Amerikan seçimlerine son bir gün kala düşünür Noam Chomsky, iklim değişikliğinin varlığını inkar eden Başkan Donald Trump’ın faşist diktatör Adolf Hitler’e benzediğini söyledi.

Noam Chomsky: Trump, insanlık için Hitler’den daha büyük bir tehdit

Amerikalı dilbilimci, düşünür, tarihçi, eleştirmen ve politik aktivist Noam Chomsky, ABD seçimlerini değerlendirdi.

Rızanın İmalatı başta olma üzere birçok önemli çalışmaya imza atmış olan 91 yaşındaki tanınmış düşünür Noam Chomsky, İklim Krizin aciliyetinden ve küresel yeni yeşil anlaşma adı verilen fosil yakıtlardan arındırılmış bir ekonomiye geçişin yollarından bahsettiği ve ekonomist Robert Pollin’le birlikte kaleme aldığı yeni kitabı 'Climate Crisis and the Global Green New Deal' (İklim Krizi ve Yeni Küresel Yeşil Anlaşma) üzerine The Independent’ın sorularını yanıtladı.

Gezegeninin ısınmasıyla ortaya çıkan tehlikenin emsalsiz olduğu belirten Chomsky, iklim krizine karşı Cumhuriyetçi Parti’nin önlem almak için adım atmadığını ve bu umursamazlığa ilişkin Trump’ın başkanlığı süresince birkaç örnek belirlediğini söylüyor.

Trump’ın ‘2015 Paris Anlaşması’nı rafa kaldırdığını bu politik yönelimin ise gezegenin sonunu getireceğine dikkat çekti. Chomsky aynı zamanda Trump ve Adolf Hitler arasında bir benzerlik kurdu. Chomsky, “Kesinlikle tarihte düşünebileceğim en kötü isim, Adolf Hitler hayli korkunçtu (ama) dünya üzerindeki organize insan topluluğunu yok etmeye çalışmıyordu” açıklamasını yaptı.

'FELAKETE DOĞRU GİDİYORUZ'

Chomsky, Nazi Holokost’unun en az 6 milyon Yahudiyi katlettiği gerçeği ve “30 milyon Slavı da” öldürdüğünü “ama insan medeniyetini” yok edemediğini söyledi. 73 yaşındaki Trump’ın Hitler’den daha büyük bir tehdit söyleyen Chomsky, “Bu son derece şok edici bir açıklama. Ve bunu her söylediğimde, şimdi şok edici bir şey söyleyerek başlayacağım ama lütfen bunun doğru olup olmadığını kendinize sorun diyorum” dedi.

Ocak 1942’de Berlin’in bir banliyösünde düzenlenen ve “Nazilerin nihai çözüm” adı altında Yahudi halkını imha planını oluşturduğu “Wannsee Konferansı” ile Cumhuriyetçilerin Ulusal Karayolları Güvenlik İdaresi’nin 2018’de yaptığı ve yüzyılın sonuna kadar küresel sıcaklığın yüzde 4 artacağını değerlendirdiği için araç emisyonları hakkında yeni bir kısıtlama gerekmediği sonucuna vardığı konferansı aynı paralelde değerlendirmek gerektiğini söyleyen Chomsky, “Felakete doğru gidiyoruz, muhafazakârlar ise hadi daha hızlı gidelim çünkü bu seçmenlerim için, beni fonlayan araştırmacılar için daha fazla kâr anlamına gelecek” açıklamasını yaptı.

'DİKKAT ÇEKMEK İÇİN ŞOK EDİCİ ŞEYLER SÖYLÜYOR'

Chomsky’nin Trump’ı Hitler’le karşılaştırması kimileri ise tepki topladı. Atlanta’daki Emory Üniversitesi’nde Modern Yahudi Tarihi ve Holokost Çalışmaları Profesörü Deborah Lipstadt, “Bakın, iklim değişikliğinin devasa bir sorun olduğunu düşünüyorum. Dünyanın birçok yeri için olası bir felaket. Bunu tekrar tekrar görüyoruz. Bu bir teori değil. Bu kanıtlanmamış bir gerçek değil. Tanıdığım ciddi bilim insanlarından hiçbiri bunu reddetmiyor” ifadesini kullandı.

Lipstadt, “Chomsky muhtemelen dikkat çekmek adına yine şok edici şeyler söylüyor olabilir mi?” diye ekledi.

POLLİN VE CHOMSKY İKİLİSİNDEN MÜCADELE MANİFESTOSU

İklim krizine karşı bir tür mücadele metni hazırlayan Pollin ve Chomsky, kaleme aldıkları çalışmada 2024’te rüzgar, güneş, jeotermal ve diğer düşük emisyonlu enerji kaynaklarına yapılacak 2,1 trilyon dolarlık (yaklaşık 17.5 trilyon TL) yatırımların yapılmasını öneriyor. Bu, GSYİH’nin yaklaşık yüzde 2,5’i ediyor. Yaklaşık 500 milyar dolar (yaklaşık 4.2 trilyon TL) inşaat kapasitesine giderken 100 milyar dolar (yaklaşık 830 milyar TL) ABD’nin askeri bütçesinden transfer ediliyor.

Massachusetts Amherst Üniversitesi’nde ekonomi profesörü olan 70 yaşındaki Pollin, “Her ne kadar iklim değişikliği sözcüklerini yasaklamış olsalar da bu belgeyi her sene yayımlıyorlar ve bu seneki belgede güneş enerjisinin, kıyı rüzgar enerjisinin, jeotermal enerjinin ve hidro enerjinin kömür gücü ve nükleer enerjiyle halihazırda aynı fiyatta ya da daha ucuz olduğu söyleniyor. Dolayısıyla, zamanla kendi maliyetini çıkaracaktır” diye ekliyor.

SEÇİME VAKİT AYIRMANIN DEĞİP DEĞMEYECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORSUNUZ

Chomsky yakın zaman önce esasen 2020’nin protesto oyu verilecek bir yıl olmadığını ve Biden’ın, bir ilericinin perspektifinden ne kadar kusurlu görünürse görünsün tek mantıklı tercih olduğunu söyleyerek tartışma yaratmıştı. Chomsky “Her birkaç yılda bir seçim denen bir şey çıkıyor. Katılım göstermek için biraz vakit ayırmanın buna değip değmeyeceğine karar vermek için birkaç dakika ayırıyorsunuz” demişti.