Muğla’dan Artvin’e dört bir yanda yurttaşlar yaşam alanları için mücadelede. İkizköylüler nöbetlerine yağmur çamur dinlemeden devam ederken, Şavşatlılar, bilirkişi heyetini "HES’lere hayır" diyerek karşıladı.

Nöbet yağmur çamur dinlemiyor

Dilara ŞİMŞEK

Ülkenin dört bir yanında çevre mücadelesi sürüyor. Akdeniz’den Karadeniz’e yurttaşlar, yaşam alanlarının yok edilmesine karşı gece gündüz nöbette. Muğla'nın Milas ilçesine bağlı İkizköy'deki Akbelen Ormanı'nda Limak ve IC Holding'in doğa katliamına karşı bölge halkının direnişi 2 ayı geride bıraktı. Dün sağanak yağışa teslim olan İkizköy’de yurttaşlar yağmur çamur dinlemeden ormanlarını savunmaya devam etti.

İkizköy Çevre Komitesi'nden Necla Işık de Deniz Gümüşel, şartlar ne olursa olsun nöbete devam edeceklerini belirtti. Orman yangınlarıyla geçen kurak yazın ardından yağmurun ilaç gibi geldiğini aktaran Gümüşel, şöyle konuştu: “Sezonun ilk yağmuru yağdı. Çok yoğun bir yağış oldu ve toprak suya doydu diye çok sevindik. Kuraklıktan dolayı bağ, bahçe, bostan da çok iyi olmadı. Ayaklarımız çamura batsa da sırılsıklam olsak da biz burada nöbetimize devam edeceğiz.”
Işık ise maden tozuna bulanmış ağaçların yağmurla kendisine geldiğini kaydetti: “Zeytinlerimize ilaç gibi gelecek bu yağmur. Ceviz ağaçlarımız, çam ağaçlarımız için çok iyi oldu, madenin tozları topraklarımızdan ağaçlarımızdan kalktı. Yağmur o tozu alıp götürdü, ağaçlarımız canlandı. Bu yola baş koyduk, mücadelemiz devam edecek.”

Şavşat Dernekleri Federasyonu Başkan Yardımcısı Fuat Yüksel ise önceki gün eski Artvin Valisi Selahattin Akyurt’un şirketine ait Hanlı HES projesi için yapılan bilirkişi incelemesini değerlendirdi. Halkın yoğun katılımı olduğunu kaydeden Yüksel, şöyle konuştu: “Yusufeli, Kılıçkaya, Ardanuç’taki HES Keşiflerinin ardından Şavşat’taki Hanlı HES keşfi de yapıldı. Keşife vadi köyleri ve Şavşat halkından yoğun katılım vardı. Kireçlide toplanan halk heyeti beklerken konuşmalar oldu. Konuşmacılar Hanlı HES’teki hukukun nasıl arkadan dolandığını anlatarak mücadeleye devam edeceklerini belirtti. Heyetin gelmesinin duyumu üzerine insan zinciri oluşturularak sloganlarla heyet karşılandı. Yaklaşık bir kilometrelik insan zinciri oluşturuldu. Halkın heyetin yanına gitmesine izin yoktu hukuksuzluk yapıldığını sesimizi yükselterek anlattık.”

nobet-yagmur-camur-dinlemiyor-921970-1.



ORDU'DA TAŞOCAĞINA MAHKEME DUR DEDİ

Ordu Altınordu Belediyesi’nin Ulubey ilçesi Eymür Mahallesi’nde ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı çıkartarak taşocağı işletmesi açmak için başlattığı süreç yargı tarafından durduruldu. Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) tarafından yapılan açıklamada, "Tarım arazileri ve su kaynakları kurtuldu” vurgusu yapıldı.
Mahkeme kararında yaşam alanlarının projeden olumsuz etkileneceği vurgulanırken ORÇEV’in açıklamasında şu ifadeler yer aldı: “Bilirkişi heyeti bölgenin ayrıntılı incelemesini yapmıştı. Hem tarım arazileri hem su kaynaklarının zarar göreceği belirtilmişti. Mahkeme bunlara dikkat ederek ‘yürütmeyi durdurma’ kararı verdi.”