2022 Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanan Fransız yazar Annie Ernaux, 42'nci İstanbul Film Festivali kapsamında Türkiye’ye geliyor. Ernaux, festivalde gösterilecek olan Super-8 Yılları belgesel gösterimi ve imza günü için 13 Nisan Perşembe günü İstanbul’da olacak.

Nobel ödüllü yazar Annie Ernaux İstanbul’a geliyor
Fotoğraf: AA

KÜLTÜR SANAT SERVİSİ

42’inci İstanbul Film Festivali kapsamında Nobel ödüllü yazar Annie Ernaux, oğlu David Ernaux-Briot’nun çektiği Super-8 Yılları belgesel gösterimi için Türkiye’ye gelmeye hazırlanıyor.

Babamın Yeri, Boş Dolaplar, Yalın Tutku, Seneler ve Kürtaj romanları ile tanınan ve 2022 Nobel Edebiyat Ödülü’nün sahibi olan Fransız yazar Annie Ernaux, Fransız Kültür Merkezi'nde gerçekleşecek olan belgesel gösteriminin ardından son yayınlanan kitabını okurları için imzalayacak.

ANNİE ERNAUX KİMDİR?

1940 yılına Lillebonne’da, işçi sınıfından bir ailede doğdu. Çocukluğu küçük bir Normandiya kasabası olan Yvetot’ta geçen Fransız yazar ve edebiyat öğretmeni Ernaux, burada bakkal işletmeye başlayan ailesinin tek çocuğu olarak büyüdü.

Annie Ernaux, doğum adıyla Annie Duchesne, kendi deneyimlerini içeren biyografik eserleriyle, toplumdaki sınıf atlama, evlilik, kadın özgürlüğü, cinsellik, kürtaj, hastalık, yaşlılık ve ölüm gibi meselelere dikkat çeken kitaplar yazdı.

Ernaux, "Kişisel hafızanın köklerini, mesafelerini ve kolektif kısıtlamalarını keşfetmedeki cesaretinden" dolayı 2022 Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görüldü.

Ernaux'nun 2000 yılında yayınlanan Kürtaj romanı, 2021 yılında sinemaya uyarlandı. Yönetmeliğinde koltuğunda Audrey Diwan'ın yer aldığı film, ilk gösterimini 78. Venedik Uluslararası Film Festivali'nde yaptı ve burada Altın Aslan'ı kazandı.