruz geri adın atmıyoruz” şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından Ayfer Düzdaş ve Arhat da müzik dinletisinde bulundu.

BATMAN
Batman’da da coşku hakimdi. Etkinlikte konuşan HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, “Yüz yılların direniş ateşi hiç sönmedi, sönmeyecek. Mazlum’ların, Berivan’ların bize bıraktığı mirasa sahip çıkacağız” dedi.

ANTALYA
Binlerin katıldığı Antalya Newrozu’nda konuşan HDP Milletvekili Kemal Bülbül, partilerine yönelik kapatma davasına dikkat çekerek, “Halkın iradesini kimse kapatamaz” ifadelerini kullandı.

BİNGÖL
Newroz kutlamalarının adreslerinden biri de Bingöl oldu. HDP milletvekilleri Hüda Kaya ve Erdal Aydemir’in katıldığı kutlamada, sanatçılar Pınar Aydınlar ve Azad Bedran sahne aldı.

MERSİN
Mersin’deki Newroz kutlamasına katılanlar mesajlarını attıkları sloganlarla gösterdi. Büyük coşkunun sahne olduğu kutlamalarda HDP’ye yönelik kapatma davasına tepki yağdı. Binlerce yurttaş “HDP halktır, halk burada” dedi.

MALATYA
Malatya’da Newroz Bayramı Emeksiz Meydanı’nda kutlandı. Newroz ateşinin yakılmasıyla devam eden kutlamada konuşan HDP Malatya İl Eşbaşkanı Perihan Yücekaya, HDP’ye yönelik saldırılara tepki gösterdi.

ADIYAMAN
Adıyaman’da Newroz, Mahmut Gürbüz Camii yanındaki alanda kutlandı. “Newroz pîroz be” bayraklarının asıldığı alanda kitle sık sık “HDP halktır halk burada” denildi.