Nijerya ordusu, eylemcilere ateş açıldığını itiraf etti

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Nijerya ordusu, polis bünyesinde oluşturulan Özel Hırsızlıkla Mücadele Ekibi'ne (SARS) karşı geçen ay düzenlenen eylemlerde 10 kişinin ölümüyle sonuçlanan müdahalelere onay verdiğini itiraf etti. Protestolara müdahale eden ordu komutanı, eylemcileri dağıtmak için görev alan askerlere gerçek mermi dağıtıldığını ve ateş açılması emri verdiğini kabul etti.

'GERÇEK MERMİ DAĞITTIK'

81'inci Askeri İstihbarat Birliği'nin komutanı Ahmed Taiwo, halka ateş açılmasını soruşturmak üzere oluşturulan yargı komitesinde ifade verdi. Taiwo, "Askerlere hem gerçek hem de kurusıkı mermi verilmişti. Bahsi geçen protestolara bazı serserilerin sızdığını gördük ve kullandık" diye konuştu.


İNKAR ETMİŞTİ

Taiwo'ya göre gerçek mermilerin yalnızca yedek olarak kullanılması planlanmıştı. Komutan daha önce verdiği ifadede ise, "kalabalık arasındaki serserileri" korkutmak için havaya kurusıkı cephane ateşlendiğini söylemiş ancak askerlerin protestoculara ateş etmediğinde ısrar etmişti. Ordu başlangıçta birliklerinin ateş alanında olmadığını savunmuş olsa da daha sonra orada konuşlandırıldıklarını kabul etmiş oldu.

CEZA MAHKEMESİ'NE ÇAĞRI

Göstericilere ateş açılmasını soruşturan yargı heyeti, polis biriminin işlediği öne sürülen taciz suçlamalarını da araştırıyor. Dünyanın dört bir yanından 154 kuruluşun imzaladığı son dilekçeyle beraber Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne, protestolardaki can kayıplarına ilişkin bir soruşturma açma çağrısı yapıldı.