Sınavla öğrenci alan 319 imam hatip lisesinin 200’ünde yalnızca kız ya da erkek öğrencilere eğitim veriliyor. Eğitim Sen’li Aydoğan: Karma okullarda sınıflar bile ayrılmış durumda

‘Nitelikli’ imam hatiplerde karma eğitime yer yok

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN m.mertbildircin@gmail.com

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla kaldırılan TEOG’un yerine getirilen LGS’nin sonuçlarının açıklanmasının ardından gözler tercih dönemine çevrildi. Öğrencilerin merakla beklediği tercih kılavuzunu erişime açan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), yerel yerleştirmeler için oluşturulan, “Kayıt Alanları”nda yer alacak okulların tür ve kontenjanlarını açıklamadı. Bakanlığın, “nitelikli” olarak tanımladığı, sınavla öğrenci alacak imam hatip liselerinin kontenjanları ise dün yayımlandı. Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nün yayımladığı listede yer alan 319 “nitelikli” imam hatip lisesinin 200’ünde karma eğitim seçeneği yer almadı.

200 okul
MEB’in 92 milyar liralık bütçesinin eğitim yatırımları için ayrılan kısmının yarısına yakınının aktarıldığı din öğretiminde karma eğitim karşıtı uygulamalar tüm tepkilere karşın sürüyor. Çok sayıda tartışmayla geride kalan LGS’de ilk yüzde 10’luk dilime giren öğrencilerin tercih edebileceği 319 imam hatip lisesinin 200’ünde yalnızca kız ya da erkek öğrencilere eğitim veriliyor. 28 bin 740 kontenjanı olan “nitelikli” imam hatip liselerinden sadece 119’unda karma eğitim yapılacak.
Antep, Kayseri ve Rize’nin de aralarında bulunduğu 22 ilde karma eğitim veren “nitelikli” imam hatip lisesi bulunmuyor. 971 bin 657 öğrencinin girdiği LGS’de ilk 90 bine giren öğrenciler, imam hatip liselerini tercih etmeleri durumunda 22 ilde karma eğitimin olmadığı okullara gitmek zorunda kalacak.

Kanuna aykırı
Sadece kız ya da sadece erkek öğrencilere eğitim veren okullar, “Milli Eğitim Temel Kanunu”nun 15’inci maddesine aykırılık teşkil ediyor. Okulların eğitim öğretim şeklini düzenleyen kanunda, “Okullarda kız ve erkek karma eğitim yapılması esastır. Ancak imkan ve zorunluluklara göre bazı okullar yalnızca kız veya erkek öğrencilere ayrılabilir” ifadeleri yer alıyor.

“Karma okullarda da koridor ayrı”
Karma eğitimin çocuklar için en temel hak olduğunu söyleyen Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, “4+4+4 ile birlikte karma eğitim, yasa ve yönetmeliklere rağmen fiilen ortadan kaldırıldı” dedi. İmam hatip ortaokullarının ve liselerinin tamamına yakınında karma eğitimin sonlandırıldığını belirten Aydoğan, “Kız ve erkek olarak ayrılmamış olanların ise sınıfları ve koridorları kız-erkek olarak ayrılmış durumda” diye konuştu. Aydoğan, mescit ve ibadethanelerin okul öncesinden itibaren zorunlu hale getirildiğinin altını çizerek, “Bu da cinsiyetçi ayrıştırmanın okul öncesi ile birlikte yaşama geçirildiğinin net fotoğrafıdır. Karma eğitim ihlali suçtur” ifadelerini kullandı.