Nikaragua’dan ABD’ye tokat gibi ittifak anlaşması

Dış Haberler Servisi

Nikaragua'da 7 Kasım'da yapılan devlet başkanlığı seçimlerini yeniden kazanan Sandinist lider Daniel Ortega, seçim sonuçlarını tanımayan ABD'yi rahatsız edecek bir karara imza attı. Ortega hükümeti Tayvan'la diplomatik ilişkileri keserek Çin'i "tek meşru hükümet" olarak tanıdığını açıkladı. Çin ile Nikaragua arasında büyükelçilik düzeyinde imzalanan ortak bildiride, "Tayvan'ın Çin topraklarının ayrılmaz bir parçası olduğu" vurgusu yer aldı. Nikaragua Dışişleri Bakanlığı da yaptığı açıklamada "Çin Halk Cumhuriyeti hükümeti, Çin topraklarının tamamının tek meşru temsilcisidir. Tayvan ise Çin topraklarının devredilemez bir parçasıdır" dedi.

Tayvan yönetimi Nikaragua'yla ilişkilerin tamemen kesildiğini doğrulayarak Managua büyükelçiliğinin kapatıldığını kaydetti. Nikaragua'nın kararına ABD'den de tepki gelirken Çin Dışişleri Bakanlığı "doğru karar" yorumu yaptı. Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Nikaragua hükümeti tek Çin ilkesine bağlı kalarak, Tayvan’la sözde ‘diplomatik ilişkileri’ kesti. Çin Halk Cumhuriyeti’yle diplomatik ilişkileri yeniden oluşturma ve Tayvan’la herhangi bir resmi temasta bulunmama taahhüdü verdi. Çin bunu takdirle değerlendiriyor" açıklaması yapıldı. Nikaragua'nın ilişkileri kesmesi sonucu Tayvan'ı diplomatik olarak tanımayı sürdüren Birleşmiş Milletler (BM) üyesi ülke sayısı 13'e düştü.

AĞIR YAPTIRIMLARA KARŞI YÖN ARAYIŞI

Nikaragua'yla Tayvan arasındaki ilişkiler ise uzun yıllara dayanıyor. Devlet Başkanı Ortega'nın 2007-2012 döneminde Tayvan'la yakınlaşma sağlanmış, ülkenin 1990'dan bu yana tanıdığı Tayvan'la diplomatik ilişkiler 2008'de serbest ticaret anlaşmalarıyla hız kazanmıştı. Çin hükümeti ise 2018'de Ortega yönetimiyle ortak kanal projesine imza atmış ancak Nikaragua ile Tayvan'ın ilişkileri devam etmişti. Geçen ay dördüncü kez devlet başkanlığı görevine seçilen Ortega, bu kararıyla ülkeye yeni yaptırım kararları alan ABD'ye bir mesaj verdiği gibi dış politikada da farklılığa gideceğinin işaretini verdi.

7 Kasım'daki devlet başkanlığı seçimlerini yaklaşık yüzde 75 oyla yeniden Sandinistlerin kazanması üzerine ABD sonuçları tanımayacağını açıklamıştı. ABD Başkanı Joe Biden da ülkeye dönük yeni yaptırım kararlarına imza atmış, buna göre Ortega'yla birlikte hükümet yetkilileri, belediye başkanları ve hakimlerin de aralarında olduğu onlarca ismin ABD'ye girişi yasaklanmıştı.

HONDURAS DA İLİŞKİLERİ GELİŞTİRME HAZIRLIĞINDA

Öte yandan Honduras’taki yeni hükümet de Çin’le diplomatik ilişkiler kurmaya hazırlanıyor. Ülkede 28 Kasım’da yapılan devlet başkanlığı seçimlerini kazanan Özgürlük ve Yeniden Kuruluş Partisi’nin sol adayı Xiamora Castro, seçim kampanyasında Çin’le ilişkilerin geliştirileceğini belirtmişti. Castro, yaptığı bir açıklamada "Tayvan’la onlarca yıllık bu ilişkiyi sona erdirme zamanı geldiğini ve Pekin’le iyi diplomatik ilişkilerin kurulacağını" ifade etmişti. Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-wen ise Castro’nun seçilmesinin ardından "Tayvan-Honduras ortaklığını güçlendirmek için sizinle birlikte çalışmayı dört gözle bekliyorum" mesajı göndermişti.

YÜKSELEN ÇİN, ABD’NİN ARKA BAHÇESİ’NE SIZDI

Çin’in Latin Amerika ülkeleriyle son 30 yıldır istikrarlı ticari ilişkileri mevcut. Pekin yönetimi bu ülkelerle 2000’de 100 milyar, 2017’de ise 270 milyar dolara yükselen ticaret hacmini bu yıl 500 milyar dolara çıkarma hedefini açıklamıştı. Çin’in 2025 yılına kadar Latin Amerika’ya yönelik ihracatını 500 milyar dolara, doğrudan yatırımını ise 250 milyar dolara çıkarmayı hedeflediği belirtilmişti.