Nöbetin 136. gününde 'Alamos, Kazdağları'nı terk et' çağrısı

Kazdağları’ndaki çadırlı nöbetin 136. gününde Kirazlı/Balaban mevkiindeki maden alanında ve Çanakkale merkezde eylem gerçekleştiren Heryerkazdağları, madenci şirketlerin Kazdağları’nı terk etmelerini istedi. Kirazlı/ Balaban mevkiinde altın madeni projesi olan ve ağaç kesimleri ile gündeme gelen Alamos Gold ve yerli iştiraki Doğu Biga Madencilik’in 13 Aralık’ta yenilenmeyen işletme ruhsatının iptalini isteyen yaşam savunucuları, altıncı şirketler gidene kadar Kazdağları’nı terk etmeyeceklerini ilan etti.

İlk olarak nöbet alanında toplanarak madenin kapısı önüne günlük yürüyüşlerini yapan yaşam savunucularına Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Kazdağları Sanatçı Dayanışması, Kazdağları İstanbul Dayanışması ve İstanbul Şişli’den gelen doğa severler destek verdi. Maden kapısının önünde “Onlar ormandan gidene kadar biz burayı terk etmiyoruz” diyen yaşam savunucuları, herkesi çadırlı nöbete katılmaya çağırdı.

Maden kapısından sonra Çanakkale merkezde Golf Çay Bahçesi’nden İskeleye kadar yürüyüş yapan gruba ilgi yoğundu. Yürüyüş boyunca “Ormanlar, nehirler sermaye değiller”, “Her yer Kazdağı, her yer direniş”, “Kazdağları sincabı yalnız değildir” sloganlarını atan yaşam savunucularına yürüyüş boyunca “İnsan Ağaç İda” kuklası da eşlik etti. Türkiye’nin tüm bölgelerindeki doğa katliamlarının da karşısında olduklarını, talan edilen yerlerin isimlerini yürüyüş boyunca duyurmaya çalışarak ifade eden yaşam savunucuları, ekoloji mücadelesinin birleşerek kazanılacağını da söyledi.

nobetin-136-gununde-alamos-kazdaglari-ni-terk-et-cagrisi-659330-1.

Yürüyüşün ardından İskele Meydanı’nda yapılan basın açıklaması öncesinde Kirazlı/Balaban’dan zincirlerinden kurtulmuş olan “İnsan Ağaç İda” da doğa severlerle birlikte yürüyerek İskele Meydanı’na geldi. Meydanda Kazdağları’nın çığlığını haykıran İda tüm Çanakkalelilere şöyle seslendi:

"Ormanlarımız, sadece altın madeni ya da kereste değildir. Orman, insanların, kaybettiğimizde geri getiremeyeceğimiz bitkilerin, kuşların, sincapların, karacaların yaşam alanıdır. Yerli ya da yabancı, doğamızı katletmek isteyen bu şirketler gidene kadar Kazdağları’nı terk etmeyecek, her ağacı, havamızı, suyumuzu, toprağımızı savunmaya devam edeceğiz."