Neyse ki bu albümler var

Haftalardır sektörel konulara dalmışken pek çok albüm birikti. Şimdi onlardan biraz bahsetmeli. Can Kazaz ve Neyse’nin albümlerine dikkat etmekte fayda var. Hayat zor bari güzel müzik dinleyelim...

Neyse - Haykırmadan Anlatamam
Sony Music
Neyse’nin ilk piyasaya çıktığı ilk günleri çok iyi hatırlıyorum. Depresif müzikleri ve melankoliyi sevmeyen bana bile bir kadeh doldurtacak bir rock müzikti. Eski albümden bahsetmeyelim hiç çünkü 6 yıl sonra yeni albümleri geldi. 2011’den bugüne grubun müziğinde çok büyük değişiklikler yok, kabul edelim. Yarattıkları sound hala aynı hacme sahip hatta ‘Haykırmadan Anlatamam’ daha bile güçlü diyebiliriz. Albüm, ‘Derhal’ gibi duvara çarpan kamyon gibi açılıyor. Şarkının başında vokallerin girdiği anda bir gariplik seziyorum. Koskoca ses uzmanlarından daha iyi bilecek değilim elbette ama vokalleri en başta duymakta resmen zorlandım. Müziğin hacminde biraz yok olmuş gibi geldi. Bu arada albümün sound’unda ciddi bir 90’lar alternatif metalini andıran detaylar var ki bu hoşuma gitti. Ortalara doğru bu havayı hafif kırıyor ve biraz yumuşuyor. Deniz Tekin’li ‘Muteriz’ güzel bir şarkı olmasına rağmen albümün tüm ruhunu bozduğunu düşünüyorum. Ama albümlere bu tarz şarkılar genel olarak hitap edilen kitlenin yönünü ve hacmini değiştirmek için kullanılır, gayet anlaşılır bir durum. Selim Kırılmaz ve Deniz Ünlü gayet güzel bir iş çıkartmış. Selim’in sesini özlemişim. Ayrıca sözler de ilginç ve kafa yormanıza sebep oluyor. Kaliteli rock müzik dinlemek istiyorsanız, grubun ilk albümünü dinleyip çok beğendiyseniz ve grup daha farklı bir iş çıkartsa sorun çıkartacak cinsten bir müzik severseniz bu albümü de seversiniz.

Can Kazaz - Ben Sizden Kaçtım
İstanbul Bilgi Üniversitesi
İstanbul Bilgi Üniversitesi Müzik Bölümü olmasaydı şu anda kimleri konuşurduk merak ediyorum. Lakin son 10 yıldır dinlediğiniz modern pop, rock ve caz alanında pek çok müzisyen bu okuldan mezun oldu. Can Kazaz bu isimlerden biri. 2013’te mezun oldu ve Litvanya’da eğitimine devam etti. Daha önce Türkçe rap piyasasında adını bir takım şekillerde duymuştuk fakat bu albümle gayet ciddi bir hal aldı müziği. Albümün adını görünce “Ulan benim de kaçasım var” dediğimi hatırlıyorum. Albümde pek benlik olmayan bir hüzün var lakin hüzünlü veya aşırı mutlu müzikleri sevmediğimi bilen bilir. Yalnızlık, insanın kendi kendine dönüşü gibi temaları modern ve kaliteli müziğimize fazlaca yansıyan gibi temalar olsa da bu temalar Can’ın elinde pozitif bir çehre kazanıyor. Sesini çok iyi kullanıyor Kazaz. “Ankara’da Biri Var”, “Bir Ben Kalsam”da Can’ın ses rengine iyice alışıyoruz. Albümün beste ve söz yazarlığı çok kaliteli. Çok dinlediğinizde sonsuz bir depresyona girer misiniz bilmiyorum ama bana garip bir ferahlık verdi bu albüm. Albümün gizli silahı ‘Zeliha’. Hani Şarkıyı İrem Derici veya Sıla söylese listeleri altüst eder. Öyle güzel bir pop şarkısı ki uzun zamandır dinlemediğimiz cinsten… Can Kazaz’ın yolu açık olsun.