Nikaragua’da yapılan seçimlerde, solcu Sandinista Ulusal Kurtuluş Cephesi (FSLN), yüzde 75’lik oy oranıyla sandıktan açık ara farkla galip olarak çıktı. FSLN lideri Daniel Ortega, 4. kez devlet başkanlığı görevine seçildi.

Nikaragua’da Sandinistler, yüzde 75’lik oy oranıyla seçimin galibi: Ortega 4. kez başkan

Orta Amerika ülkesi Nikaragua'da dün yapılan devlet başkanlığı seçimlerinin galibi, yüzde 75’lik oy oranıyla Sandinista Ulusal Kurtuluş Cephesi (FSLN) oldu. Mevcut Devlet Başkanı Daniel Ortega, görevine 4. kez seçildi.

Ülkede seçimlerden önce ABD ve AB’den çeşitli manipülasyon ve baskı hamleleri gelmişti.

Amerikan Devletleri Örgütü (OAS), Avrupa Birliği (AB) ve ABD'den yapılan açıklamalarda, seçimin hileli ve güvenilir olmayacağı savunulmuş, ABD Dışişleri Bakanlığı, 15 Ekim'deki açıklamasında, Nikaragua'da düzenlenecek devlet başkanı seçimlerinin "tüm güvenilirliğini yitirdiğini" iddia etmişti.

Ülke basınında yer alan haberlere göre, Nikaragua Yüksek Seçim Kurulu, açıkladığı ön sonuçlarda FSLN’nin yüzde 75’lik oy oranıyla seçimin galibi olduğunu duyurdu.

Seçim sonuçlarına göre Daniel Ortega devlet başkanlığına ve eşi Rosario Murillo devlet başkan yardımcılığı görevine devam edecek.

75 yaşındaki Ortega, Amerika kıtasında en uzun süre devlet başkanlığı yapan lider konumunda.

nikaragua-da-sandinistler-yuzde-75-lik-oy-oraniyla-secimin-galibi-ortega-4-kez-baskan-941675-1.

Daniel Ortega

BİDEN’DAN NİKARAGUA’YI HEDEF ALAN AÇIKLAMA

Seçimlerin ardından ABD Başkanı Joe Biden "Bugün düzenlenen ne özgür ne de adil olan pantomim bir seçimdi ve daha kesin olan demokratik değildi" ifadesini kullandı.

Seçimler öncesinde Nikaragua'ya yönelik daha fazla yaptırım tehdidinde bulunan Biden bu tehditlerini yineledi ve "Ortega-Murillo hükümetine" karşı tüm diplomatik ve ekonomik araçları kullanmaya hazır olduğunu belirtti.

SANDİNİST DEVRİM

Ülkede ABD destekli Somoza diktatörlüğü 1979 yılında Sandinistlerin devrimiyle birlikte yıkılmıştı. O tarihten itibaren bir dönem ülke yönetimini kaybeden Sandinistler 2000'lerin ortalarında Ortega'nın seçim zaferiyle birlikte yeniden iktidara geldi.