Nijerya’nın Zamfara eyaletinde bir devlet okulunda 317 kız çocuğu, silahlı kişiler tarafından kaçırıldı. Eyalet Valisi’nin de doğruladığı kaçırma eyleminde kaçıranların kim oldukları henüz bilinmiyor. Kaçırılma eylemiyle ilgili açıklama yapan UNICEF, "Kaçırılan çocukları, koşulsuz şartsız serbest bırakılmalıdır" dedi.

Nijerya’da 317 çocuk silahlı kişiler tarafından kaçırıldı

Nijerya’nın kuzeybatısında yer alan Zamfara eyaletinde 317 kız çocuğu silahlı milisler tarafından kaçırıldı. Bir öğretmenin haber verdiği kaçırma eylemine ilişkin eyalet valisi, kaçırılmayı doğruladıklarını bildirdi. Eylemi gerçekleştirilenlerin kim olduğuna ilişkin bilgi vermeyen Vali, milislerin kaçırma eylemi öncesi, okula yakın bir askeri noktaya saldırı düzenlediklerini belirtti. Kaçırılan 317 kız çocuğuyla ilgili UNİCEF Afrika temsilcisi Peter Hawkins, "Saldırıyı tamamen kınıyoruz ve sorumluları kızları derhal serbest bırakmaya çağırıyoruz" dedi.

Hükümete kızların güvenli bir şekilde serbest bırakılmaları için adım atması çağrısında bulunan Hawkins, “Bu, çocuk haklarının büyük bir ihlali ve çocukların yaşadığı bu korkunç deneyim, zihinsel sağlıkları ve refahları üzerinde uzun süreli etkiler yaratabilir. Hükümete çocukların güvenli bir şekilde serbest bırakılmalarını ve Nijerya'daki diğer tüm çocukların güvenliğini sağlamak için adımlar atması çağrısında bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.

Nijerya merkezli bir haber sitesi olan PMNews Nigeria tarafından bildirilen olayın, öğle saatlerinde yaşandığı ve çok sayıda silahlı saldırganın eylemi gerçekleştirdiği ifade edildi. Polislerin olayı araştırdığını söyleyen haber sitesi henüz net bilgilere ulaşılmadığının altını çizdi.

Kaçırılan kızlardan birinin babası, "Mahalle'nin etrafında hafif silah sesleri duyduk ve her zaman yaptıkları gibi bu sefer de mahalleye saldırmaya geldiklerini sandık, ne yazık ki bu sefer öğrencileri hedef alıp yaklaşık 327'sini kaçırdılar, sonra sadece birkaç öğrencinin geride kaldığını fark ettik” dedi.

Nijerya’da bu ay içinde yaşanan 3’üncü kaçırma vakası olduğu vurgulandı.

Daha önce 14 Şubat'ta, Kontagora'dan Minna'ya gelen okul otobüsünün milislerin pusu kurması sonucu 53 kişi kaçırılmıştı. Diğer kaçırılma olayı ise 17 Şubat’ta 42 kişinin Kangara eyaletinde milisler tarafından kaçırılmasıyla meydana geldi.

Kaçırılan çocuklar ve yetişkinler fidye ödenmesi sonucu serbest bırakılmıştı.