Batı Afrika ülkesi Nijerya'nın güneyindeki İmo eyaletinde silahlı kişilerin cezaevine düzenlediği saldırıda 1844 mahkumun firar ettiği bildirildi. Devlet Başkanı Buhari saldırıyı kınayarak 'terör eylemi' olarak niteledi.

Nijerya'da 1800'den fazla mahkum firar etti

Nijerya’nın güneydoğusundaki Imo eyaletinde 1800’den fazla mahkum, Oweri hapishanesinden firar etti. Nijerya Cezaevi Dairesi Sözcüsü Francis Enobore, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, henüz kimliği belirlenemeyen silahlı kişilerin İmo eyaletinin başkenti Owerri'deki cezaevine patlayıcı kullanarak saldırı düzenlediğini belirtti.

Saldırıda 1844 mahkumun firar ettiğini kaydeden Enobore, 6 firarinin gönüllü olarak döndüğünü ve 35 mahkumun da kaçmayı reddettiğini ifade etti.

Enobore, saldırıda 50 aracın da kundaklandığı bilgisini paylaştı.

Polis sözcüsü Frank Mba, "bölgedeki güvenlik teşkilatına ve görevlilerine yönelik aralıksız saldırı vakalarını ele almak için özel olarak kurulmuş yeni bir özel soruşturma ekibi" de dahil olmak üzere takviye kuvvetlerinin gönderildiğini söyledi.

Njerya Devlet Başkanı Mahamadu Buhari, saldırıyı kınayarak saldırganları “terörist” ve “anarşist” olarak nitelendirdi. Buhari, eyalette faaliyet gösteren bir hareket olan Biafra Yerli Halkları’na (IBOP) ise işaret etmedi.

Devlet Başkanı sözcüsü Garba Shehu, “Birçoğunun ölümcül suçlu olduğuna inanılan hapishaneden kaçan tutukluları yeniden tutuklamak için ellerinden gelen her şeyin yapılması gerektiğini” aktardı.

Nijerya'nın güneyinde ayrılıkçı Biafra Yerli Halkları (IPOB) tarafından zaman zaman bu tür saldırılar düzenleniyor.

AF ÖRGÜTÜ: GÜVENLİK GÜÇLERİ 2015-16'DA YÜZLERCE PORTESTOCUYU ÖLDÜRDÜ

Biafra halkının Nijerya'nın güneyinde bağımsız Biafra devletini kurma talebiyle ayaklanması üzerine 1967'de çıkan iç savaşta milyonlarca kişi hayatını kaybetmişti. Ülkenin güneydoğusunda 1967'de kurulan Biafra Cumhuriyeti, iç savaş sonunda yeniden Nijerya'nın egemenliği altına girmişti. Nijerya devleti tarafından terör örgütü olarak ilan edilen IPOB, bağımsız devlet kurmak istiyor.

Uluslararası Af Örgütü, güvenlik güçlerinin 2015'ten bu yana, 2016'da sadece iki günde işlenen 60 yargısız infaz da dahil olmak üzere yüzlerce protestocuyu öldürdünü iddia etti. Nijerya ordusu ise Af örgütü ve diğer insan hakları örgütlerinin iddialarını yalanladı.