Noel Baba, Noel arifesini Noel'e bağlayan gece evlere gizlice girerek çocuklara hediye bıraktığına inanılan efsanevi kişidir. Elfleri ile birlikte çocuklar için oyuncaklar yapar.

Noel Baba kimdir?

Noel Baba, Noel gecesi veya sabahında iyi ve güzel huylu çocuklara hediyeler getirdiğine inanılan efsane bir karakterdir. Her ülkenin mitolojisinde farklı ismi olan Noel Baba'nın, dünyada en yaygın olarak bilinen ismi Santa Claus'tur.

Modern zamanlarda Santa Claus olarak isimlendirilen Noel Baba'nın, tarihi olarak Aya Nikola'dan (Aziz Nikola) evrildiği görüşü oldukça yaygın. 4. yüzyılda Antalya Demre'de yaşayan Aya Nikola'nın dinine oldukça bağlı ve hayatını dinini yükseltmeye ve öğretmeye adayan bir Yunanlı rahip olduğu biliniyor.

Aya Nikola, erken dönem bütün Hristiyan azizleri için inanıldığı gibi mucize sayılabilecek derecede inançlı ve mütevazıydı. Aya Nikola'yı efsaneleştiren asıl nokta ise insanlara gizlice hediye verme alışkanlığı idi.

İnanca göre Aya Nikola, denizcilerin, tüccarların, okçuların, tazenatlı hırsızların, çocukların, bira üreticilerinin, pawnbroker'lerin ve Avrupa'daki çeşitli şehir ve ülkelerdeki öğrencilerin koruyucusudur.

Tombul, kırmızı giysili, beyaz sakallı ve ren geyiklerinin çektiği bir kızakla uçabilen Noel Baba tasviri modern dönemlerde kutlamaların ticarileşmesi ve firmaların kendine ekonomik rant sağlama eğilimiyle gelişen bir imajdır.

noel-baba-kimdir-666032-1.

NOEL BABA'NIN REN GEYİKLERİ

Görünüş olarak Noel Baba göbekli, kırmızı kıyafetler giyen, kırmızı şapka takan, sırtında kırmızı çuval taşıyan, uzun ve beyaz sakallı, aslında tonton dede görünümünde sevimli biridir. Elfleri ile birlikte çocuklar için oyuncaklar yapar. Yine efsaneye göre Noel Baba'nın kızaklı aracı vardır ve aracını uçan ren geyikler çeker. Böylece Noel Baba hediye dağıtacağı evlere kimselere görünmeden çabucak ulaşır.

Noel Baba'nın kızağını çeken 9 ren geyiğinin isimleri şöyle: Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donder, Blitzen ve Kırmızı Burunlu Rudolph.

noel-baba-kimdir-666033-1.NOEL BABA NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Noel Baba karakterinin kökleri Pagan kültürü ve eski İskandinav mitolojisine dayanır. Hıristiyanlık dini doğmadan önce Paganizm inancı yaygındı. Hıristiyanlığın doğmasıyla birlikte din değiştirenler ister istemez eski geleneklerinden esinlenerek Pagan kültürüne ait motifleri Hıristiyanlığa taşıdı. Noel Baba'nın hediye dağıtma geleneği İskandinav mitolojisindeki tanrı Odin'e dayanmaktadır.

Noel'in kökeni Paganlardan da eskiye dayanır. Eski Mısır ve firavunlar devrinde Güneş Tanrısı Amon - Ra'nın doğumunun kutlandığı bu gelenek, ilk çağ Persleri ve Roma İmparatorluğu ile biçim değiştirerek Hıristiyanlık dinine sonunda Noel şeklinde eklemlenmiştir. Roma İmparatorluğu'nun hıristiyanlığı resmi dini olarak kabul etmesiyle Pagan kökenli bu yortu Hıristiyanlığın kutsal günü haline dönüştü.

NOEL BABA NEREDE YAŞAR?

Finlandiya’nın kutup bölgesi Lapland'daki "Santa Claus Village", yani Noel Baba Köyü her yılbaşı öncesi ziyaretçi akınına uğruyor.

Sembolik köyü ziyarete gelen özellikle çocuklar, Noel Baba'ya yazdıkları kartlarla istedikleri hediyeleri sıralıyorlar.