Nilay Özer’den çocuk kitabı: Unutkanlık Boruları Dalgınlık Kanalları

Yapı Kredi Yayınları etiketiyle bu ay 11 kitap raflardaki yerini aldı. Bu kitaplardan 5 tanesi ise çocuk kitabı.

YKY etiketiyle yayımlanan kitaplar şöyle:​


GÜNÜMÜZ TÜRKÇESİYLE NUTUK

Nutuk, Mustafa Kemal Atatürk’ün, 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkışından itibaren kongreler ve Kurtuluş Savaşı’nı, Lozan Konferansı ve saltanatın kaldırılmasını, TBMM’nin açılışı ve Cumhuriyet’in kuruluşunu, CHP’nin oluşumu ve Terakkiperver Fırka’nın kapanışını, kısacası 1919-1927 arasında Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş tarihini anlattığı büyük bir eserdir.

Milli Mücadele’nin ve devrimlerin hangi koşullarda yapıldığını, farklı görüşlere ve tartışmalara da dikkat çekerek, bütün açıklığıyla ortaya koyan Atatürk, nutkun sonunda gençliğe seslenir.

Gençliği, kutsal bir armağan olarak bıraktığı bağımsız Cumhuriyet’i sonsuza dek korumak ve savunmakla görevlendirir.

Bu büyük eser, ana hatları ve kritik detaylarıyla rahatça okunabilmesi için, günümüz Türkçesine çevrildi ve akıcı bir anlatıma kavuşturuldu.

Günümüz Türkçesiyle Nutuk

Yazar: Mustafa Kemal Atatürk

Günümüz Türkçesine Özetleyerek Aktaran:Yücel Demirel
Editör: Murat Yalçın

Sayfa: 232

Fiyat: 9 TL
YKY Tarih / Atatürk


TOLSTOY’DAN ANILAR

Altın dönemini yaşayan Rus Edebiyatı’nın “sahne arkasına” atılan kısa fakat hayli bilgilendirici bir bakış.

Maksim Gorki Tolstoy’dan Anılar’da ünlü yazarın ağır hastalığıyla iyileşmesi dönemine ilişkin gözlemlerini aktarıyor. Canlı anlatımı ve geleneksel yüceltme yaklaşımının dışına çıkması nedeniyle Gorki’nin başyapıtları arasında yeralan bu kitap, Tolstoy’un Dostoyevski ve Çehov gibi bazı öne çıkan Rus yazarlar hakkında düşüncelerinden kesitler de içeriyor.

İnanç da sevgi gibi, biraz yiğitlik, biraz gözü peklik ister. İnsan kendi kendine ‘inanıyorum’ derse olur biter; o zaman her şey gönlünüzce görünür, açıklanır, sizi kendine çeker. Nitekim çok seviyorsun; inanç da daha büyük bir sevgidir ancak: Daha da çok sevmelisin, o zaman sevgin inanca dönüşür. İnsan bir kadını severse, o kadın doğrudan doğruya yeryüzünün en iyi kadını olur. Herkes en iyi kadını sever, bu inançtır işte.

Tolstoy’dan Anılar

Yazar: Maksim Gorki

Çeviren:Akşit Göktürk
Editör: Kerem Oğuz Evrandır

Sayfa: 64

Fiyat: 6 TL
YKY Edebiyat / Dünya Roman


DAVANIN REDDİNE

“Bir insan, bir gölgenin düşüdür.”

Saplantılı bir koleksiyoncu olan tarih profesörünün beklenmedik ölümüyle kurmayı düşündüğü Savaş Müzesi yarım kalır. Ondan geriye kalan karmakarışık malzemeyi nasıl bir kurgu içinde sergileyeceğini düşünen, siyahi bir baba ile beyaz bir Yahudi annenin kızı olan Luisa sadece müze kurgusuyla değil, kendi aile geçmişinin de kurgusuyla baş başa kalır. Ne de olsa, yazarın dediği gibi “tarih kurumuş kandır”, aynı zamanda “tarih bir tapu sicilidir”, “birbirini öldüren kardeşlerle doludur”, “bir çöplüktür” ve en nihayetinde “tarih bir elektroşoktur”.

Leyla Tonguç Basmacı’nın çevirdiği Davanın Reddine romanı, yayımlandığı 2015 yılında Corriere della sera gazetesi tarafından yılın en iyi kitabı, Claudio Magris yılın en iyi yazarı ilan edildi.

Davanın Reddine

Yazar: Claudio Magris

Çeviren:Leyla Tonguç Basmacı
Editör: Filiz Özdem

Sayfa: 320

Fiyat:26 TL
YKY Edebiyat / Dünya Roman


MÜZİK YAZILARI –BİR SEÇKİ

Yirminci yüzyılın büyük yıkımlarıyla kapitalist ideolojinin zihinsel-duygusal yaşamda ve kültürde yol açtığı tahribat karşısında biçimlenen eleştirel teorinin önde gelen figürlerinden T. W. Adorno müzik yazılarıyla modern müzik sosyolojisinin en etkili modellerinden birini sunar.

Türkçede ilk kez yayımlanan, Johann Sebastian Bach, Wagner, Schubert, Beethoven, Schönberg vb. besteciler, caz, opera, hafif ve ciddi müzik, müziğin toplumsal işlevi, kültür endüstrisindeki rolü ve açmazları üzerine yazılarını bir araya getiren bu seçki zamanının çok ötesinde düşünebilen T. W. Adorno’nun tavizsiz negatif diyalektiğinin has örneklerini kapsıyor.

Bir dil olarak müzik katıksız bir ada, dolaysızlığı nedeniyle insan bilgisinin erişimine tamamen kapalı olan, şeyle göstergenin mutlak birliğine yönelir. Müziğin ada yönelik ütopyacı ve aynı zamanda umutsuz çabaları onu felsefeyle ilişkilendirir ki, müzik düşüncesi tam da bu yüzden, öteki her sanat dalından daha yakındır felsefeye.

Günümüzde felsefeyle müziğin ilişkisi üzerine düşünmek müziğin zamansız esasının aslında bir kuruntudan ibaret olduğunun görülmesine yol açacaktır. Sadece tarih, bütün sıkıntıları ve çelişkileriyle gerçek tarih kurar müziğin hakikatini.

Müzik Yazıları –Bir Seçki

Yazar: Theodor W. Adorno

Hazırlayan ve Çeviren: Şeyda Öztürk
Editör: Fahri Güllüoğlu

Sayfa: 288

Fiyat: 20 TL
YKY Edebiyat / Müzik- Felsefe, Düşünce


OBUR ZİHİN-YİYECEKLERLE İLİŞKİMİZİN EVRİMİ

Amerikalıların tat körlüğünün, yaklaşık 75 yıl öncesine kıyasla bugün biraz azalmış olduğu söylenebilir. Televizyon karşısına kurulup yemek yemenin büyüsü bozuldu, hemen herkes fast food’un aslında çok da iyi bir şey olmadığını kabul ediyor ve tüketiciler en işlenmiş paket gıdalarda bile bir nebze olsun kalite veya doğallık arıyor. Amerika artık şöhret sahibi mutfak şeflerinin, gıda konulu yarışma programlarının, giderek çoğalan semt pazarlarının ve ömrünüz boyunca pişirebileceğinizden daha fazla tarif içeren yemek kitaplarının cirit attığı bir ülke.

Evrimsel biyoloji alanında çalışan antropolog John S. Allen, Obur Zihin’de yeme ve düşünme biçimimizin insan türünün kendine özgü doğal tarihini yansıttığı fikrinden yola çıkarak yiyeceklerle ilişkimizin evrimini araştırıyor.

Çıtır yiyecekleri neden çok severiz? Samoalı yolcular Yeni Zelanda’dan uçakla dönerken beraberinde en fazla hangi yiyeceklerden götürürdü? Yiyeceğin hayatımızda oynadığı rol, kalorilerin ve besin öğelerinin ötesine nasıl geçti?

“John Allen, yeme alışkanlıklarımız hakkında yeni fikirler şöleni düzenlemek amacıyla modern biyoloji ile evrimi harmanlıyor. Obur Zihin yiyeceklerin derin anlamı üstüne büyüleyici bir çalışma.”

Richard Wrangham,Catching Fire

Obur Zihin-Yiyeceklerle İlişkimizin Evrimi

Yazar: John S. Allen

Çeviren:Erdem Gökyaran
Editör: Korkut Erdur

Sayfa: 264

Fiyat: 24 TL
YKY 21. Yüzyıl Kitapları


İKİNCİ BİR YAŞAM-SEVİM BURAK’IN EDEBİYAT DÜNYASI

“Yazdıklarımın konusu kendi kendisi olan bir edebiyat benimki...”

Edebiyatımızın en karakteristik seslerinden Sevim Burak, yarattığı farklı gerçeklik algısı, dili ve tipografiyi zorlayan üslubuyla yazdığı dönemde okuruna ulaşmada zorluklar yaşamıştır. Oluşturduğu özgün tarzı sayesinde zamanını aşmayı başarmış, günümüzde de gizemini koruyan yazar, okurda anlaşılma ve keşfedilme arzularını uyandırmıştır. Burak’ın sanat anlayışı farklı akademik disiplinlerden gelen araştırmacılar ve eleştirmenler tarafından titizlikle incelendi ve ortaya İkinci Bir Yaşam çıktı.

Metinleri hem yazılma hem de okunma aşamalarında yepyeni anlamlar kazanan Burak’ın daha iyi anlaşılması amacıyla hazırlanan bu kitap sizi yazarın özgün yazım evrenine taşıyacak.

İkinci Bir Yaşam-Sevim Burak’ın Edebiyat Dünyası

Hazırlayan : Mustafa Demirtaş
Editör: Kerem Oğuz Evrandır

Sayfa: 240

Fiyat: 20 TL
YKY Edebiyat / İnceleme


SAAT KAÇ?

Yazı ile çizginin eşzamanlı birlikteliği

Kedilere yer yok.

Zaman değil, yer. Çünkü kediler,

zamanın içinden kimseye

çaktırmadan sıvışıp giderler.

Saat Kaç? Selçuk Demirel’in zaman temalı minimalist desenleri ile John Berger’in her daim sahici olmayı pusula edinen metinlerinin “eşzamanlı birlikteliği”.

Saat Kaç? imge ile sözcükler birbirinden habersiz, birbirini açıklamadan buluştuklarında ne olacağını Zaman’ın merceğiyle birlikte keşfetmenin büyüsüne ilişkin özgün bir çalışma.

Saat Kaç?

Yazar: Selçuk Demirel- John Berger

Yayına Hazırlayan : Maria Nadotti
Editör: Fahri Güllüoğlu

Sayfa: 132

Fiyat: 16 TL
YKY Küçük Sanat


ÇOCUK KİTAPLARI

AYDAĞI

Arılar yüksekten uçar!

O gün, o cuma günü her şey olabilecek en kötü şekilde başlamıştı. Patrick, önce koşu yarışında bütün köyün önünde rezil olmuş, sonra da hayatında en çok değer verdiği varlığı kaybetmişti.

Pat-Arı-Rick kararlıydı, bazen bir koşucunun koşmaya devam etmesi gerekirdi. Yetişkinlerin hiçbir uyarısını dinlemeyecek, sessiz ve yalnız, koca Aydağı’na tırmanacaktı. Patrick Aydağı’nda başına geleceklerden habersiz zorlu bir yolculuğa çıktı.

Timsahlara saldıran arılar, insafa gelen leoparlar ve bütün bunlara sebep olan bir kobra...

Roger Norman’dan cesaret, dostluk ve mücadele üzerine macera dolu bir hikâye..

Aydağı

Yazar: Roger Norman

Resimleyen: Eren Caner Polat

Çeviren:Tuvana Gülcan
Editör: Didem Rauf

Sayfa: 112

Fiyat: 13 TL
YKY Doğan Kardeş / Resimli Öykü (10-12 Yaş)


UNUTKANLIK BORULARI DALGINLIK KANALLARI

Sürekli eşyalarını kaybedenler! Dikkat!

Hep eşyalarınız mı kayboluyor? Aradığınızı bir türlü bulamıyor musunuz? O zaman bu kitabı mutlaka okumanız gerek!

Kim bilir, belki sizin de evinizin altından unutkanlık boruları ve dalgınlık kanalları geçiyordur. Ve orada hiç tahmin etmediğiniz bir hayat sürüyordur!

Nilay Özer’in çok severek okuyacağınız Unutkanlık Boruları Dalgınlık Kanalları kitabına Eren Caner Polat resimleriyle eşlik ediyor.

Yazarın daha önce YKY’den çıkan kitapları: Meşe Palamudu Macanda, Yara Bandı Fabrikası, Uçan Kaçan Bir Pijama Öyküsü, Üç Ejder Masalı.

TADIMLIK:

“Yavaş ol bakalım, masal mı anlatıyorsun?” dedi Rüya. “Unutkanlık boruları dalgınlık kanalları da neymiş? Neredeymiş bu borular kanallar?”

Fare önce gülümsedi, sonra derin bir nefes aldı. “Bunu anlatmak hiç kolay değil, aslında yanıtı ben de tam bilmiyorum. Unutkanlık boruları dalgınlık kanalları genellikle belli bir yerde değildir. Kim nerede bir eşya unutmuşsa orada açılır. Nerede çok ama çok dağınık bir insan varsa onun çevresinde oluşuverir” dedi.

Unutkanlık Boruları Dalgınlık Kanalları

Yazar: Nilay Özer

Resimleyen: Eren Caner Polat
Editör: Filiz Özdem

Sayfa: 64

Fiyat: 10 TL
YKY Doğan Kardeş / Resimli Öykü (08-10 Yaş)


LEONARDO’NUN İCATLARI

“KİM BİLİR ŞİMDİ NEREDEYİZ?”

Bütün dünyada milyonlarca meraklısı olan Geronimo Stilton kitapları sizi sırlarla dolu, soluk soluğa okuyacağınız maceralara götürmeye devam ediyor.

Peki bu sefer, Geronimo Stilton ve akrabalarıyla Rönesans dönemine gitmeye, dâhi mucit, ressam, heykeltıraş, mimar Leonardo da Vinci’yle tanışmaya hazır mısınız?

Leonardo’nun atölyesinde tahta kanatlardan dalış giysisine,

ilginç makineler, gizemler ve daha neler neler keşfedeceksiniz...

İşte Geronimo Stilton’dan gerçekten “farekulade” bir macera daha!

Leonardo’nun İcatları

Yazar: Geronimo Stilton

Çeviren: Filiz Özdem
Editör: Hazel Bilgen

Sayfa: 124

Fiyat: 15 TL
YKY Doğan Kardeş / Resimli Öykü ( 08-12 Yaş )


BABA HAKLARI BİLDİRGESİ

Babaların da anneler gibi kusursuz olmama, çocukları altını ıslattığında gece yarısı yataklarından kalkma, babalık iznine çıkma, atletik ya da kaslı olmama, tamir işlerinden anlamama, hayatlarının gidişatını değiştirme ve hayatı diledikleri gibi yaşama hakkı vardır.

Uluslararası Af Örgütü, kabul görmüş basmakalıp fikirleri yıkıp geçen bu “bildirge”yi destekliyor. Şiddetin temelini oluşturan basmakalıp fikirler ve ayrımcılıkla küçük yaşlardan itibaren mücadele edilmesi gerektiğini mizahi bir dille anlatan bu kitap, kız erkek ayırmaksızın herkes arasında eşitliğe saygının önemini hatırlatıyor.

Élisabeth Brami’den, çocuk, genç, yetişkin her bireyi düşündürecek, eğlendirecek ve gülümsetecek bir kitap daha!

Baba Hakları Bildirgesi

Yazar: Élisabeth Brami

Resimleyen: Estelle Billon-Spagnol

Çeviren: Burcu Uğuz
Editör: Hazel Bilgen

Sayfa: 36

Fiyat: 8 TL
YKY Doğan Kardeş / Resimli Öykü (07-12 Yaş )